Re: Zdrowie
Tak dla informacji jak by ktoś nie wiedział:
Jak obchodzić się z miodem, żeby nie tracił swych właściwości
Miód jest skarbnicą enzymów, witamin, mikroelementów, kwasów organicznych i węglowodanów pomocnych w leczeniu chorób. Mogą one jednak ulec częściowej utracie przy niewłaściwym przechowywaniu lub przygotowaniu miodu do spożycia.
Miód należy przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu, aby nie chłonął wilgoci oraz obcych zapachów. Duża ilość światła wpływa także niekorzystnie na jakość miodu, dlatego najlepiej przechowywać go w dolnych szafkach kuchennych.
Wiele osób postrzega krystalizację (gęstnienie) miodu jako wadę. Tymczasem jest to naturalna cecha miodów dojrzałych wysokiej jakości.
Pamiętać należy, że wymienione właściwości miodu giną po zbyt mocnym podgrzaniu, gotowaniu czy rozpuszczaniu w gorącej wodzie. Unieczynnia się wówczas enzymy zawarte w miodzie, dzięki którym wykazuje on tak fantastyczne właściwości. Najlepszym sposobem wykorzystania jego właściwości jest rozpuszczenie miodu w letniej wodzie i stosowanie go do picia, pędzlowania, smarowania czy płukania. Szczególnie korzystne i lecznicze dla zdrowia jest wypijanie rano na czczo pół szklanki letniej wody z jedną łyżką miodu. Napój jednak należy przygotować wieczorem, aby zawarte w miodzie biokatalizatory uaktywniły się. Wskazane jest dodanie jednej łyżeczki pyłku kwiatowego.
Dlatego nie można mieszać miodu z gorącą herbatą,bo pozostaje po tym tylko smak a właściwości lecznicze uciekają.To samo tyczy się np. cytryny,bo witamina C niszczy się w wysokiej temperaturze.Więc najlepszym sposobem jest picie zimnej herbaty z miodem i cytryną
Co do podrabianego miodu:
Obróbka przez pszczoły[edytuj]
Miód sztuczny (nazywany też miodem ekspresowym) powstaje z syropu będącego mieszaniną cukru i wody. Po przerobieniu tej mieszaniny przez pszczoły otrzymuje się miód. Metoda ta jest najczęściej wykorzystywana do fałszowania miodu – zwiększania produkcji pasiek. Dodatkowo do syropu można dodawać wywary z ziół (ziołomiody), soki z owoców (miody sokowe) lub roślin, z których pszczoły nie zbierają nektaru, przez co uzyskuje się miody o nowych smakach.
Niebieski miód[edytuj]
Niebieski miód można otrzymać podając pszczołom syrop cukrowy z dodatkiem atramentu. :wink:
Tak dla informacji jak by ktoś nie wiedział:
Jak obchodzić się z miodem, żeby nie tracił swych właściwości
Miód jest skarbnicą enzymów, witamin, mikroelementów, kwasów organicznych i węglowodanów pomocnych w leczeniu chorób. Mogą one jednak ulec częściowej utracie przy niewłaściwym przechowywaniu lub przygotowaniu miodu do spożycia.
Miód należy przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu, aby nie chłonął wilgoci oraz obcych zapachów. Duża ilość światła wpływa także niekorzystnie na jakość miodu, dlatego najlepiej przechowywać go w dolnych szafkach kuchennych.
Wiele osób postrzega krystalizację (gęstnienie) miodu jako wadę. Tymczasem jest to naturalna cecha miodów dojrzałych wysokiej jakości.
Pamiętać należy, że wymienione właściwości miodu giną po zbyt mocnym podgrzaniu, gotowaniu czy rozpuszczaniu w gorącej wodzie. Unieczynnia się wówczas enzymy zawarte w miodzie, dzięki którym wykazuje on tak fantastyczne właściwości. Najlepszym sposobem wykorzystania jego właściwości jest rozpuszczenie miodu w letniej wodzie i stosowanie go do picia, pędzlowania, smarowania czy płukania. Szczególnie korzystne i lecznicze dla zdrowia jest wypijanie rano na czczo pół szklanki letniej wody z jedną łyżką miodu. Napój jednak należy przygotować wieczorem, aby zawarte w miodzie biokatalizatory uaktywniły się. Wskazane jest dodanie jednej łyżeczki pyłku kwiatowego.
Dlatego nie można mieszać miodu z gorącą herbatą,bo pozostaje po tym tylko smak a właściwości lecznicze uciekają.To samo tyczy się np. cytryny,bo witamina C niszczy się w wysokiej temperaturze.Więc najlepszym sposobem jest picie zimnej herbaty z miodem i cytryną

Co do podrabianego miodu:
Obróbka przez pszczoły[edytuj]
Miód sztuczny (nazywany też miodem ekspresowym) powstaje z syropu będącego mieszaniną cukru i wody. Po przerobieniu tej mieszaniny przez pszczoły otrzymuje się miód. Metoda ta jest najczęściej wykorzystywana do fałszowania miodu – zwiększania produkcji pasiek. Dodatkowo do syropu można dodawać wywary z ziół (ziołomiody), soki z owoców (miody sokowe) lub roślin, z których pszczoły nie zbierają nektaru, przez co uzyskuje się miody o nowych smakach.
Niebieski miód[edytuj]
Niebieski miód można otrzymać podając pszczołom syrop cukrowy z dodatkiem atramentu. :wink:
Komentarz