Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Wasze auto

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Re: Wasze auto

Ciekawe to wybrałeś Camaro, bo E30 nie ma "ciekawych" - przynajmniej według mnie, no chyba, że oryginalne M3 - E30, taki Oldtimer :wink:

Pozdrawiam

Komentarz

Ja pierdykam, ale dyskusję wywołałem . No nic, widzę, że w dyskusję weszły emocje. Z jednej strony dobrze, bo niektórzy mają naprawdę fajne pomysły, ale z drugiej - szanujmy gusta innych osób. Każdy lubi co innego.

Zamieszczone przez Witek Enzo
      Fajne to Punto, ale jak masz możliwośc to zamień na Barchette, zawsze będziesz bardziej oryginalny.
      Dzięki . W zasadzie to nie chodzi jakoś o moją oryginalność, tylko oryginalność samochodu . Możliwości są, czekam tylko na jakiś rozsądny egzemplarz i cały czas szykuje punto do sprzedania .

Zamieszczone przez kyjgel
      Probe jest ciężkie, paliwożerne i calibra wygląda przy niej jak dzieło sztuki...Polecam Mazdę 323F drugiej generacji.
      Hmm pomyślmy...

Czy ten samochód spełnia chociaż jedno z moich wymagań? Nie, niestety.

Zamieszczone przez PP89
      Popieram kyjgiela. Szukaj wersji GT. Jest świetna. Zresztą jak każda Mazda po '00, bo te przed były przeciętne. Albo Honda Del Sol.
      A jeżeli naprawde chcesz się wyróżniać --> MX-5, bije wszystkich w swojej klasie.
      323 odpada, wybacz, ale to zwykły mieszczuch, niezależnie od wersji . Zastanówmy się więc nad del solem, lub mx-5 .

Auto jest naprawdę fajne. Charakterystyczne roadsterowe lusterka, niezła linia. Ale jak zwykle jakieś ale . Przód jest całkiem niezły, ale za to z tyłu wychodzą już mijające latka... W zasadzie oprócz lusterek i tego, że ma zdejmowany dach auto wiele się nie różni od zwykłego civica. A to źle. Poza tym to japończyk - drogie części, trudny serwis i do tego pewnie kiepskie wnętrze

Nie wiem czy dobre zdjęcie znalazłem, ale chyba tak wygląda del sol w środku

Dla porównania, wnętrze barchetty:

Ok, przejdźmy do mx5

Powiem tak.. Linia i przód przypominają mi część modeli hyoundai'a . Teraz pole do popisu dla Ciebie - czym to auto Cię urzekło, bo się bardzo zachwycasz . Musiał bym to ocenić na żywo bo chyba jeszcze nie widziałem, ale póki co, zdjęcia mnie zniechęcają.

Zamieszczone przez PP89
      Ps2. Nie wiem jak jakikolwiek Fiat może być fajny... No może 125 i 126p.
      Wiesz, tak samo ja mogę zadać pytanie jak jakakolwiek honda, czy mazda może być fajna. Każdy lubi co innego.

Podsumowując wypowiedzi całej reszty . Nie chodzi mi o moc silnika czy szpan znaczkiem na masce. Nie lubię niemieckich samochodów (z wyjątkami, ale to jest poza moim zasięgiem). Chcę samochód w miarę tani w utrzymaniu, roadster/cabrio, piękny (dla mnie ) z zewnątrz i w środku. I jeszcze na koniec fotka "łódeczki"

Komentarz

Zamieszczone przez imper
        Obrazek

Dla porównania, wnętrze barchetty:
        Obrazek
        To wnętrze Civica - "Łezki" a nie Del Sol'ki :wink:
        Więc nie porównuj tutaj do "Łódeczki" :wink:
        Zamieszczone przez imper
        Ok, przejdźmy do mx5
        Obrazek

Powiem tak.. Linia i przód przypominają mi część modeli hyoundai'a

Zamieszczone przez imper
        Teraz pole do popisu dla Ciebie - czym to auto Cię urzekło, bo się bardzo zachwycasz . Musiał bym to ocenić na żywo bo chyba jeszcze nie widziałem, ale póki co, zdjęcia mnie zniechęcają.
        Pytanie kierujesz do PP89, ale pragnę w tym miejscu coś dodać:
        Może i Fiat bardziej Ci się podoba, ale Mazda ma napęd na tylne koła, rozkład masy, precyzyjny układ kierowniczy, skrzynię biegów niemalże idealną, zawieszenia (po prostu z Mazdy, czyli również znakomite), czego niestety nie uświadczysz w samochodzie na podzespołach jakiegoś Fiata (wybacz jeśli Cię uraziłem tym "jakiegoś Fiata" :wink: )
        I porównywanie Mazdy MX-5 do Fiata "Łódeczki" Barchetty, jest nietrafione, bo to tak jakbyś porównał Vw Tiguan'a (samochód pseudo-terenowy zrobiony na płycie podłogowej Golfa . . .) do Jeepa "Eagle" Cherokee'go (prawdziwy samochód terenowy), po prostu Fiat jest bardziej taką "zabaweczką" udającą coś czym nie jest, a Mazda jest prawdziwym samochodem sportowym :wink: Co prawda nie ma może powalającej mocy, ale jest lekka, zrywna, no i zawieszenie, skrzynia, układ kierowniczy są prawdziwe :wink:
        Zamieszczone przez imper
        Poza tym to japończyk - drogie części, trudny serwis i do tego pewnie kiepskie wnętrze
        Kiepskie wnętrze ? Tak się składa, że Japońskie samochody nawet po 15 latach nie trzeszczą ! Części faktycznie są drogie, ale serwis raczej by się znalazło :wink: Na ten przykład, mój Ojciec przez jakiś czas miał Nissana Maxim'a '96 i tam nie było problemu jeśli chodzi o serwis, druga rzecz, że ten samochód nie psuł się a wymianom podlegały raczej elementy ulegające naturalnemu zużyciu :wink:
        Zamieszczone przez imper
        Każdy lubi co innego.
        Tutaj wreszcie przyznaję Ci 100% racji

Pozdrawiam

Komentarz

323 odpada, wybacz, ale to zwykły mieszczuch, niezależnie od wersji
          No i niech Ci będzie
          W zasadzie oprócz lusterek i tego, że ma zdejmowany dach auto wiele się nie różni od zwykłego civica. A to źle.
          No nie wiem czy masz racje, ja siedziałem w takim moim zdaniem to nie to samo co civic
          Poza tym to japończyk - drogie części, trudny serwis i do tego pewnie kiepskie wnętrze
          Jak to by powiedział mój kumpel - weź nie pier**dol Części są w przyzwoitych cenach, sporo zamienników, serwis jak każdego samochodu, tylko że znacznie rzadszy (japoniec w końcu ). Jedyne w czym masz racje to wnętrze. W tych latach nie powalały pięknem, ale del sol ma naprawde przyzwoite.
          ZŁE- to Civic V

To Del sol
          Teraz pole do popisu dla Ciebie - czym to auto Cię urzekło
          Właśnie linią ogólną całością. Choć nie przepadam za cabrio to to jest świetne. Ja nie widze podobienstwa z "hjundajem". Aha i to co napisał Lukas.
          Wiesz, tak samo ja mogę zadać pytanie jak jakakolwiek honda, czy mazda może być fajna. Każdy lubi co innego
          Wiem, masz racje, niepotrzebnie to napisałem

Komentarz

Zamieszczone przez Lukas
            To wnętrze Civica - "Łezki" a nie Del Sol'ki :wink:
            Więc nie porównuj tutaj do "Łódeczki" :wink:
            A to?

Zamieszczone przez Lukas
            Może i Fiat bardziej Ci się podoba, ale Mazda ma napęd na tylne koła, rozkład masy, precyzyjny układ kierowniczy, skrzynię biegów niemalże idealną, zawieszenia (po prostu z Mazdy, czyli również znakomite), czego niestety nie uświadczysz w samochodzie na podzespołach jakiegoś Fiata (wybacz jeśli Cię uraziłem tym "jakiegoś Fiata" :wink: )
            Ciężko mnie urazić , szczególnie mówiąc źle o fiatach - to akurat norma w naszym kraju, więc przywykłem . Napęd na tył to oczywiście zaleta i mam to cały czas na uwadze, ale ale... Pisałem już wielokrotnie, że zupełnie nie zależy mi na sportowych właściwościach auta! Bardziej mi zależy na niższych kosztach eksploatacji.

Zamieszczone przez Lukas
            po prostu Fiat jest bardziej taką "zabaweczką" udającą coś czym nie jest, a Mazda jest prawdziwym samochodem sportowym :wink: Co prawda nie ma może powalającej mocy, ale jest lekka, zrywna, no i zawieszenie, skrzynia, układ kierowniczy są prawdziwe :wink:
            Uważam, że nie jest tak jak mówisz. IMO barchetta niczego nie udaje i właśnie dlatego tak mało ich jeździ. Już gdzieś pisałem, że nigdy to nie miało być sportowe auto. Poza tym wszystkim, jak widać po moim autku, lubię dłubać przy samochodach . Wiem co zrobić, by zawieszenie było "prawdziwe" . To samo można zrobić z układem kierowniczym, ale w gruncie rzeczy nie potrzeba, bo akurat punto ma fajne rozwiązania wbrew pozorom .

Zamieszczone przez Lukas
            Kiepskie wnętrze ? Tak się składa, że Japońskie samochody nawet po 15 latach nie trzeszczą ! Części faktycznie są drogie, ale serwis raczej by się znalazło :wink:
            Kiepskie w sensie... Mało interesujące, nudne. W większości japońców środek był zalany szarym, bądź czarnym plastikiem i heja. Zero pasji. A chyba w autku, które ma robić za ładne tak być nie powinno, prawda?

Komentarz

To zdjęcie, to właśnie Honda Del Sol WSPANAŁA
              Zamieszczone przez imper
              Kiepskie w sensie... Mało interesujące, nudne. W większości japońców środek był zalany szarym, bądź czarnym plastikiem i heja. Zero pasji. A chyba w autku, które ma robić za ładne tak być nie powinno, prawda?
              W takim razie zwracam honor, myślałem, że mówisz o wykonaniu, bo kolorystyka jest faktycznie monotonna :wink:

Przeanalizowałem dokładnie to co napisałeś i wracamy do punktu wyjścia, po prostu "Każdy lubi co innego"

Pozdrawiam

Komentarz

Zamieszczone przez PP89
                No nie wiem czy masz racje, ja siedziałem w takim moim zdaniem to nie to samo co civic
                Też nie jestem na 100% pewny, bo nawet nie siedziałem ;]. Ale to wszystko subiektywne odczucia przecież.

Zamieszczone przez PP89
                Jak to by powiedział mój kumpel - weź nie pier**dol Części są w przyzwoitych cenach, sporo zamienników, serwis jak każdego samochodu, tylko że znacznie rzadszy (japoniec w końcu ). Jedyne w czym masz racje to wnętrze. W tych latach nie powalały pięknem, ale del sol ma naprawde przyzwoite.
                Przyzwoite to za mało. Owszem, nie jest najgorsze, ale nie powala. Powiedziałbym nawet, że wnętrze punto ma tyle samo wdzięku (trochę przesadzam, ale mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi). Jeżeli chodzi o części, postaram się dać porównanie:

Bez wątpienia na naszych drogach jedną z popularniejszych części zamiennych są amortyzatory . I teraz porównanie cen:
                Barchetta - KYB przód - 253.24zł ; Monroe tył - 59.50zł
                Del sol - KYB przód - 354.50zł ; KYB tył - 185.70zł
                MX5 - KYB przód - 334.30zł ; KYB tył - 372.30zł (tańsze...)

To tylko głupi przykład, jeden z wielu, które można byłoby przytoczyć. A więc?

PS. Powiem szczerze, że jakby się trafił jakiś ciekawy MX5 to może i bym się skusił, nie jestem aż tak ograniczony. Ale nadal się boję kosztów.

Zamieszczone przez Lukas
                W takim razie zwracam honor, myślałem, że mówisz o wykonaniu, bo kolorystyka jest faktycznie monotonna :wink:

Przeanalizowałem dokładnie to co napisałeś i wracamy do punktu wyjścia, po prostu "Każdy lubi co innego"
                Zawsze dojdzie się do tego samego . Najważniejsze, że wszystko to odbywa się bez zbędnej wrogości i obrażania kogo/czegokolwiek .

Komentarz

Może do części masz trochę racji ale co opłaca się bardziej? Dwa razy wymienic amory za 253 zł czy raz albo w ogóle za 350 zł. to mówi samo za siebie. W mx5 praktycznie nie ma prawa się nic zepsuc, poza elektryką czasami(rzadkie przypadki).

Komentarz

No właśnie po to starałem się dobrać części tej samej firmy, żeby było jasne, że będą tej samej jakości . KYB to jeszcze nie szczyt techniki, ale całkiem niezłe amory, które nawet we fiatach długo wytrzymują .

Komentarz

Co do wnętrza, rozumiem o co Ci chodzi i nie pogłębiam, bo to kwestia gustu.

Natomiast przyczepie się cen części.
                      Ceny Hondy będą droższe od Fiata. Ale Honda będzie się mniej psuła od Fiata, zarówno poważne usterki jak i drobiazgi. Tak więc, do Fiata zapłacisz mniej za amory, ale za to możesz borykać się z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itd. Poza tym japońskie zawieszenia wytrzymują naprawde dużo, nie mówiąc już o silnikach.Faktem jest że karoseria lubi rdzewieć.
                      Zobacz chociażby na opinie:
                      http://testy.autocentrum.pl/oceny/honda/crx/iii.html
                      http://testy.autocentrum.pl/oceny/fiat/barchetta/

W programie "Na każdą kieszeń" w TVN Turbo są w tym tygodniu właśnie te dwa auta, no i CRX wypada znacznie lepiej.
                      To jest obiektywna opinia. Co Ty kupisz -Twoja sprawa, w każdym bądź razie życze bezawaryjnej eksploatacji.

Prawda jest taka, że Fiat jakoś chyba musiał sobie zapracować na tą opinie fatalnych pojazdów, prawda? przecież z nikąd się to nie wzieło.

Ps. Ja jeżdże Skodą Felicją - auto po tacie (też taka ciekawoska - niby czeska produkcja - długo nie wytrzyma a moja skodzianka śmiga od 10 lat na tym samym zawieszeniu i pomimo 220tyś nie bierze nic oleju, ani się nie tłucze - chodzi aż miło słuchać jak na te lata). Jak będe zmieniał auto(nie wcześniej niż 2,3 lata) to na 100% będzie to japoniec, pewnie Mazda (323f) lub Honda (Civic)

Komentarz

Niewiem czy to zauważacie ale strasznie off-topujemy,spodziewałęm się zdjęć i opini na temat samochodów użytkowników a tu pełno jakichś bzdurnych zdjęć,w sensie że nie potrzebnych w tym temacie oczywiście Proszę o koniec off-topu,zróbcie może osobny temat,ale jak już piszę to coś dodam do waszych opini .
                        Nie na poważnie:Wszyscy macie rację
                        Na poważnie:W moich okolicach jezdzi tylko jeden Probe,innych jeszcze na żywo nie widziałem.Uważam że Probe jest lepsze od Calibry ponieważ jest samochodem duużo bardziej bezawaryjnym i myśle żę temu nie zaprzeczycie.Fiat Barchetta jest też cholernie awaryjny nawet jeszcze bardziej ,psuje się układ kierowniczy,zawieszenie,hamulce i multum innych rzeczy.Myślę że Mazda,Toyota lub jakiś rasowy amerykaniec.Nie uważacie że taka Solara jest sympatycznym samochodem?Szyby bez ramek,coupe,sportowy oryginalny wygląd,naprawdę wypasione wyposażenie(klima,tempomat,elektryka,automat itd.) i wogóle...Super samochodem jest też Mazda MX-6,widziałem kilka ładnych egzemplarzy z bliska i uważam że samochód przyciąga fajnym designem i nie jest ani popularny ani dresiarski (chociaż wszystko jest możliwe).Dodawajcie jakieś nowe fotki.
                        GT-żeby ono jeszcze gotowało...

http://lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/875187.html

Komentarz

Najmniej awaryjne? Zobaczcie sobie...Ford Probe znajduje się w liście TOP 10 najgorszych samochodów lat 90. Oto lista. W rankingach Dekry i TUeV również Calibrę i Probe dzieli przepaśc. (Na korzyśc Calibry)

Oto lista Top 10 najgorszych aut. (Kolejnośc bez znaczenia, ale jednak)
                          Cadillac Seville STS
                          Łada Samara
                          Mitsubishi Carisma
                          Ford Probe
                          Suzuki X90
                          Fiat Marea
                          Daewoo Nexia
                          Rover Coupe
                          Renault Safrane
                          Rover 100

Komentarz

Ja jednak nadal uważam że Probe jest dużo mniej awaryjny niż Calibra,nawet jak jest awaryjny to mniej bo mnie Kyjgel te twoje rankingi przekonały.
                            GT-żeby ono jeszcze gotowało...

http://lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/875187.html

Komentarz

Koniec tego dobrego!
                              Koniec offtopa ;p
                              Wracać do tematu bo inaczej bedzie źle
                              Prosto jest zbyt prosto

Komentarz

Zamieszczone przez igi
                                Koniec tego dobrego!