Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Formuła 1

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Re: Formuła 1 z Robertem Kubicą

Zauważ, że "kiedyś" bezpieczeństwo w F1 nie było tak rozwinięte. Gdyby wtedy bezpieczeństwo stało na takim poziomie jak dziś, to Niki Lauda wyglądałby fajnie, Roger Williamson by żył, Piers Courage by żył, Lorenzo Bandini by żył. A tak to dwaj ostatni zginęli w płonących bolidach, a trzeci zmarł w szpitalu w ciężkimi poparzeniami.

Komentarz

Toyo, odniosłeś się do starych dziejów to napisałem o tym a ty mi teraz wyjeżdżasz z czasami współczesnymi
      2. Jeden duży zbiornik na całe paliwo ? NIE! FIA powinna dążyć do tego aby były one jak najlżejsze dzięki temu będzie więcej wyprzedzeń!!

Komentarz

Zamieszczone przez Toyo
        Zauważ, że "kiedyś" bezpieczeństwo w F1 nie było tak rozwinięte. Gdyby wtedy bezpieczeństwo stało na takim poziomie jak dziś, to Niki Lauda wyglądałby fajnie, Roger Williamson by żył, Piers Courage by żył, Lorenzo Bandini by żył. A tak to dwaj ostatni zginęli w płonących bolidach, a trzeci zmarł w szpitalu w ciężkimi poparzeniami.
        dodam jeszcze Ayrtona Sennę ,który zginał na trasie Imola w 1994 roku.
        Triatlonu LFS na demo < ZAPISY do 30 października!

Komentarz

Mówimy o pożarach w tym momencie, i Senna na Imoli nie ma tu nic wspólnego.

Komentarz

Zamieszczone przez Sylwek1092
            Toyo, odniosłeś się do starych dziejów to napisałem o tym a ty mi teraz wyjeżdżasz z czasami współczesnymi
            Przeczytaj mojego posta dokładnie. Porównywałem bezpieczeństwo "dawniej i dziś". Teraz na 95% nie było by takich pożarów, a choćby się nawet pojawił ogień, to zaraz zostałby zalany gaśnicami przez Marshali. Z tego co wiem, to waga nie ma znaczącego wpływu na wyprzedzanie. Co to za różnica, czy bolidy będą ważyły 605 kg, czy 800 kg? Wyprzedzanie jak każde inne. Chyba, że mówisz o obecnym obrazie całości, jako że jeden bolid jest bardziej zatankowany, inny mniej i ten drugi weźmie go jak leszcza (jeżeli cysterną nie jest Trulli lub Coulthard).

Komentarz

Waga nie ma znaczenia ? Puknij się w łeb ! Oczywiście że ma! Lżejszy bolid = możliwość opóźnienia hamowania (wiem że teraz też opóźniają ale przy lekkim bolidzie można bardziej) = większa walka

Po drugie, po co kierowcy się odchudzają ? (patrz Robert) ? No po co ? w F1 każdy gram jest ważny! I wydaje mi się ze lekki bolid bardziej 'daje się' ustawić nad/podsterowność oraz z balansowanie.

Komentarz

Ehh chłopie... Nie dogadamy się widać. Nie wiem, czy ja piszę aż tak skomplikowanie, czy ty masz problemy z odczytaniem.

Weź sobie dwa wozy z jednakową wagą. Dajmy takie Ferrari i BMW Sauber z "bakami z zupą". Oba ważą 800 kg (licząc sam bolid, kierowcę i "zupę"). I tutaj wg Ciebie liczy się waga, czy spryt i umiejętność odpowiedniego opóźnienia hamowania? Istnieje też coś takiego jak tunel aerodynamiczny, dzięki któremu zmniejsza się opór powietrza. Gdyby wprowadzili "wielkie baki na zupę", to waga odgrywałaby mniej znaczącą rolę.

Komentarz

To TY masz problemy z czytaniem !

Chodzi mi o to że bolid o wadze 800kg będzie trudniejszym do wyprzedzania niż bolid 400kg.
                  W bolidzie o masie 800kg kierowcy nie mogą bardzo opóźniać hamowania, a bolidem o masie 400kg tak bo jest lżejszy!
                  Po prostu źle oczytałeś mój post.

Wniosek:
                  Gdy mamy bolid BMW i Ferrari o masie 400kg kierowcy mogą maksymalnie opóźniać hamowanie dużo bardziej niż bolidem o masie 800kg i atakować na zakrętach w których ciężki bolid nie jest w stanie bo nie wyhamuje.

Teraz czaisz o co mi chodzi ?!

Komentarz

Nie 400, a 605 kg :wink:
                    Rozumiem o co Ci chodzi, tylko problem w tym, że ty nie rozumiesz mnie. Do tej pory stratedzy ustalają ilość paliwa. Mniej dotankowanym bolidem (najlżejszym) wyrobisz sobie sporą przewagę przed postojem. Bolidem zatankowanym pod korek będziesz wolniejszy, ale możesz jechać na jeden postój, a w niektórych wyścigach to skuteczna taktyka. A gdy wprowadzą przepis o nietankowaniu, to wszystkie bolidy będą "bakami z zupą", czyli będą miały jednakową wagę. I stratedzy będą mieli mniej roboty, bo nie będzie wówczas czegoś takiego, jak "strategia paliwowa".

To TY masz problemy z czytaniem !
                    Nerwy Ci puszczają? Wyluzuj. Nie bądź Hamilton, tylko Sprite.

Komentarz

Imho za dużo odbywa sie w boksach, wyścig odbywa się na torze, a nie na pit stopie. Jak pokazuje wiele serii wyścigowych wyścig może byc ciekawy bez tak dużego udziału taktyki.
                      http://najalternatywniej.blogspot.com/
                      keep calm & carry on
                      digart - lastfm
                      ---
                      REGULAMIN FORUM ]

Komentarz

Wiem ile bolid waży, nie musisz mnie tego uczyć, te 400kg podałem jako przykład.

Nerwy mi nie puszczają, niby dlaczego ?
                        F1 z postojami jest ciekawsza

Komentarz

To przyznaję: fajnie się ogląda armię mechaników zmieniających koła na postoju i tankujących. Jednak ostatnie wpadki i wypadki związanych z tankowaniem dają do myślenia.

Komentarz

Komentarz

Uwielbiam to miejsce Powinni tam postawić jakiś pomnik. Cokolwiek

Komentarz

Zamieszczone przez Toyo
                                Uwielbiam to miejsce Powinni tam postawić jakiś pomnik. Cokolwiek
                                Najlepiej klocka :mrgreen:

Komentarz

Pracuję...
                                X