Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

[Dyskusja] Oficjalny Turniej Nr.1 - GT5P

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Re: [Dyskusja] Oficjalny Turniej Nr.1 - GT5P

Ten Lexus ma kiepskie przelozenie... ale i tak lepiej nim sie jezdzi niz jakims 500 konnym bydlakiem.
    Czy jest jakas strona, gdzie mozna przejzec wszystkie rankingi? (ale nie japonska)
    "If everything seems under control, you're not going fast enough" - Mario Andretti

Komentarz

http://db.gtrp.de/gt5p_arcade_times.php?c=72&m=1 Ale nie rozumiem jaki problem widzisz np w tej:
      http://www.gran-turismo.com/jp/gt5p/ran ... 3s1m0.html trasy są ułożone tak jak w grze, samochody mają oznaczenia....

Komentarz

Ja trochę zmieniłem styl jazdy bo cały czas za agresywnie jeździłem i poprawiłem do 0,56,285
        Ale jak ty to robisz gusbo, że aż taka różnica... ????
        Czy katujesz ten tor aż taki czas zrobisz czy to chodzi o twój styl jazdy bo ja powoli zaczynam łapać o co chodzi ale trochę ciężko na padzie, denerwuje mnie sterowanie strzałkami bo jak chcę przy wyjściu troszkę szerzej wyjść to przy wciśnięciu strzałki całkiem odbija i w bandę uderzam, już nic nie powiem przy jeździe ferrari f1 bo to całkiem masakra...wookash7
        Myślę, że Twój problem to zbyt mocno wychylone (skręcone) przednie koła w stosunku do zakrętu. To mocno spowalnia samochód. Postaraj się delikatnie skręcać koła - z grubsza zasada jest taka, że jak koła piszczą to coś robisz źle.
        Zazwyczaj to robię to tak, po kolei:
        1. Jeżdżę kilka okrążeń i poznaję samochód i tor - przy jakich obrotach najlepiej zmienić bieg, jaki tor jazdy w zakręcie obrać, na którym biegu zakręt pokonać itd.
        2. Oglądam sobie replay najszybszego zawodnika.
        3. Wyobrażam sobie trasę.
        4. Jeżdżę okrążenia łącząc swoje techniki z tymi najlepszego zawodnika- po kilku okrążeniach już "czuję" samochód i tor i zaczynam robić czasy.
        Mam mało czasu na granie - zazwyczaj 15 - 45 minut dziennie o ile nie jestem gdzieś w trasie, więc nie zawsze jestem zadowolony z tego co wykręcę.
        I chyba tyle :mrgreen:
        Nie ma szybkich ani wolnych samochodów. Są tylko szybsze lub wolniejsze od innych.

Komentarz

Koledzy skąd brać ustawienia aut?Nie znam języka.

Komentarz

Myślę, że Twój problem to zbyt mocno wychylone (skręcone) przednie koła w stosunku do zakrętu. To mocno spowalnia samochód. Postaraj się delikatnie skręcać koła - z grubsza zasada jest taka, że jak koła piszczą to coś robisz źle.
            Zazwyczaj to robię to tak, po kolei:
            1. Jeżdżę kilka okrążeń i poznaję samochód i tor - przy jakich obrotach najlepiej zmienić bieg, jaki tor jazdy w zakręcie obrać, na którym biegu zakręt pokonać itd.
            2. Oglądam sobie replay najszybszego zawodnika.
            3. Wyobrażam sobie trasę.
            4. Jeżdżę okrążenia łącząc swoje techniki z tymi najlepszego zawodnika- po kilku okrążeniach już "czuję" samochód i tor i zaczynam robić czasy.
            Mam mało czasu na granie - zazwyczaj 15 - 45 minut dziennie o ile nie jestem gdzieś w trasie, więc nie zawsze jestem zadowolony z tego co wykręcę.
            I chyba tyle :mrgreen:
            Właśnie na tym polegała moja zmiana w stylu jazdy... Za agresywnie jeździłem. A to widzę, że trzeba raczej tak na "lajcie" żeby między innymi koła nie piszczały za mocno, chociaż najlepsza przyczepność jest przy kilkuprocentowym poślizgu. Zanim doszedłem do tego jak wchodzą w zakręty osoby z pierwszych miejsc to przestudiowałem wszystkie siły jakie działają na opony no i powoli zaczynam rozumieć ale gdybym tylko jeszcze miał kierownicę... bo gaz to powiedzmy, że będzie dobrze tylko ze sterowaniem są kłopoty. Jak kupię kierownicę to moje wyniki mogły by podskoczyć z 10 miejsc do góry...
            Dzięki za odpowiedź

Komentarz

Jazda padem to zupełnie inne doświadczenie niż za pomocą kierownicy. Ja polecam

Biesiadnik, zapodaj jakiś turniej może?
              Nie ma szybkich ani wolnych samochodów. Są tylko szybsze lub wolniejsze od innych.

Komentarz

Przepraszam... Ale przez ostatnie zamieszanie na forum nie miałem głowy do tego turnieju... Już robię nowy :wink:

Komentarz

@OutlawzPL - wole strony w jezykach, ktore znam. >Chyba ze znasz japonski to cool, ale ja nie czaje tych krzaczkow i nie wiem jakie sa opcje na stronie. Ale OK.

@gusbo - jak wyglada u Ciebie "wyobrazanie trasy"? Pytam powaznie.

W nowym turnieju, trudno bedzie wbic sie na liste, bo ten tor z tym autem oblegany jest dosc mocno. Po pierwszym przejezdzie cos kolo 400. miejsca hehe...
                  "If everything seems under control, you're not going fast enough" - Mario Andretti

Komentarz

Wyobrażanie sobie trasy - czy tam wizualizacja jak kto woli - polega na tym, że zamykasz oczy i "przejeżdżasz" całe okrążenie toru pamiętając o odpowiednim torze jazdy, odpowiednim biegu, miejscach, gdzie dodajesz gazu, gdzie dohamowujesz itd. Poza tym uczy to koncentracji i pozwala poznać tor. Są kierowcy, którzy mają gdzieś takie techniki ale mi one pomagają więc korzystam - jak czasem startuję w amatorskich imprezach, gdzie są pachołki i nie ma próbnych przejazdów, to staram się tak właśnie zapoznać z trasą.

Komentarz

Zamieszczone przez gusbo
                      Wyobrażanie sobie trasy - czy tam wizualizacja jak kto woli
                      Wizualizacja jest wykorzystywana przez wielu sportowców :wink: Podobno bardzo dobra technika, osobiście nie próbowałem...

Nie marudzić tylko kręcić czasy :wink:

Komentarz

Takiej wizualizacji akurat nie stosuje, ale sporbuje, moze mi cos pomoze, choc tory znam na pamiec.
                        Dzisiaj dostalem w koncu kiere Logitech Driving Force GT. Jeszcze jej w ogole nie rozkminilem ale jezdzi sie trudniej niz na padzie, ale DUUUUUUUZO lepiej i ciekawiej. Na poczatku wykrecilem czas prawie 10sekund gorszy niz na padzie, ale z kazdym okrazeniem bylo juz lepiej. Teraz jestem pol sekundy "za padem" po 15 okrazeniach. teraz bede mial troche ograniczony dostep do pleja (goscie w domu) wiec jeszcze nic nie zdzialam, ale mysle, ze za 2 turnieje troche bede wykrecac lepsze czasy :mrgreen:

Nie wiem dlaczego, ale latwiej gra mi sie np na simulation niz na professional czy standard. Nie wiem co to jest active steering i jeszcze jedna opcja.
                        Nie moge trabic (a podobno mozna) i nie moge zmienic w trakcie jazdy np rozkladu hamulcy - tylko TCS i i cos tam jeszcze. Ale jak mowilem, musze rozkminic wszystko.

Komentarz

witam wszystkich
                          jestem nowy zarowno na forum jak i graczem;P
                          w gran turismo gralem ale 4 no i bylo to troche dawno temu teraz przyszedl czas na playstation 3 no i na gt5.
                          ale apropo turnieju. mam pytanie. jak wy gracie?? przez online czy po prostu robicie lapa i zapisujecie czas?? jesli online tak wywnioskowalem to jak krok po kroku wejsc do turnieju zobaczyc replay najlepszych itd?? za wszystkie wyjasnienia z gory dzieki

Komentarz

Witaj

Postaram Ci się wszystko wytłumaczyć
                            Otóż, jeżeli masz możliwość podłączenia konsoli do internetu zrób to, będziesz miał na bieżąco wgląd do rankingów i powtórek z przejazdów przeciwników :wink: Czasy i powtórki ( tylko top 10 ) możesz sprawdzać w "Rankigns" po połączeniu z internetem.
                            Ścigamy się w trybie Arcade ( time trial ) z danymi ustawieniami, gdy wykręcisz jakiś czas jest on automatycznie dodawany do rankingu online ( jeżeli jesteś połączony :wink: ). Jeżeli nie,zapisujesz replay z najlepszym przejazdem i musisz zrobić zdjęcie ( tak jak kolega Wookash :wink: ) i zamieścić je na forum :wink:

Mam nadzieje że odpowiedziałem w miarę na Twoje pytania, w razie jakichkolwiek innych po prostu pisz :wink:

Pozdrawiam

Komentarz

no zagralem pare razy i juz wszystko kumam. dzieki wielkie za szybka odpowiedz. jeszcze tylko chce wiedziec czemu jak patrze w rankign to moge posortowac wedlug chyba 12 torow a ja mam do wyboru 6 w kturych moge jezdzic np fuji jest z koncowka gt i f ja mam tylko f

Komentarz

A strzałkę w dół widzisz? ;] To są inne warianty/te same trasy od tyłu.

Komentarz

Pracuję...
                                X