Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Formuła 1

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Re: Formuła 1

Brzmi już o wiele lepiej. Ciekaw jestem osiągów tych jednostek. W latach 80. silniki 1.5 V6 Turbo rozwijały moc w przedziale 700 - 800 hp. Mam nadzieję, że pomimo obsesji FIA ograniczania wszystkiego co się da, nowe jednostki wyjdą przynajmniej na zero względem obecnych silników.

Komentarz

Z tego, co pamiętam, to było tego ponad 1000hp. Moc samej jednostki + ERS mają się równoważyć mocy samej jednostki z tego roku.

Komentarz

1000 hp osiągały w kwalifikacjach. Zakładano wtedy nawet specjalne opony, które były w stanie wytrzymać tę moc przez jedno pomiarowe okrążenie. V6 Turbo Hondy osiągało bodajże w okolicach 750 hp w czasie wyścigu, może więcej. Ale nie dotarłem nigdy do dokładnych danych.

Zastanawiam się ile lat przetrwają nowe silniki, zanim FIA znowu zdecyduje się na kolejne zmiany i ograniczenia. V8 pociągnęły aż 6 lat

Komentarz

Myślę, że do 2020 będziemy mieć coś w rodzaju 1.2 Biturbo R3

Komentarz

Tym razem Alonso wreszcie pokazał się z bardzo dobrej strony. Szkoda, że Massa nie prezentuje lepszej formy, wtedy Ferrari mogłoby napędzić nieco stracha RBR.

Renault zdaje się słabnąć z wyścigu na wyścig. Nie będę zdziwiony, jeśli za dwa, trzy, góra cztery Grand Prix nie będą w stanie wejść do Q3. Już teraz jest z tym problem. Rok temu na pewno też nie przelewało się pod względem finansowym, a mimo to do końca sezonu R30 było bardzo dobrą konstrukcją, jeszcze w Japonii mieli niemal pewne podium. Chyba to jednak Robert był głównym punktem oparcia, dzięki któremu bolidy pozostawały konkurencyjne do samego końca (jeśli zespół cały czas rozwijał bolid).

Vettel mistrzem. Sprawą otwartą pozostaje wicemistrzostwo. Jeśli McLaren nadal będzie się trzymał zaraz za Red Bullem, a Ferrari nadal (odpukać) będą zdarzały się fatalne wyścigi, to największe szanse zdaje się mieć Button i Webber. Hamilton nadal potrafi wyeliminować sam siebie, a Ferrari musiałoby się mocno poprawić, by móc w każdym wyścigu walczyć o podium.

Komentarz

Nie sądziłem, że Kangur będzie w stanie wykonać tak dobry start. To Vettel startując z czystej strony miał gorszy start. Z helikoptera świetnie to widać. Alonso mnie zaskoczył. Mclaren dał ciała...

Po raz kolejny denerwują mnie maruderzy. Po co oni jadą?! Ten Hindus stracił prawie okrążenie do swojego równie utalentowanego kolegi z teamu. Pachoły do wyprzedzania.

FIA z każdej strony próbuje spowolnić RBR, a RBR nic sobie z tego nie robi i wygrywa kolejne wyścigi. To samo będzie na Silverstone, gdzie prostych odcinków jest niewiele. Znów reszta stawki dostanie w *upe od Vettela na 0,5s.

Komentarz

Red Bullowi nikt już nie zagrozi. Przynajmniej Vettelowi, bo Webber jak widać nie zawsze ma odpowiednie tempo. A taka rotacja na podium działa tylko na korzyść Vettela. Myślę, że mistrzostwo będzie mógł zapewnić sobie gdzieś w okoliach Grand Prix Włoch, najpóźniej w Singapurze. Przy wielkim pomorze najgroźniejszych rywali w kilku najbliższych Grand Prix (chociaż ciężko tutaj mówić o rywalizacji z Vettelem) może to być nawet Belgia. Typuję "na oko", nie wykonywałem żadnych obliczeń, więc mogę się mylić. W 2004 Schumacher zapewnił sobie tytuł w sierpniu, po Grand Prix Belgii.

Zobaczymy, czy Virgin i HRT pozostaną w stawce no kolejne sezony. Póki co raczej nie ma mowy o poprawie tempa. Tempa? Oni w ogóle je mają? Nawet Minardi w ostatnich dwóch sezonach startów aż tak nie odstawało.

Komentarz

Patrząc na kalendarz i charakterystykę obiektów to w pozostałych 11 GP RBR powinno bez problemów wygrać przynajmniej połowę z nich, co w zupełności wystarczy, by zdeklasować rywali.

Komentarz

Zamieszczone przez Toyo
                    Red Bullowi nikt już nie zagrozi.
                    Chyba że Hamilton wygra sporo wyścigów bo dziś się nie popisał, ale przynajmniej Alonso był 1 , a Vettel 2

Krążą plotki że Renault nie chce podpisać kontraktu z kubicą

Komentarz

Red Bull ma już oba tytuły w kieszeni. Vettel mistrzostwo zapewni sobie najpóźniej do GP Singapuru.

Sezon może trwać do ostatniego Grand Prix tylko wtedy, gdyby teraz znalazł się zdecydowany lider, który już do końca sezonu wygrywałby z Vettelem przy jednoczesnych jego potknięciach. A jeszcze lepiej, gdyby było dwóch takich zawodników, z czego jeden byłby zdecydowanie z przodu, a drugi dojeżdżał zaraz za nim, a przed Vettelem. Wówczas odrabianie strat szłoby szybciej, gdyż różnice punktowe na mecie wynosiłyby 10 punktów. Wtedy w ostatnim Grand Prix "zdecydowany lider" wyszedłby na kilku punktowe prowadzenie (bo w tej chwili każdy z pierwszej piątki klasyfikacji nie traci więcej, niż 100 punktów). Jeśli Vettel w kilku wyścigach dojechałby na dalszych pozycjach lub ich nie ukończył, wszystko wyglądałoby jeszcze lepiej. Póki co na pewno częste rotacje na podium działają bardzo mocno na korzyść Vettela.

Kim mógłby być "zdecydowany lider"? Ktokolwiek z pierwszych czterech kierowców za Vettelem w klasyfikacji. Myślę, że najbliżej do tej roli byłoby Alonso i Hamiltonowi (oczywiście wolę Alonso). Najlepszą sytuację wyjściową miałby Webber, ale mimo posiadania najlepszego bolidu w stawce nie potrafi tego wykorzystać.

Zamieszczone przez Krazio
                      Krążą plotki że Renault nie chce podpisać kontraktu z kubicą
                      Jasne, tak samo, jak od dwóch lub nawet trzech sezonów nieustannie krążą plotki o przejściu Kubicy do McLarena lub Ferrari. Jeśli sam Boullier mówi, że Kubica wróci, jak tylko będzie gotowy, to wróci.

Komentarz

To się mechanicy RBR nie popisali.

Matko, jak mnie Borowczyk dzisiaj wpieniał. Zresztą oboje kompletnie niekompetentni. Sam więcej widzę. Borowczyk już któreś GP pieprzy jak potłuczony o tych mclarenowych nakrętkach, a ten drugi mruk coś sobie tam pod nosem. To nie telenowela, to nie występ polskiej reprezentacji naszego narodowego sportu, żeby nie było czego komentować.

"Schumacher dostał karę 10sekund Stop/Go. Nie wiem dlaczego." Jedna z błyskotliwych wypowiedzi polsatowego Lovelasa. Jeszcze chwila i by mnie coś trafiło. Facet staranował Kobayashiego, rujnując chłopakowi wyścig, a ten zastanawia się, skąd ta kara.

Komentarz

Fakt komentatorzy kanału Polsat dość często popełniają błędy i gafy.Ja polecam Tomasza Jarońskiego i Krzysztofa Wyrzykowskiego.Komentują na Eurosporcie Tour de France i Biatlon.Według mnie są to obecnie najlepsi komentatorzy.Tutaj macie ich próbkę ich możliwości na Igrzyskach Olimpijskich w Turynie.http://www.youtube.com/watch?v=n6yH8ol6Svs
                          Raczej w tym sezonie Vetel osiągnie mistrzostwo.Teraz zespoły powinny do następnego sezonu się przygotowywać.

Komentarz

A skoro już o Borowczyku mowa...
                            http://www.joemonster.org/filmy/16041/P ... _Formuly_1

Komentarz

było

Komentarz

janki96, oglądam relacje z wielkiego Tour'u któryś już rok z rzędu. Nie powiedziałbym, że Panowie J. i W. są najlepsi, bo też potrafią pieprzyć od rzeczy xD

Komentarz

Pracuję...
                                X