Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Zdrowie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Re: Zdrowie

Tak dla informacji jak by ktoś nie wiedział:

Jak obchodzić się z miodem, żeby nie tracił swych właściwości

Miód jest skarbnicą enzymów, witamin, mikroelementów, kwasów organicznych i węglowodanów pomocnych w leczeniu chorób. Mogą one jednak ulec częściowej utracie przy niewłaściwym przechowywaniu lub przygotowaniu miodu do spożycia.

Miód należy przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu, aby nie chłonął wilgoci oraz obcych zapachów. Duża ilość światła wpływa także niekorzystnie na jakość miodu, dlatego najlepiej przechowywać go w dolnych szafkach kuchennych.

Wiele osób postrzega krystalizację (gęstnienie) miodu jako wadę. Tymczasem jest to naturalna cecha miodów dojrzałych wysokiej jakości.

Pamiętać należy, że wymienione właściwości miodu giną po zbyt mocnym podgrzaniu, gotowaniu czy rozpuszczaniu w gorącej wodzie. Unieczynnia się wówczas enzymy zawarte w miodzie, dzięki którym wykazuje on tak fantastyczne właściwości. Najlepszym sposobem wykorzystania jego właściwości jest rozpuszczenie miodu w letniej wodzie i stosowanie go do picia, pędzlowania, smarowania czy płukania. Szczególnie korzystne i lecznicze dla zdrowia jest wypijanie rano na czczo pół szklanki letniej wody z jedną łyżką miodu. Napój jednak należy przygotować wieczorem, aby zawarte w miodzie biokatalizatory uaktywniły się. Wskazane jest dodanie jednej łyżeczki pyłku kwiatowego.

Dlatego nie można mieszać miodu z gorącą herbatą,bo pozostaje po tym tylko smak a właściwości lecznicze uciekają.To samo tyczy się np. cytryny,bo witamina C niszczy się w wysokiej temperaturze.Więc najlepszym sposobem jest picie zimnej herbaty z miodem i cytryną

Co do podrabianego miodu:

Obróbka przez pszczoły[edytuj]
    Miód sztuczny (nazywany też miodem ekspresowym) powstaje z syropu będącego mieszaniną cukru i wody. Po przerobieniu tej mieszaniny przez pszczoły otrzymuje się miód. Metoda ta jest najczęściej wykorzystywana do fałszowania miodu – zwiększania produkcji pasiek. Dodatkowo do syropu można dodawać wywary z ziół (ziołomiody), soki z owoców (miody sokowe) lub roślin, z których pszczoły nie zbierają nektaru, przez co uzyskuje się miody o nowych smakach.
    Niebieski miód[edytuj]
    Niebieski miód można otrzymać podając pszczołom syrop cukrowy z dodatkiem atramentu. :wink:

Komentarz

Wszędzie słysze informacje o tej temperaturze, ale nigdzie nie widze stopni. Okazuje się że maks to 40 celciusza, jest to dość chłodna herbatka, i trzeba czekać jakies 15min żeby się do tej temperatury doprowadziła zanim to cudo natury dodamy. Więc najpiej jest na co wlać sobię trochę miodu z wodą i rano przed posiłkiem spożyć napój. Jest to idealne na start nia gdyż złagodzi wszystkie kwasy żołądkowe które się wprodukowały przez noc.

Komentarz

Dla odświeżenia tematu, zapodam kilka rad z mojego wspaniałego kalendarzyka naściennego :wink: .

Kawa mocna (3-4 łyżeczki bez cukru):
        - niszczy witaminę B1
        - pobudza na krótko, a potem powoduje bezsenność
        - wywołuje niepokoje, szybsze bicie serca, zawroty głowy, agresywność
        - fusy wgryzają się w błonę śluzową żołądka i wzmagają wydzielanie soków trawiennych
        - powoduje nieżyty żołądka i nadkwasotę
        - uodparnia organizm na znieczulenie oraz na narkozę
        - jest trucizną dla komórek mózgowych

Komentarz

wszystko spoko, ale trucizna dla komórek mózgowych? Dlaczego? To mi pachnie przesadą....

Raz/dwa razy w tygodniu pijam espresso(ok. 6 łyżeczek mielonej arabiki na małą filiżankę) z kafeterki. Czy zapadnę wkrótce w śpiączkę, czy po prostu będę głupszy?

Komentarz

Ja czytałem że kawa jest dobra na starsze lata gdyż leczy impotencje i te różne sprawy z tego zakresu. Więc są i również plusy co do kawy, nie pamiętam reszty, ale jest troche tego. Wszystko trzeba pożywać w dopuszczających ilościach.

Cukier - I zgadza się częste użycie go w ilościach tak jak każdy go zażywa to uszkadza mózg. Więc czym można to zastąpic? Cukrem kokosowym, miodem, i podobno jakimiś zmiemiakami które znajdziecie tylko w afryce.

Bochen, polecam białą herbate. To ma lepszego kopa niż kawa, ale nie wiem jak to sie ma do espresso...

Komentarz

Jaki cukier? Nikt tu nic o cukrze nie pisał, to kawa miała psuć mózg ^^

Białą herbatę piłem, ale smaku prawdziwego espresso nic nie zastąpi

Komentarz

Olo, nie wiem skąd masz te informacje, ale (nie obraź się ) to raczej w większości stek bzdur. W necie na temat kawy i jej wpływu na zdrowie można znaleźć mnóstwo informacji. Polecam np. ten artykuł napisany przez prof. dr hab. med.
                Władysława Sinkiewicza i 2 innych lekarzy -> http://www.nazdrowie.pl/artykul/czy-kawa-jest-zdrowa
                Podsumowując - picie kawy z umiarem może być nawet korzystne, z kolei przesada, jak we wszystkim, jest szkodliwa
                A propos Bochen - 6 łyżeczek mielonej arabiki na małą filiżankę To z pewnością podchodzi pod przesadę

Komentarz

Może trochę przesadziłem, ale espresso to siekiera jak nic

dlatego pijam max 2x na tydzień, żeby nie było przegięcia

Komentarz

Ja kawe walę nałogowo średnio 2-3 szklanki dziennie z 2 lub 1 łyżeczek Chibo.
                    W ciągu dnia mogę sobie nawet darować ale rano to musowo bo umieram bez koffeiny.

Komentarz

• Re: Zdrowie

Zamieszczone przez siniak
                      Olo, nie wiem skąd masz te informacje, ale (nie obraź się ) to raczej w większości stek bzdur.
                      Spoko i tak nie mam o co :wink: . A jeśli chodzi o artykuł, to chętnie przeczytam :wink: . A jeszcze do jej notatki. Są rózne źródła. Wiadomo jak to jest :wink: . JA podałem z kartki z kalenadarzyka naściennego. Zresztą tam więksość, to przepisy kucharskie, to się nie dziwie .

Komentarz

Zaintrygował mnie artykuł z http://www.polskieserce.pl/index2.php"
                        pt. "Wysocy panowie mniej narażeni na chorobę serca" Hm, ciekawe, czy rzeczywiście mają rację z tym.

Komentarz

[youtube:272f1xwr]http://www.youtube.com/watch?v=WMwXlikoFrM[/youtube:272f1xwr]
                          [youtube:272f1xwr]http://www.youtube.com/watch?v=vUlToC4lxX8[/youtube:272f1xwr]

Komentarz

Nie od dziś wiadomo, że jesteśmy faszerowani chemikaliami na każdym kroku. Jedynym wyjściem z tej sytuacji to kupić ziemię i zostać samowystarczalnym, ale jest to raz, że kosztowne, a dwa niemożliwe do realizacji dla większości z nas. Tylko wtedy moglibyśmy mieć jako taki wpływ na to, co jemy.

Czy Pan Piotr spotkał się już z ludźmi, którzy żyją w ten sposób? Jakie są ich komentarze po przejściu na "zdrowe" życie?

Komentarz

Ja juz o tym downo wiedziałem ale teraz dopiero znalazlem fajny filmik o jedzeinu. Chciałem się z wami nim podzielić i ożywić dział AMA. :mrgreen:
                              Tak - ja znam takich 'zdrowych' ludzi. Jestem jednym znich. Wiekszosc ludzi uważa ze to premium jedzonko jest drozsze od tego zwyklego. To nie prawda - moj jeden posiłek przeciętnie kosztuje ok 4-7pln. Jem bardzo duzo surowego - szejki owocowe, salatki, losoś, jajka w surowej postaci, oraz nasiona.

Komentarz

Zamieszczone przez thooorn
                                jesteśmy faszerowani chemikaliami na każdym kroku.
                                Od biegając od głównego wątku to nawet w gumie do żucia jest tyle rakotwórczych związków chemicznych, że nawet "dbanie" o zdrowie tj. bardziej dbanie o wygląd i faktycznie w tych czasach zdrowie schodzi na dalszy plan, bo ważniejsze są produkty dla "mas".
                                GT5 - 100%
                                GT6 - 100%
                                GTS - 100%
                                GT7 - 100%

Komentarz

Pracuję...
                                X