Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Formuła 1

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Re: Formuła 1 z Robertem Kubicą

Ogólnie uważam, że to dobrze. Jeśli do tego będą to mocne zespoły, a nie "byleby zapełnić dziurę", to wzrośnie rywalizacja i będzie to o wiele przyjemniejsze dla widza.

Komentarz

Jutro zaczyna się sezon :mrgreen:

<hurrrra>

Komentarz

tylko szkoda, że Kubica bez KERS pojedzie...

Komentarz

Właśnie dobrze, bo będzie miał lepiej wyważony bolid. Owszem, nie będzie miał w zanadrzu tego "nitro", ale będzie miał szanse.

W przeciwnym wypadku miałby prawdopodobnie najcięższy bolid w stawce i zaliczałby regularne tyły.

Komentarz

Kiedyś był chyba obowiązkowy balast, dzięki czemu każdy samochód ważył tyle samo, niezależnie od kierowcy, ale zdjęto to bo cwaniak Schumacher przytył sobie 10 kg, a potem to błyskawicznie zrzucił i był o te 10 kg lżejszy od wszystkich

Komentarz

Myślicie że Robert kiedyś odwiedził/dzi nasze forum?

Komentarz

Ogólnie bolid F1 musi (musiał) ważyć łącznie 605 kg wliczając w to kierowcę, kask, kamery pokładowe, balast i inne pierdoły. System KERS waży około 30 kg. Przed sezonem 2008 Robert Kubica zrzucił chyba wszystkie możliwe do zrzucenia kilogramy i efekt był jakże piękny dla nas. Niestety, system KERS jak gdyby "wracał" mu te zrzucone kilogramy. Inni kierowcy poszli śladami Roberta i również zaczęli się odchudzać, tym samym wyrabiając przewagę nad Robertem. Polak zrzucił tyle, ile się da i więcej odchudzić się go nie da. Dlatego jego bolid bez KERS daje mu taką samą wagę jak reszta stawki, jednak nie będzie miał "powera". Moim zdaniem lepsze to, niż regularne tyły Kubicy.

Ponadto Theissen wspominał coś (bynajmniej tak wyczytałem), że starają się opracować "superlekki" system KERS, który dałby Robertowi "power" i umożliwił mu walkę o najwyższe lokaty, ponieważ "superlekki" KERS nie obciążałby bolidu Polaka tak znacznie. Jak będzie naprawdę - zobaczymy.

Komentarz

Zamieszczone przez Quattro
                  Myślicie że Robert kiedyś odwiedził/dzi nasze forum?
                  Ale sobie marzysz.

BTW Co myślicie o dyfuzorach, które są w m.in. Brawnie ?

Komentarz

Patrząc na wyniki (testowe) Brawna, to jest to dobra alternatywa KERS. Oficjalnie nie jest to zabronione, więc według mnie byłoby to dobre rozwiązanie dla Roberta. Chyba, że BMW uda się opracować "superlekki" KERS. Po GP Australii FIA może zakazać stosowania dyfuzorów, jednakże jak będzie okaże się z czasem.

Komentarz

Ciekawe ktora Formula jest teraz szybsza. Champ Car czy F1 2009? Jakis czas temu Amerykanie prowadzili "walke" na czasy z F1, ale chyba dali sobie spokoj. To bylo pare lat temu, gdy F1 mialo 3.0 V10. A teraz? Po tych wszystkich modyfikacjach F1 jest duuuzo wolniejsze. Ciekawe ktora seria wygralaby w bezposredniej walce...

Komentarz

A ja się zastanawiam, czy szybsza jest Formuła 1, czy GP2

Ogólnie powiem szczerze, że nawet mi się podobają te nowe bolidy. Może i wyglądają jak te z lat 90., ale nie będzie tych skrzydełek i spojlerków. Dzięki nowym specyfikacjom wzrośnie rywalizacja. Jednakże przednie skrzydło mogłoby być nieco węższe. Gdyby jeszcze wrócili do starych, dobrych silników V10, byłbym w siódmym niebie.

Komentarz

Racja. Jest jeszcze GP2. Moze nie sa az tak zaawansowane technicznie, ale wolne to one nie sa. Wiec... F1 2009, Champ Cars czy GP2? Ja bym sklanial sie jednak w strone Champ Cars, a raczej IndyCars.

F1 2009
                          Engine:
                          2.4l V8 90' NA ok. 700hp
                          obroty 18000rpm
                          waga 605kg

IndyCar
                          Engine:
                          3.5l DOHC V8 NA ok. 650hp
                          obroty 10300rpm
                          napedzane etanolem
                          waga ok 700kg

GP2
                          Engine:
                          4.0l V8 NA ok. 580hp
                          obroty 10000rpm
                          waga 680kg

Teoretycznie F1 wypada najlepiej.

Komentarz

ehh.. Znając życie to Bernie wpadnie na genialny pomysł ratowania świata i bolidy będą miały napęd hybrydowy.
                            Albo w ogóle napęd a'la flinstonowie lub dwa patyki do odpychania

Komentarz

Zamieszczone przez thooorn
                              Teoretycznie F1 wypada najlepiej.
                              Teoretycznie.

Zamieszczone przez Overseer
                              ehh.. Znając życie to Bernie wpadnie na genialny pomysł ratowania świata i bolidy będą miały napęd hybrydowy.
                              A Bernie to w ogóle zaczyna mnie wpieniać i to coraz bardziej. Koleś w ogóle nie interesuje się kibicami. Wprowadza kolejne, często beznadziejne i bezsensowne zmiany bez jakichkolwiek konsultacji z kibicami ani FIA lub FOTA. Robi to tak jak Ministerstwo Edukacji Narodowej.

Komentarz

Nie wiem czy był poruszany temat ogólnego wyglądu bolidu 2009, ale mnie się zdecydowanie podoba. Chyba jeden z najlepszych kształtów ostatnich lat. Przypadło mi do gustu połączenie szerokiego, przedniego skrzydła i wysokiego, wąskiego spoilera z tyłu . W koncu nie ma tego śmiesznego rogu na masce jakie miało m.in. BMW.

Komentarz

Pracuję...
                                X