Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Formuła 1

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Re: Formuła 1

Zamieszczone przez thooorn
    Zdecydowanie, kiboli. Szkoda tylko, że nigdy nie widziałem podczas weekendu wyścigowego zamieszek "kiboli", które to notorycznie zdarzają się na stadionach piłkarskich. Jaki poziom widowiska, tacy widzowie...
    :mrgreen: :mrgreen:
    Amen

Co do wyścigu to DRS tu nie pomagał za bardzo wolny najazd na prostą i szybki łuk z dohamowaniem nie pozwalały wyprzedzać. Ale końcówka emocjonująca, wyprzedzi czy nie wyprzedzi. Dodam że tego bambusa nie znosze.

Komentarz

A kto sypie piachem na tor i z wiatrówki przebija koła? Podobno leją też do paliwa.

Komentarz

Chyba na torze poznań

Komentarz

Dread, mógłbyś? Dziękuję

Sqad
          Wejście na prostą było zbyt szybkie, co utrudniało utrzymanie się blisko poprzedzającego bolidu. Pierwsza szykana już od biedy nie jest taka zła. Gdyby ostatni zakręt był bardziej "mechaniczny" - wolniejszy, a nie "aero", wyprzedzeń byłoby znacznie więcej, a Vettel nie obroniłby się...

Zresztą, głupotą było nie zostawienie sobie marginesu obrotów na 7mce w RBR. 313 i odcinka? Hamilton przekraczał 320 i jeszcze mógł... Na innym torze źle by się to dla Vettela skończyło. Od początku widzę, że RBR kuleje z prędkością maksymalną. To nie wina jednostki, bo jakoś LRGP potrafi. Widać, że wszystko wpakowali przy rozbudowie Aero w zakręty kosztem prostych.

Komentarz

Zbyt szybkie czy wolne what ever, nawet jak już się załapał na próg drs to i tak dupa wychodziła z tego.

Komentarz

Zbyt wolne, czy zbyt szybkie to właśnie kluczowa sprawa. W szybkim zakręcie bolid F1 potrzebuje dużej siły dociskowej, by nie wylecieć z toru, a jadąc zbyt blisko za drugim bolidem wpada w "brudne" powietrze, które zakłóca pracę aerodynamiki. Dlatego Hamilton nie mógł wyprzedzić Vettela. Zbyt duża różnica odległości w punktcie aktywacji DRS.

W wolnym zakręcie bardziej pracuje mechanika: opony i zawieszenie. Dlatego wychodząc z ciasnej szykany lub nawrotu bolidy mogą być niemal obok siebie. Dlatego sporo wyprzedzeń było w nawrotach 4-5. Tam aerodynamika nie odgrywała znaczącej roli, a przede wszystkim opony.

Dlaczego w Turcji było tak dużo wyprzedzeń? Strefa DRS była tuż po wolnej szykanie i mocnym dohamowaniu, gdzie dodatkowo bolid goniący mógł zredukować odległość.

FIA zapowiedziała, że od Kanady będziemy mieć DWIE strefy DRS. I tak na kanadyjskim obiekcie będą to miejsca: przed niesławnym nawrotem (11) i na wyjściu na prostą start/meta. W Walencji będą to dwie najdłuższe "proste" na obiekcie.

Komentarz

Jestem ciekaw czy ktoś będzie wyprzedzać w pierwszej strefie DRS w Kanadzie. Wg mnie kierowca wyprzedzony w pierwszej strefie, odrobi pozycje w drugiej i tak na okrągło.

Komentarz

Prosta startowa jest dosyć krótka i może być różnie. Dziwne, że nie umieścili strefy DRS na głównej prostej. Stwierdzili, że byłoby to szaleństwo podobne do Turcji?

Komentarz

Ale to szaleństwo byłoby widowiskowe, :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: a ponoć do tego dążą

Komentarz

Andrzej Borowczyk jest geniuszem. "Szóste Grand Prix i szóste pol poziszyn dla Vettela". Tydzień temu w Hiszpanii oglądałem inne kwalifikacje, czy rzeczywiście to Webber zdobył tam pole position?

Oczywistym było, że choćby Red Bulle na treningach zabmiatały tyły, to w kwalifikacjach przynajmniej jeden z kierowców ruszy do wyścigu na czele stawki. Tak się też stało, kwalifikacje bez historii, jeśli chodzi o wyniki.

Mam nadzieję, że Perezowi nie stało się nic zbyt poważnego.

Komentarz

Raczej nie, ale się niedługo okaże.Najbardziej pod górkę miał Hamilton który zrobił w Q3 tylko 1 kółko.Fajnie się koła telepały na tarkach jak były powtórki w zwolnionym tempie :mrgreen:
                        GRAN TURISMO 4 ALL GOLD LICENSES AND DRIVING MISSIONS
                        Moja galeria - gt4-photo-mode/tycha-t6552.html

Komentarz

Zlamane udo i wstras mozgu chyba. Szkoda mi go :/

Komentarz

Zamieszczone przez Naruciak14
                            Zlamane udo
                            Tak, tak, złamał wszystkie ~200 kości. Nie wiem, gdzie takie bzdury wyczytałeś/usłyszałeś. Perez oprócz wstrząśnienia mózgu ma tylko niegroźny uraz uda. Kość jest cała. Po kilku dniach będzie się czuł jak nowo narodzony.

Komentarz

Zamieszczone przez tycha
                              Najbardziej pod górkę miał Hamilton który zrobił w Q3 tylko 1 kółko.
                              Które i tak mu nie wyszło, bo przeleciał szykanę.

Komentarz

Zamieszczone przez Naruciak14
                                Zlamane udo i wstras mozgu chyba. Szkoda mi go :/
                                Jakby miał złamać udo to by musiał walnąć dużo mocniej.
                                GRAN TURISMO 4 ALL GOLD LICENSES AND DRIVING MISSIONS
                                Moja galeria - gt4-photo-mode/tycha-t6552.html

Komentarz

Pracuję...
                                X