Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

co nie podoba ci sie w next-genach a co ci sie podoba

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• co nie podoba ci sie w next-genach a co ci sie podoba

Tu przedstawiamy nasze obiektywne opinie na temat next-genów
    - co ci sie podoba w danej konsoli
    - co ci sie nie podoba
    - co chciałbyś w niej zmienić aby była lepsza.

zaczne od tego ze zadnej z tych konsol nie posiadam a wszelkie informacje czerpie z innych serwisów wysówając wnioski:
    Wii :
    -nie podoba mi sie jej cena jak na rynek europejski jest zbyt wygórowana
    -nie obsługuje DVD co równiez jest przykre byc moze wymyśla jakiś program odpalany z karty flash
    -to co odruznia ja od poprzedika to: ciut podrasowany sprzęt co z perspektywy czasu od gamecuba nie jest zbyt zadowalające czywiście Wii miało na mysli dobrą zabawe tworząc konsole ale aby to czasem nie jest przkrywka dla cięć budzetu bo firma nintendo zarabia na samych konsolach co odróznia ja od konkurencji. Bezprzewodowy kontroler to nie jest nowa solucja bo został wymyslony sporo czasu temu bodajze przez Sege jak dla mnie cena konsoli ciut za wysoka.

pozytywne:
    -to samo co gamecube plus wiilot ( bardziej dostepny online ale to juz mus)
    -pamieć flash jak i jej rozszezenie

X360:
    Pozytywne:
    -mały pobór mocy 165 watt
    -ranking archiwamentów
    -stosunkowo niska cena do mozliwości

negatywne:
    - biorąc pod uwage konkurencje PS3 to x nie posiada czytnika HD który trzeba kupic oddzielnie.
    -brak kompatybilności z innymi dyskami (wyzysk) 400 ZŁ ZA 20 gb LOL

sulucje:
    gdyby x360 posiadał czytnik blu-ray z pewnościa zmalało by piractwo co mogło by wpłynać pozytywnie na ceny gier, jednak sam czytnik spowodował by wzrost ceny x360 tylko o ile ?

PS3:

pozytywne :
    -niska cena co do produktu patrzac chociazby na konkurencje samych odtwarzaczy blu-ray które kosztuja około 4 tys zł
    -kompatybilność z innymi dyskami
    -doskonałe zagranie ze strony sony ze zmiana softu konsoli który juz sprawdził sie w psp (oczywiście złamane ale warto zmieniać zabespieczenia na bierząco) oczywiście mniejsze piractwo
    -cicha

negatywne:
    -potworna zarłocznośc na prad przy maxymalnym obciazeniu sprzetu około 400 watt
    - nieproporcjonalna moc układu procesorów z dostepna pamiecią i układem graficznym co prowadzi do własnie takiego poboru a nie innego.

przy okazji moje dwa filmiki na nurb mojego wykonania
    Toyota Minolta Time free nurburgring (juz zszedlem do 5.10 min cigle śrubuje) http://video.google.pl/videoplay?docid= ... 9900745053
    IA Licence 15 (do poprawienia jak narazie mozliwe 4 sek.) http://video.google.pl/videoplay?docid= ... 7243636832

Komentarz

W next-genach nie podoba mi się cena A tak pozatym to chyba wszystko jest fajne
      http://swiftclub.pl/ Aktualnie:
      GranTurismo 1 NTSC-J 100% PAL 100%
      GranTurismo 2 NTSC-U 98.2%
      GranTurismo 5 99%
      GranTurismo 6 100%

Komentarz

jedna rzecz mi sie nie podoba , a mianowicie to ze sa zbudowane pod HDTV.....

Komentarz

Zamieszczone przez Jakub92
          jedna rzecz mi sie nie podoba , a mianowicie to ze sa zbudowane pod HDTV.....
          w tym tkwi przyszłość nie mozna narzekać trzeba sie do niej podporzadkować. Równie dobrze mozna jej podłaczyc pod kineskopowy telewizor SD ale wtedy to bedzie troche ładniejsze jak na current genach. Co do HD to słyszałem ze Sony miało projekt Ultra HD rozdzielczosc 4000 X coś tam niedługo to tylko prezyzja naszego oka bedzie ograniczona i nie bedziemy wdzieli róznicy w wiekszych rozdzielczościach oczywiscie w normalnych wielkosciach tv ) z normalnej odległości

A jeśli ceny LCD odstraszaja choc sa przystepne bardziej to polecam alternatywe dla X360 monitor kineskopowy Sun badz sony który mozna znaleśc na allegro 24 cale panorma cena okolo 600-700 zł uzywany ostatnio widzialem za 400 zł w pelni wyswietli Full HD ale oczywiscie przez przejsciówke HDMI-VGA. Wiec taniocha zwłaszcza ze CRT jest wciąz lepsze od LCD Dynamika

Komentarz

gdzie widziales przejsciowke HDMI-VGA ??
            Sony PlaystationŽ2
            model : SCPH-39004
            przerubka : TAK
            system : PAL / NTSC

Komentarz

A tam w negatywnych do x360 zapomniales dodac ze jest najbardziej awaryjna konsola wszechczasow

Komentarz

Skąd wiesz?
                To tak jak Siemensy to najbardziej awaryjne telefony - wiem, bo w ciągu roku kiedyś zepsuł mi się trzy razy!
                http://swiftclub.pl/ Aktualnie:
                GranTurismo 1 NTSC-J 100% PAL 100%
                GranTurismo 2 NTSC-U 98.2%
                GranTurismo 5 99%
                GranTurismo 6 100%

Komentarz

Czyta sie konsolowa prase , a tak wogole to PS3 jest prawie niezniszczalna czytalem jej extremalne testy gdzies w necie i caly czas dziala. Goscie sie smiali ze ja tylko mozna mlotkiem rozwalic

Komentarz

Zamieszczone przez exeqtor
                    Zamieszczone przez Jakub92

A jeśli ceny LCD odstraszaja choc sa przystepne bardziej to polecam alternatywe dla X360 monitor kineskopowy Sun badz sony który mozna znaleśc na allegro 24 cale panorma cena okolo 600-700 zł uzywany ostatnio widzialem za 400 zł w pelni wyswietli Full HD ale oczywiscie przez przejsciówke HDMI-VGA. Wiec taniocha zwłaszcza ze CRT jest wciąz lepsze od LCD Dynamika
                    Gdzie widziales przejsciowke hdmi-vga ??

a i gdzie mozna kupic ten monitor 24''??
                    Sony PlaystationŽ2
                    model : SCPH-39004
                    przerubka : TAK
                    system : PAL / NTSC

Komentarz

przepraszam troche za niescisłość otóż w xboxie nie było wyścia HDMI, tylko komponent, do teraz 1 port HDMI (wersja Elite oraz Premium - modele dostępne od trzeciego kwartału 2007 r.)
                      jest kabel VGA, przejściówki nie ma bo po co kabel VGA: http://www.ultima.pl/Kabel_VGA_HQL_BigBen/i4148/

monitory mozna znaleść na allegro, pełna masa grunt aby były w 16:10 i miały rozzielczośc nie mniejszą jak 1280:720 czyli 720p, najlepszy jest Monitor SONY GDM-FW900 24cale Ale jego cena jest spooora

HDMI ma zabespieczenia HDCP i w rzeczy samej nie moze istniec do niego przejsciówka jedynie konwerter który już został wymyslony. Ale tym już musza sie martwić posiadacze PS3 bo ci co mają Xa 360 moga sobie tanim kosztem kupujac jedynie kabel podlaczyc do monitora. Zaś ci co maja PS3 jedynie konwerter z HDMI na VGA (drogo bo 400zł), bądz konwerter component na VGA na ebay mozna dostać za 80 $ (230zł) z przesyłką dowiedziłem się od kolegi.

A tam w negatywnych do x360 zapomniales dodac ze jest najbardziej awaryjna konsola wszechczasow
                      prawda.

"Nie wiem czy zauważyliście ale w ostatnim tygodniu na wielu serwisach sprzętowych, growych a także niezwiązanych z branżą pojawiło się sporo artykułów o awaryjności xboxów 360. Są jakieś statystyki podawane przez anonimowych kierowników supermarketów, którzy stwierdzają, że awaryjność stoi na poziomie 25 -30% albo nawet, że zwracana jest jedna na 3 sprzedane konsole.
                      Pojawił się opis przypadku jakiegoś ciołka, który swoją konsolę wymieniał już 11 razy i żadna nie postała u niego dłużej niż dwa miesiące (to jakiś kretyn musiał być, który konsolę owijał chyba pościelą, żeby nie buczała)."

by milekp
                      No cóż pociesza fakt ze teraz kupując konsole mamy na nia gwarancje 3 lata ;> w dodatku troche zmodyfikowano układ.
                      Właśnie dzis przeczytałem w Psxextreme ze kłopoty termiczne X360 to:
                      *bardzo mały wiatrak, prawdopodobnie by zminimalizowac hałas
                      *Radiator na karcie graficznej jest tak mały ze trudno uwieżyć ze ją schładza
                      * po 5 min temp radiatora to 70C po 15 min stbilizuje sie do 58C
                      *radiator procesora grafiki osiaga 80C !!!
                      ogólnie róznica temp pomiedzy otoczeniem a X360 to 22C gdy normalnie powinna byc na poziomie 10C

Komentarz

No sa co prawda te 3 lata gwarancji ale nie chcialbym takiej sytuacji ze gram sobie w jakosc gierke i konsola mi wyzionela ducha. Poprostu Microsoft chcial za wszelka cene wyprzedzic Sony ktore wzielo to na chlodno i wypuscilo bardzo bezawaryjna konsole. X360 jest poprostu niedopracowany i nawet ten maly wiatrak mu nie pomaga i tak chodzi jak odkurzacz w porownaniu do ps3.

Komentarz

jak widac chciwość microsoftowi nie popłaca, lepiej już było zaopatrzeć sie w lepszy system chłodzenia jak zbierać popalone płyty główne, na których strata jest ogromna, mało tego przeciez do zniecheca do kupna.
                          Konsola sony przy pełnym obciążeniu to prawie 400 watt jednak oni te ciepło umieja odprowadzić zaś microsoft swoich 165 watt niestety. A zdaje sie ze taka wielka korporacja, powinna miec mózg i uczyc sie szybko na błędach wypuszczajac nowe wersje a nie 3 lata gwarancji głupota co im to da ? wieksza strata bo podczas 3 lat zj3bie sie wiecej konsol dla uzytkownika.

Komentarz

Tylko jakby Microsoft zaczal wypuszczac nowe wersje to ludzie ktorzy maja juz te stare a jest ich prawei 12 milionow nie kupili by nowych. Nie wiem jak X360 z tego wybrnie i wlasciwie mnie to zabardzo nie obchodzi bo jestem wrogiem tej konsoli. Wyszla przeciez ta wersja konsoli Elite ale tam chyba tez nie porpawili chlodzenia. W koncu uzytkownicy dadza sobie spokoj i przesiadom sie na ps3 zarowno ci co juz posiadaja X360 jak i gracze ktorzy mieli zakup tej konsoli w planach.

Komentarz

Jeśli Microsoft nie robi nic aby zmniejszyć awaryjność swojej konsoli to widocznie bardziej opłaca im się naprawiać zepsute xboxy niż prowadzić badania nad skuteczniejszym chłodzeniem, zmieniać technologie produkcji itd. Napewno to wszystko jest przekalkulowane.

Komentarz

Pracuję...
                              X