Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

GT5 vs Forza 4

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Re: GT5 vs Forza

...albo pamięć zawodna. Dla laika to i może tak, że Conceptu od GT5 nie odróżni - ale fachowiec od Gran Turismo zauważy wiele różnić.
    1% experience 99% luck

Dj Brabus

Grzegorz Skarbek
    http://www.autogaleria.pl

Komentarz

Pozwólcie że przedstawię w tym poście moje odczucia co do Forzy a przy okazji moją historię jak poznałem Gran Turismo. Wiem że to nie odpowiedni wątek do gamerskiej biografii ale te dwa tematy są ze sobą sciśle powiązane tak więc pozwole sobie na to. A więc tak, dawno temu byłem posiadaczem PS2 i GT4. O samej grze dowiedziałem się od kumpli, którzy wtedy byli zapalonymi, scigałkowymi graczami. Największe wrażenie wywarła na mnie ilość wozów w GT4 tak więc odziedziczyłem po wuju PS2, które mu się znudziło i z ciekawości kupiłem GT4. W tamtych czasach byłem jeszcze na etapie NFS'a i model jazdy w symulacji był dla mnie czarną magią. Cały zestaw poszedł do kartonu i przeleżał tam 3 lata dopóki nie dowiedziałem się o Forzie 3 na Xboxa 360. Gra zrobiła na mnie wrażenie, więc dozbierałem jeszcze kasy sprzedałem PS2 i w marcu ubiegłego roku kupiłem Xboxa 360 Slim z Forzą 3. Pierwsze wrażenie, bardzo pozytywne, tym bardziej że byłem przyzwyczajony do nieco arcadowego modelu jazdy. Tak sobie grałem do lipca, przeszedłem 70% i stwierdziłem że ta gra już niczym ciekawym mnie nie zaskoczy. Jeździło się w Sezonie z wyścigu na wyścig, nic nowego, poprostu mi się znudziło. O grze online nie było mowy bo nie stać mnie było aby co miesiąc doładowywać konto Xbox Live Gold. Tymczasem kilku znajomych pykało w GT5, rozmawialiśmy o tych dwóch grach i powoli GT5 zaczęło mnie interesować. Tak więc w lipcu a dokładniej 10, Xbox poszedł na Allegro a 12 na półce stało już i do teraz stoi PS3 Slim 320GB. Pierwszy egzemplarz GT5 kupiłem używany bo był w dobrej cenie, drugi kupiłem w grudniu bo poprzedni mi się prysował. Po odpaleniu Gran Turismo 5 i pierwszym wyścigu dotarło do mnie co to jest symulacja. Byłem trochę rozczarowany ale kiedy się przyzwyczaiłem, satysfakcja ze zwycięstwa w wyścigu była o wiele większa niż konkurenta z którym obcowałem. Im wchodziłem dalej w Świat GT tym bardziej mi się podobało i zacząłem powoli, powoli wtapiać się w świat symulacji i stawałem się coraz większym miłośnikiem wyscigów i motoryzacji. Oczywiście byłem nim wcześniej ale ta gra pomogła mi poprostu to poczuć. ....20 Październik, 9 dni od premiery Forzy 4... W ten dzień miałem okazję zagrać w najnowsze dzieło Turn 10. Spodziewałem się kosmosu czekając na załadowanie wyścigu SLS'em na Nordschleife. Zaczołem się zastanawiać co będzie jak mi się spodoba, czy będę wracał do Xboxa? Ten wyścig jechałem w trybie symulacji, i pomimo tego czego się spodziewałem zastałem prawie ten sam model jazdy z FM3. To było coś jakby DejaVu, odrazu przypomniałem sobie ten model jazdy. Nowa Forza nie wywarła na mnie wrażenia, a gdybym był posiadaczem Xboxa do teraz, pewnie bym się rozczarował.
      .. na święta sprawiłem sobie kiere DFGT, i już wtedy sądziłem że Forzy nie ma co porównywać do GT5. To tak jakby porównać Just Cause z Uncharted 3, poprostu bezsensu. Nie mówię, bo seria Forza to dobra seria z którą spędziłem dużo czasu, ale mimo to zdecydowanie bardziej poczułem GT5. Prawdopodobnie gdyby nie Forza, nie odkryłbym GT5, i teraz na tym forum by mnie tu nie było. Ale jednak jestem, ja motoryzacyjny świrus pośród was, tak samo pozytywnie zakręconych tak jak ja :wink:
      Koniec przygody z forum: 08.10.2012 16.00

Komentarz

Zwróciłeś uwagę na coś o czym jakoś chyba wcześniej nikt tutaj nie wspomniał (albo przeoczyłem?) - granie online w GT5 jest zupełnie darmowe, a żeby pośmigać z kolegami w Forzy trzeba niestety bulić abonament. To akurat stawia GT zdecydowanie ponad serią Turn 10, chociaż to akurat nie ich wina tylko MS...

Komentarz

Rzygasz za konsole, gre, prąd i jeszcze za online ździerają. A później Acta sracta bo ludzie piratują.

Komentarz

To mnie teraz zaskoczyliście z tym, że w Forzy nie można grać za darmo w sieci Nie wiedziałem
            Porażka...
            I may be slow but I'm still ahead of you.
            Mój kanał Youtube: SasekPL

Komentarz

Abonament Gold na rok to około 130PLN
              http://www.mygranturismo.net/24822 - garaż

Zapraszamy chętnych do jazdy online w GT5 do klubu NIGHT RIDERS !

Komentarz

pozdrawiam posiadaczy konta Gold, widac ludzi z rozumem nie brakuje

http://g2.gangsters.pl/index.php?ref=44201

Komentarz

Tylko, ze jakoś połączenia w PSN to jest jeszcze w czarnej dupie w porównaniu do Xbox LIVE.
                  Wkrótce wszyscy dostaniemy butem w twarz, bo SONY od następnej generacji konsoli też chce wprowadzić płatną usługę online
                  Sami przyznali, że utrzymanie serwerów nie przynosi im żadnych korzyści finansowych.

Komentarz

No to teraz wszyscy co nie mają porządnego PC-ta powinni przemyśleć jego zakup w obecnym roku. Ja płacić za grę online nie zamierzam. Wystarczy mi to, że opłacam własny internet.
                    I may be slow but I'm still ahead of you.
                    Mój kanał Youtube: SasekPL

Komentarz

Mimo wszystko patrząc na to co się dzieje uważam, że to tylko pogłoski albo co najwyżej "badanie gruntu".
                      Gry powstają przede wszystkim pod kątem PC (mam na myśli poważne produkcje - pomijam exclusive'y i rynek gier na telefony) gdzie ciężar utrzymania serwerów spada głownie na deweloperów, a Ci coraz częściej podpierają się serwerami publicznymi. Gry MMO nieodwracalnie zmieniły rynek gier i opłata za granie online to będzie samozaciskająca się pętla na gardle platformy. Ludzie chętnie płacą za DLC, a Ci nieliczni którym nie przeszkadza jak się od nich wyciąga kasę za nic i w ciemno decydują się na pseudo usługi Premium typu Playstation PLUS beda to robić dalej, więć w tym upatrywał bym miejsce na przychody. Tak na marginesie odnośnie PS Plus czasami się zastanawiałem czy czasem nieudolność Sony w zakresie tej usługi to czyjeś celowe działanie by utopić ten pomysł w powijakach czy na prawdę zarządza tym grupa idiotów odciętych od rzeczywistości.
                      Może się mylę. Może faktycznie ludzie są na tyle nie kumaci, że będą masowo płacić komuś za coś co ktoś inny oferuje za darmo lub na bardziej korzystnych warunkach. Jeśli jednak abonament za granie online stanie się faktem, ja wtedy po prostu przesiądę się spowrotem na PC-ta, a konsola zostanie zdegradowana do roli odtwarzacza BR.
                      http://www.mygranturismo.net/12300

Komentarz

Zamieszczone przez Angello
                        Tylko, ze jakoś połączenia w PSN to jest jeszcze w czarnej dupie w porównaniu do Xbox LIVE.
                        Wkrótce wszyscy dostaniemy butem w twarz, bo SONY od następnej generacji konsoli też chce wprowadzić płatną usługę online
                        Sami przyznali, że utrzymanie serwerów nie przynosi im żadnych korzyści finansowych.
                        To nikt normalny nie zapłaci za granie online
                        A-Spec- 40 lvl
                        B-Spec- 40 lvl

Komentarz

Obawiam się ze wszystkie platformy to czeka, i granie online na pc też stanie sie płatne. Weźcie cod elite (co za baran kupuje MW3 to ja nie wiem, akurat jest darmowy weekend na steamie granie zajęło mi 15 min). Battlelog w kolejnej odsłonie też ma być płatny nie wiem czy razem z bad company 3 czy wymyślą coś innego.
                          Sony zmieniło nazwę PSN już nie ma jest Sony Entertainment Network, możliwe że to pierwszy krok do opłaty abonamentowej.

Angello pisałeś że jakość połączeń jest słaba? ale chodzi Ci o gran turismo?? Przecież to zakładający pokój ma wpływ na jakość połączenia oraz jego łącze serwery sony są pośrednikiem w wyszukiwarce reszta spoczywa na łączu zakładającego a to że GT5 zjada dużo transferu (istotny jest upload nie download, oraz jakość samego łącza) to inna historia.
                          Grając w takie gry jak TDU czy BF3 lub MW gramy nie na serwerach sony czy ms lecz na firmowych producentów gier.

Komentarz

Zamieszczone przez Sqad
                            Angello pisałeś że jakość połączeń jest słaba? ale chodzi Ci o gran turismo?? Przecież to zakładający pokój ma wpływ na jakość połączenia oraz jego łącze
                            Chodzi mi bardziej o konsole niż gry.
                            Porównuje połączenia i jakość usług online u siebie a jak wiesz neta mam bardzo dobrego.
                            Widziałem już kilka tych samych gier, które wyszły na obie konsole i przy takim samym tytule Xbox LIVE wypada lepiej.
                            Jakość połączenia głosowego jest nieporównywalna. Na Xbox LIVE słyszysz kumpli jakby siedzieli obok Ciebie.

Rozumiem oburzenie wielu osób, że za granie online trzeba płacić ale jak mam taką dobrą jakość to nie szkoda mi 9 zł miesięcznie (14 miesięcy można kupić za 120 zł).

Komentarz

Zamieszczone przez Angello
                              Rozumiem oburzenie wielu osób, że za granie online trzeba płacić ale jak mam taką dobrą jakość to nie szkoda mi 9 zł miesięcznie (14 miesięcy można kupić za 120 zł).
                              Za czasów gimnazjum przelicza się to na tydzień nie jedzenia w szkole
                              Warto pamiętać, że większość graczy jest poniżej 18 roku życia. Więc małe szanse, że zarabiają już własną kasę.
                              A-Spec- 40 lvl
                              B-Spec- 40 lvl

Komentarz

Saruto ma rację, wiem coś o tym bo w ten sposób uzbierałem na PS3
                                Koniec przygody z forum: 08.10.2012 16.00

Komentarz

Pracuję...
                                X