Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

[Turniej] Nostalgiczny wyścig samochodów używanych

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• [Turniej] Nostalgiczny wyścig samochodów używanych

Witajcie!

Zawsze miałem sentyment do samochodów, którymi zaczynamy naszą przygodę z Gran Turismo. Do teraz pamiętam, że pierwsze rajdy w GT2 i GT4 przechodziłem Civikiem, którego stopniowo tuningowałem za ciężko zarobione pieniądze.
    Dlatego zapraszam zarówno nowicjuszy, jak i starych wyjadaczy, aby przypomnieli sobie z nostalgią te pierwsze wyścigi.

Zasady: kupujemy używany samochód za cenę 20 000 cr. Używany czyli tylko standardy. Listę samochodów z ceną do 20 000 załączam poniżej. Można także skorzystać z listy online http://www.mygranturismo.net/carlist...e=&order=price. Nie używamy samochodów - nagród, z ceną 0.

Samochód możemy tuningować, kupować opony i wszystko inne, ale łączna wydana kwota wraz z samochodem powinna mieścić się w 20 000 cr. Tak, jak gdybyśmy zaczynali nową grę. Prawdopodobnie żaden z tych samochodów, nawet po tuningu za 2250 (olej, chip, filtr powietrza, katalizator) nie przekroczy 300 KM.

Oczywiście nie mam możliwości sprawdzenia, że wydaliście 200 000 na tuning. Dlatego wprowadzam zasadę specjalną: zwycięzca turnieju podaruje swój samochód osobie, która zdobędzie najmniej punktów. Ma to zapobiec nadmiernemu inwestowaniu w wyścig. 20 000 możecie zarobić w minutę, więc nie będzie wam żal zrobić taki prezent mniej utalentowanemu kierowcy :-)

1. Tory: te, które są od czasów Gran Turismo 1:
    - Trial Mountain (5 okrążeń)
    - Deep Forest (5 okrążeń)
    - Grand Valley (5 okrążeń)
    - Autumn Ring (5 okrążeń)

2. Samochód: Patrz lista poniżej - całkowity koszt poniżej 20 000.

3. Minimalna waga samochodu: 500kg

4. Maksymalna moc samochodu: 300KM

5. Opony: max komfortowe miękkie - kupno ich nie liczy się do limitu 20 000.

6. Asysty podczas jazdy: dozwolone ABS, TCS, ASM

7. Uszkodzenia pojazdu: lekkie (lekkie-uszkodzenia samochodu redukują się podczas jazdy)

8. Tuning: cena samochodu + koszt tuningu < 20 000

9. Data: 04.02.2010 (piątek), godzina 19:00

10. Kwalifikacje: 3 opcje (brak-ustawienie samochodów na starcie losowe)

11. Obowiązują ogólno-przyjęte zasady CRC.

12. Punktacja:

1 miejsce - 25 punktów
    2 miejsce - 18 punktów
    3 miejsce - 15 punktów
    4 miejsce - 12 punktów
    5 miejsce - 10 punktów
    6 miejsce - 8 punktów
    7 miejsce - 6 punkty
    8 miejsce - 4 punkty
    9 miejsce - 2 punkty
    10 miejsce - 1 punkt

13. Nagrody: zwycięzca oddaje swój samochód ostatniemu, który dojechał na metę :-)

Szczegółowe informacje co do dnia wyścigu:

Jak sami widzicie, ten turniej będzie bardzo na luzie - samochody słabsze i mocniejsze, lżejsze i cięższe. Zależy mi, żeby były jak najmniej przerobione. Nie liczy się wygrana, tylko przyjemność ze współzawodnictwa. Jeżeli ktoś chce udowodnić swoje umiejętności, niech celowo weźmie tańszy samochód - będzie miał satysfakcję, że nie wygrał tylko dzięki maszynie.

Mile widziane byłoby, gdyby osoby które chcą wziąć udział napisały, jakim samochodem jadą i ile łącznie na niego wydały, np.

Honda CR-X del Sol SiR '92
    12,152 Cr + 2250 (olej, chip, filtr powietrza, katalizator) + opony komfortowe miękkie 1600 = 16 002 Cr

Lista osób:

1) IcEnzo Mitsubishi 3000GT - 261 KM/ 1610 kg
    2) Pawko1205 Honda Prelude Sir S Spec '98 251KM / 1240 kg
    3) Tapsik90 Mitsubishi 3000GT SR (J) '95
    4) C3haNo1 Skyline GTS-t Type M (R32)'89 257 KM / 1260 kg
    5) Busisko Mitsubishi Lancer Evo III GSR '95 300KM / 1260 kg
    6) tata_arek Mitsubishi FTO '94
    7) kamilR11 Mitsubishi 3000GT SR(J)
    Szponek Honda CR-X SiR `90 196 KM / 986 kg
    9) Riko635 Mitsubishi Lancer Evo III GSR '95 300KM / 1260 kg
    10) Sasek Mazda RX-7 GT-Limited (FC,J) '85 230 KM
    11) szary1522 Dodge SRT4 '03 245KM/1350kg
    12) nowonioli Mitsubishi FTO GPX '97 230KM
    13) sobczynskii Mitsubishi Lancer Evo II
    14) slawek1996 Nissan Silva

Organizator:
    kmieciu4ever Mazda RX-7 GT-X (FC, J) '90 . 246 KM / 1250kg

Re: [Turniej] Nostalgiczny wyścig samochodów używanych.

a co z kuponami na części? ich wykorzystanie jest darmowe więc jak to rozstrzygnąć?

Komentarz

Gdy rozpoczynasz GT5 to nie masz kuponów na części. Takie właśnie warunki chciałbym zasymulować. Chciałbym żeby każdy jechał samochodem używanym, tak więc odpadają nagrody i bonusowe modele z limitowanych edycji.

Np teraz wszedłem do salonu używek i kupiłem Hondę CIVIC SiR-II (EG) '93 mały przebieg 1788 km po babci z NIemiec ;-)

wóz: 16,229
      olej 250
      myjnia 50
      chip 1000
      filtr 450
      kat 500
      wydech 1500

razem 205 KM 1040 KG

takim wozem pojadę - vtec power :-)

Komentarz

No dobra, ja się też piszę, mam nadzieje że inni nie będą oszukiwać z samochodami..
        poszukam jeszcze auta dla siebie, potem dopisze.
        http://najalternatywniej.blogspot.com/
        keep calm & carry on
        digart - lastfm
        ---
        REGULAMIN FORUM ]

Komentarz

znalazlem ciekwy samochód po dziadku z holandii Honda Prelude Sir S Spec '98 62000 przebiegu woz 15806 kostka 1000 wydech 1500 katalizator plus filtr 950 olej 250 razem 19506 i tak 251km max speed 254 aaaa i 1240 kg

Komentarz

Pojadę : )

Komentarz

ja rowniez
              PSN: C3haNo1

Komentarz

To mi się bardzo podoba do 4-tego poszperam za czymś ciekawym :mrgreen:
                Robert, trzymaj się!!! ;((

Komentarz

Robiłem wczoraj jazdy testowe online i stwierdzam, że przy 200 KM też można się świetnie bawić. Warunkiem jest ustawienie opon komfortowych miękkich, bo na sportowych jest trochę za łatwo i za nudno. 200-konny civic na komfortowych miękkich daje moim zdaniem więcej wrażeń niż ferrari 430 scuderia na sportowych miękkich. Ferrari jedzie jak po sznurku, a civik ma cięższy przód, więc w zakręty wchodzi z podsterownością, za to potrafi zarzucić lekkim tyłkiem. Natomiast przy starcie można spalić opony, niczym dresiarz pod osiedlowym sklepikiem.

Dam wam także wskazówkę - INTEGRA TYPE R (DC2) '95 15 819 Cr. Uważany swego czasu za najlepszy samochód z przednim napędem. Moc i waga taka jak w Civiku - czas okrążenia na Autumn Ringu 3 sekundy mniejszy! Zrobiłem nim lepszy czas niż 460 -konnym Chevelle SS 454 '70. W turnieju natomiast pojadę Civikiem, bo nim zaczynałem w GT2 i GT4.

Żeby wyrównać trochę szanse chciałbym, żeby wszyscy jechali na oponach komfortowych. Jak dotąd nie widziałem na giełdzie samochodu za 20 000 który miałby opony sportowe - jeżeli komuś z was się taki trafi, to powinien kupić komfortowe miękkie (koszt nie będzie liczył się do tych 20 000).

EDIT
                  Najfajniejsze jest to, że 20 000 wystarczy na Lancera, Imprezę, RX-7, MX-5, SILVIę, 200SX, CELICę, MR2 a nawet Skyline. Przyznaję, że spoza Japonii nie ma zbyt wiele wozów mogących z nimi konkurować w tym przedziale cenowym. Ale przecież gramy w japońską grę ! Być może ktoś spróbuje być oryginalny i weźmie Dodge SRT4 '03 (którego sam kiedyś chciałem kupić IRL). Jeżeli traficie na Golfa GTI '76to kosztuje on tylko 8,444 a waży 820 kg. Przy tak niskiej wadze każdy KM robi różnicę. Za pozostałą kasę można kupić turbo i zaskoczyć zjadaczy ryżu niemiecką technologią! Można też iść w drugą stronę i wziąć Lexusa SC 300 - 1560 kg , ale silnik 3.0 i 384 Nm - ponad 2 razy więcej niż w Civicu!

Liczę na waszą kreatywność, ale i uczciwość! Jeżeli jeden będzie szybszy na prostych, a drugi na zakrętach to szykuje się nam zacięta rywalizacja.

Komentarz

wchodze w to
                    PSN:tata_arek

Mitsubishi FTO '94 calkowity koszt 19 954

Komentarz

Kupiłem samochód, ma standardowo opony sportowe twarde. Jak kupię komfortowe to wyścig nie będzie miał sensu. Chyba, że zrobimy do ~27.000 Cr, żeby inni mogli kupić twarde sportówki. Miałem 20.000 Cr, autko ma w standardzie sportowe twarde, wymieniłem olej, chipy sripy i nie mam już więcej kasy. I tak to auto nie jedzie mi po żadnym sznurku tylko jest strasznie podsterowne, porównywałem z nim auto z drivetrain FR o 40 KM słabsze na standardowych komfortówkach i powiem, ze lepiej jechał na komfortówkach więc o żadnych równych szansach nie ma mowy. Poza tym żadna używanka do 20.000 Cr nie ma tak perfekcyjnego zawieszenia jak 430 Scuderia więc nie ma co porównywać z nim.
                      Robert, trzymaj się!!! ;((

Komentarz

Po co sobie ułatwiać życie? Może od razu wyścigowe miękkie i 300konnym samochodem jechać jak arcadowką?

Komentarz

wchodze
                          PSN:kamilR11
                          PSN: LogiTivePL
                          Gry:
                          GT5
                          CoD : MW3 - 78lvl .
                          Kill Zone3
                          za niedługo CoD: BO ;-)

Komentarz

I ja też.
                            Ja już mam coś pod ręką... A można używać aut, które ma się w garażu już kupione czy musimy coś upolować?

Robię userbar'y na zamówienie. Chętnych zapraszam na PW.
                            Na Xbox Live znajdziecie mnie pod gamertag'iem: KubaXman .

Komentarz

Siema!
                              Gratuluję pomysłu z tym wyścigiem,piszę się na to

Mitsubishi Lancer Evo III GSR '95 - cena 16935cr

Wymiana oleju - 250
                              ECU - 1000
                              Filtr powietrza - 450
                              Katalizator - 500
                              Koło zamachowe - 650

Po tuningu - 300 KM , 1260 kg

Pozdro!
                              gg 9231179

Komentarz