No . . . załóżmy ,że nie zgodziłeś się to jak miałbym ciąg dalszy filmu ułożyć?
Nagrywanie na frapsie troche czasu zabiera bo z 30 klatek podczas nagrywania robi się 18-22FPS [w tłoku 15] i jeszcze przyspieszanie tego filmu w zależności od FPS i do czasu rzeczywistego też wymaga trochę czasu, niektóre filmy przyspieszam o 50% a niektóre o 60% [54-70% zdażyło mi się najwięcej, w SV zamiast Ratio 1,000 musiałem dawać 1,5... lub 1,7... nawet żeby był zgodny z czasem rzeczywistym ,żeby sekundy w GT wolno nie leciały ,czy za szybko]
A mało tego jeszcze czas który tam odlicza w osi czasu nie są to pełne ułamki setne czyli tam załóżmy 2:12,(47) , czy 1:24,(9, Sony Vegas liczy do 29 setnej ,czyli jest 27...28...29...00...01....itd. ,czyli w tym przypadku też muszę swój w głowie kalkulator włączać i przeliczyć tak by się zgadzało w 92-95% bo idealnie 100% wymierzonego czasu nie ma ,zawsze ten 1% niedociągnięcia jest, i wygląda to następująco....
2:12,47 -to będzie-> 2:12,16[~17 ewentualnie]
1:24,98 -to będzie-> 1:24,32[~33 bardziej bo ułamkowo bliżej do 33 jest jak do 32 tak na szybko licząc]
Także ogólnie mówiąc nagrywając filmy i tak żeby się czasowo zgadzały muszę się sporo naliczyć, czasem gdy jest tego nadmiar i sprawa jest dość skomplikowana to już dochodzi do przegrzewania się szarych komórek i zaczyna mnie głowa boleć gdy już taka operacja czasowa jest przeprowadzana po raz 50 czy 60 także nie tylko ja bym miał takie skutki ale większość z was też zapewne, no chyba ,że jesteście cyborgami z rodziny Johnny Five, R2D2 albo S3PO.
Ogólnie tak wygląda moje przerabianie filmó , mnóstwo matematycznych obliczeń jest i nawet jeden patent wymyśliłem jak to w kalkulatorze obliczyć gdy chcę np. zsumować 2 czasy..
1:12,115
+ 3:48,236
---------------
4:60,351 < tak by kalkulator policzył dodając po prostu 112115 dodać 348236 i ja pewnego dnia wpadłem na pomysł [było to z 5 lat temu]
A wygląda on następująco
1min. = 60sek. 1:00 = 60 [zabieramy symbole/skróty czasowe] 100 = 60 [zabieramy dzielnik czasowy ,który na 60 sekundzie przesuwa sie na 1:00] 100 < -+ [40] +- > 60 [różnica pomiędzy 100 a 60 wynosi 40]
i teraz...
tą różnicę 40 dodaję do wyniku w kalkulatorze ,czyli
4:60,351 dodać 40 i !UWAGA! - zwracamy uwagę na ułamek jaki występuje ,czyli...
W tym wypadku Gran Turismo stosuje ułamki tysięczne czyli 3 wariant, więc dodajemy 40000 i wychodzi nam... 5:00,351
Nawet tak na szybko można sobie policzyć czy się zgadza, okazuję się, że tak, no i tak liczę od 2005r. testując auta w GT1, mój mózg już jest tak wyrobiony ,że u mnie obliczenie 1 auta z 2 czasów zajmuje ok. 10sek.
Ja nie kopiuje czyis filmow bez zgody autora. Zapytalbym. Zreszta, nie mam takiej potrzeby, bo w sam w Frapsie nagrywam bez zadnego uszczerbku na predkosci.
Istnieje może jakiś poradnik do gran turismo, a konkretnie chodzi mi o tuning. Bo mam taki problem że w niektórych wozach bardzo szybko mi się kończą przełożenia i brakuje
Ciężko o coś takiego bo wiesz , każdy ma swoje triki miki i ustawienia , najprościej jeżeli chcesz wyciągnąć większe v-max to ładujesz auto setup skrzyni biegów w strone wide (dłuższe przełożenia). Ja osobiście dostrajam auto do charakterystyki toru, (długość prostych , zakręty, czy tor jest wyboisty czy płaski itp).
Komentarz