Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Formuła 1

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Re: Formuła 1

1st Vet
    2nd But
    3rd Web

Webber możliwe, że na starcie weźmie Guzika, ale już któryś raz udowodni, że tempo wyścigowe ma średnie. Guzik będzie oszczędzał, trzymał się za nim i weźmie go w pitstopach.

Alonso da *upy jak zwykle. Fani Forzy znów dostali kociokwiku, gdy zobaczyli Alonso na 1st w P3. Już myśleli, że będzie PP i wygra wyścig A nawet nie poprawił swojego czasu z P3... Pod publiczkę pojechał na 110% swoich możliwości, by pokazać, że Ferrari nie jest ostatnim złomem w tym roku.

Schumacher z Rosbergiem mogą coś zamieszać. Hamilton będzie zawzięcie cisnął do przodu.

Williamsy spadną. Między nimi będzie gdzieś LRGP. Reszta będzie się tasować ze sobą, bo czołówka szybko odjedzie. Ewentualnie jakieś zamieszania na torze (patrz HRT) spowodują zmiany w stawce.

FIA dopuściła HRT do wyścigu Hispania narzeka, że pozostałe zespoły używają dmuchanych dyfuzorów, co podobno nie jest zgodne z regulaminem. Jasne, durna wymówka, by zwrócić na siebie uwagę i z ostatniej sieroty w F1 zrobić z siebie kozła ofiarnego, "bo oni mają, a my nie".

Komentarz

Oczom nie wierzę, że HRT jest dopuszczone do wyścigu. Już w Hiszpanii bodajże Hamilton wymachiwał ręką, bo jeden z kierowców HRT notorycznie mu przeszkadzał. W Monako będzie jeszcze gorzej. Nie dość, że stawka szybko rozciągnie się po całym torze, to jeszcze jest tam tak ciasno, że dublowania być może będą bardziej ryzykowne od wyprzedzania w walce o pozycję. Prawdziwy zamęt będzie, jeśli dojdzie do sytuacji, gdy lider dogoni grupę trzech albo czterech maruderów jadących blisko siebie (np. oba HRT i jeden z Virgin'ów). Według mnie jest to niezbyt przemyślana decyzja.

Jeśli Vettel uniknie problemów (patrz wyżej), to zwycięstwo ma w kieszeni. Webber startuje z czystej strony toru, więc Button może mieć podobny start, jak Kubica w zeszłym roku. Hamilton startujący z P10 będzie chciał za wszelką cenę przebić się do przodu już na starcie. Możliwe, że w pierwszym zakręcie poleci kilka fragmentów z bolidów.

Ciekawy jestem opon i postojów. W poprzednich latach wszystkie przetasowania na pierwszym zakręcie zaraz po starcie w znacznym stopniu ustalały kolejność na mecie. Jeśli dzisiaj znów będzie duża liczba pit-stopów, to może być ciekawiej.

Komentarz

A co fani forzy mają do alonso ??

Komentarz

No i po ptokach, wyścig był bardzo dramatyczny, szczególnie z powodu wypadku Pietrowa, ale był w nim także element wspaniałej sportowej walki między Vettelem, Alonso i Buttonem. Mi wyścig podobał się ogromnie, nie można na razekać na nudę. Z niecierpliwością czekam na kolejne Gran Prix Monako.
          A oto wyniki:
          Lp. Imię i nazwisko Zespół Czas/Strata Pkt.
          1 Sebastian Vettel Red Bull 25
          2 Fernando Alonso Ferrari 1.1 sek. 18
          3 Jenson Button McLaren 2.3 sek. 15
          4 Mark Webber Red Bull 23.1 sek. 12
          5 Kamui Kobayashi Sauber 26.9 sek. 10
          6 Lewis Hamilton McLaren 27.2 sek. 8
          7 Adrian Sutil Force India 1 okr. 6
          8 Nick Heidfeld Lotus Renault 1 okr. 4
          9 Rubens Barrichello Williams F1 1 okr. 2
          10 Sebastien Buemi Toro Rosso 1 okr. 1
          11 Nico Rosberg Mercedes GP 2 okr.
          12 Paul di Resta Force India 2 okr.
          13 Jarno Trulli Team Lotus 2 okr.
          14 Heikki Kovalainen Team Lotus 2 okr.
          15 Jerome D'Ambrosio Virgin 3 okr.
          16 Vitantonio Liuzzi Hispania Racing 3 okr.
          17 Narain Karthikeyan Hispania Racing 4 okr.
          n/u Pastor Maldonado Williams F1
          n/u Witalij Pietrow Lotus Renault
          n/u Jaime Alguersuari Toro Rosso
          n/u Felipe Massa Ferrari
          n/u Michael Schumacher Mercedes GP
          n/u Timo Glock Virgin

Ale najbardziej zrobiły na mnie wrażenie puchary dla zawodników w kształcie toru. A wy co sądzicie o wyścigu?

Komentarz

ahh, jednak GP Monaco to mój ulubiony race w sezonie Świetna walka (nawet jeśli ciężko wyprzedzać), świetny wymagający tor, no i świetny klimat.. A sam wyścig też baardzo emocjonujący, sporo przetasowań, małe różnice w top 3, trochę crashów i wyprzedzeń. A co się działo w Pit Stopach? Bo naprawdę, mało kto zmieniał poprawnie, a wiele razy zdarzało się, że mechanicy byli nieprzygotowani do zmiany opon..
            http://najalternatywniej.blogspot.com/
            keep calm & carry on
            digart - lastfm
            ---
            REGULAMIN FORUM ]

Komentarz

Vettel dał radę, Ferdek szczęściem, Button jak przypuszczałem, Webber po raz kolejny mnie wkurza - startuje jak ciota, Hamilton dziecko i pupilek FIA, reszta zyskała jedynie dzięki SC.

Wypie*dalać HRT i Dz*wki! G*wno bolidy! Niech zdechną po tym sezonie! Nie chcę ich oglądać za rok!

Komentarz

Hamilton dziś jeździł bardzo agresywnie ,wręcz można powiedzieć chamsko.Niezłe zamieszanie się zrobiło pod koniec wyścigu,a RedBull zawalił sprawę z PitStopami.Wyścig był bardzo emocjonujący.Oby takich więcej.
                GRAN TURISMO 4 ALL GOLD LICENSES AND DRIVING MISSIONS
                Moja galeria - gt4-photo-mode/tycha-t6552.html

Komentarz

Zamieszczone przez thooorn
                  Vettel dał radę, Ferdek szczęściem, Button jak przypuszczałem, Webber po raz kolejny mnie wkurza - startuje jak ciota, Hamilton dziecko i pupilek FIA, reszta zyskała jedynie dzięki SC.

Wypie*dalać HRT i Dz*wki! G*wno bolidy! Niech zdechną po tym sezonie! Nie chcę ich oglądać za rok!
                  Coś strasznie Alonso nie lubisz, bo wszędzie twierdzisz, że szczęściem odnosi sukcesy..
                  Hamilton pupilek FIA? Dostał 3 kary w ciągu GP, w zasłużonej wysokości, więc o co chodzi?
                  http://najalternatywniej.blogspot.com/
                  keep calm & carry on
                  digart - lastfm
                  ---
                  REGULAMIN FORUM ]

Komentarz

Ucieszyłem się bo dziś fartem obudziłem się akurat na chwilę przed wyścigiem. Pasjonatem nie jestem ale od jakiegoś czasu żywo interesuje się f1 i w miarę możliwości oglądam wyścigi. I to wcale nie za sprawą Kubicy.
                    Monaco to akurat trudny i techniczny tor. I jeden z tych których niezbyt lubię w Gt4 Wyścig mi się podobał, kilka ryzykownych wyprzedzeń, bullet time w pitach, trochę haosu i parę rozbitych bolidów. Wiem, o zgrozo ale podobał mi się karambol w tunelu Drs akurat odgrywał małą rolę na tym torze dlatego ważniejsze było odpowiednie zbieranie zakrętów. Oj była walka. Takie zawody można oglądać

Komentarz

Tak, wyścig był bardzo emocjonujący. Cieszę się, że Vettel wygrał kolejny wyścig (ale widać, że reszta stawki dogania RBR - i to dobrze). Oby więcej takich wyścigów, gdzie walka o wygraną toczy się do ostatniego okrążenia. Dobrze, że Petrow nie doznał jakiś poważnych obrażeń. No nic, trzeba poczekać na kolejny wyścig w Kanadzie. Myślę, że jeżeli RBR nie poprawi tego swojego KERS'u to tam będą mieli problem na tej długiej prostej. A czy ktoś w ogóle zwrócił uwagę czy Vettel używał dopalacza

Piast Gliwice do T-Mobile Ekstraklasy

Komentarz

Używał, gdy Alonso go dochodził.

Alonso nie błyszczy formą w tym roku zdecydowanie. Za to wszyscy fanatycy z Maranello, gdy tylko F pojawi się wyżej, od razu krzyczą jaki to on wielki. Od początku sezonu jeździ średnio.

Hamilton od zawsze był traktowany lepiej przez sędziów. Ostatnia kara była śmieszna, wręcz symboliczna, "na odwal". Od zawsze jeździ agresywnie, nie mówię, że jest złym kierowcą, bo trzeba mieć jaja, by tak zaatakować Schumachera, ale po raz kolejny przegina.

Komentarz

Hamilton załapał się na kilka kar. I stwierdził że sędziowie go nie lubią bo jest czarny, dzięki temu wylądował na dywaniku i musiał się trochę potłumaczyć.
                          Mi podoba się Pietrow, najpierw myli f1 z f16 i startuje w powietrze z starki a teraz robi przystanki na bandach. A przecież bolidy Renault miały mieć przewagę na wyboistych torach.

Komentarz

Nie jest tajemnicą, że Renault zaczyna słabnąć z tempem. Coraz częściej jest problem z dostaniem się do Q3. Czyżby brak Kubicy odbijał się na rozwoju bolidu? A może kłopoty finansowe?

Co do Hamiltona. Po spowodowaniu kolizji z Massą sędziowie tak zwlekali z nałożeniem kary, że byłem gotowy stwierdzić, że karzą zawodników selektywnie. Pierwsza kara ok, nie mam zastrzeżeń. Natomiast ta odnośnie wyeliminowania Maldonado, który jechał chyba swój najlepszy wyścig w tym sezonie, wzbudza tylko uśmiech politowania. To jest tylko symboliczna kara, jedynie kolejna kreska na liście kar Hamiltona, bo w żaden sposób go ona nie dotknęła. Zachował swoją pozycję, kolejny kierowca miał okrążenie straty. Niewątpliwie była to recydywa w postaci kolejnej kolizji z rywalem, której następstwem było zakończenie wyścigu przez cel ataku, więc uważam, że najbardziej adekwatna byłaby kara cofnięcia o 5 pozycji na starcie Grand Prix Kanady.

Jego żale, że sędziowie się na niego uwzięli, bo jest "czarny" są godne pożałowania. Przecież jest to najbardziej niechętnie karany kierowca w stawce. Więc w czym problem?

Komentarz

Masz rację co do formy Renault. Nie ma kto rozwijać bolidu, a przynajmniej nie w takim tempie, jaki zapewniłby Robert. Pietia bawi się, jak to Dreadlock już zauważył, w lotnika, a Quick Nick... no coż, wciąż jest tak samo Quick, jak i przedtem.

Komentarz

Zamieszczone przez Toyo
                                A może kłopoty finansowe?
                                Myślę, że raczej to.

Komentarz

Pracuję...
                                X