Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

NIGHT RIDERS - Ranking Kierowców

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• NIGHT RIDERS - Ranking Kierowców

NR - Ranking Globalny

Kilka tygodni temu gdy zorganizowałem mistrzostwa samochodów FF postanowiłem również przedstawić punktację, no bo czym by były mistrzostwa bez punktacji. Wtedy też dowiedziałem się, że wcześniejsze wyścigi odbywały się bez punktacji i to był pierwszy raz w NR. Wygląda na to, że pomysł się przyjął bo na horyzoncie mamy już mistrzostwa Ferrari z własną punktacją i dodatkowo Evora Cup, która punktację też ma.

Kilka dni temu siniak zapytał mnie czy nie chciałbym pomóc stworzyć rankingu wszystkich kierowców NR – takiego globalne, niezależnego od poszczególnych mistrzostw ale biorącego pod uwagę wszystkie wyścigi. Kilka dni później mieliśmy 4 różne opcje przygotowane i tutaj chciałbym wam je przedstawić, jako że wszyscy jesteśmy członkami NR, wszyscy powinniśmy mieć wpływ na to jak ten ranking powinien wyglądać.

Każda kolejna opcja stała się jakby ewolucją poprzedniej, bardziej dopracowaną wersją, która w obliczaniu rankingu bierze pod uwagę coraz więcej zmiennych. Jeśli ktoś jest zainteresowany tym jak to jest obliczane to poniżej znajdziecie link do tabeli rankingowej, a w zakładce Legenda znajdziecie mały FAQ, w którym znajduje się wyjaśnienie jak działają obliczenia (WiP – FAQ jeszcze nie ukończony, ale ten temat powstał poto by odpowiedzieć na wszelkie pytania)

Opcja 1
    Opcja pierwsza brała pod uwagę tylko zajęte miejsca na mecie i ilość wyścigów przejechanych przez kierowcę. Niby prosty system obrazujący jaką średnio pozycję zajmuje zawodnik i tym samym jaki jest jego ranking w NR. Problem z tą opcją jest taki, że osoba może go naginać startując tylko w tych wyścigach, które jej pasują i tym samym zwiększając swoją szanse na wysokie pozycje.

Opcja 2
    Opcja druga miała wyeliminować problem omijania ‘problematycznych’ dla nas wyścigów po przez wprowadzenie prostego testu. Jeśli kierowca opuścił więcej niż połowę wszystkich zorganizowanych przez NR wyścigów do jego rankingu zostawało dodane 5 pkt. Tutaj problemem okazał się zbyt duży skok w rankingu w momencie przekroczenia progu 50% - niezbyt dobrze to wyglądało i brakowało płynności w obliczeniach.

Opcja 3
    Tutaj pojawiła się opcja trzecia, której zadaniem było płynne uwzględnianie opuszczonych wyścigów w obliczaniu rankingu po przez obliczenie procentowego udziału wyścigów opuszczonych do wszystkich zorganizowanych wyścigów. Ta opcja wydawała się najwłaściwszą jako, że uwzględniała (wydawało by się) wszystko co powinna by sprawiedliwie obliczyć ranking kierowców NR.

Opcja 4
    Jako, że wyścig wyścigowi nie równy to pojawiła się opcja czwarta. Chodzi o to, że nie każdy wyścig jest tak samo trudny. Tutaj posłużę się przykładem (ekstremalnym by dobrze zobrazować o co mi chodzi): przejechanie dwugodzinnego wyścigu, 650 konnym potworem, jadąc na oponach komfortowych jest o wiele większym wyzwaniem niż przejechanie 30 minutowego sprintu, 300 konnym samochodem na oponach wyścigowych.
    Z tego też względu w tej opcji pojawiły się wagi (wartości dla czasu trwania wyścigu, PP samochodu i opon na których ten wyścig się odbył. W ten sposób zajęcie 5 miejsca w pierwszym wyścigu z powyższego przykładu jest warte więcej niż zajęcie 5 miejsca w drugim wyścigu z tego samego przykładu.

Tabela z rankingiem (jak na razie nieoficjalny, gdyż chcemy wiedzieć co o tym sądzicie) jest już gotowa i wykorzystuje założenia z opcji czwartej. Na dzień dzisiejszy do stworzenia rankingu zostały użyte dane z 19 wyścigów poczynając od mistrzostw samochodów FF, jako że były to pierwsze zawody z własną punktacją.

Re: NR - Ranking Kierowców

Tytułem wyjaśnień pewnych nieścisłości i niedopowiedzeń ( ) które pojawiły się w powyższym tekście spieszę donieść, że pomysł wyszedł od szanownego kolegi Bimbaka, ja tylko przekazałem go dalej Quelxesowi, znając po trosze profesję jaką się zawodowo zajmuje Całą resztę opracował już sam Marcin, bez mojej pomocy. Zresztą nawet jakbym chciał niewiele mógłbym pomóc, gdyż wszystkie te zawiłości, wagi i formuły liczące są dla mnie wiedzą zbyt tajemną. Wiem tylko tyle że jest to dobre, pożądane i jest czymś co nasz klub potrzebuje
    Dziękuję Marcinie B. jesteś wielki

Komentarz

Kawał dobrej roboty osobiście jestem za propozycją nr.4 :wink:
      Koniec przygody z forum: 08.10.2012 16.00

Komentarz

Tak, propozycja numer 4 jest najciekawsza, no i przyda się nam taki globalny ranking
        Zapraszam tutaj.

Komentarz

Propozycja nr 4, bardzo fajny pomysł. Gratuluje pomysłowości .
          Sprawdzam co jakiś czas, i bardzo podoba mi się jak ten ranking działa (tym bardziej, że jestem na ciekawym miejscu hehe ;P).

Komentarz

Re: NIGHT RIDERS - Ranking Kierowców

Dzięki wszystkim, którzy się w tym temacie wypowiedzieli.

W rankingu nastąpiła pewna zmiana. Bimbak wpadł na naprawdę świetny pomysł, przedstawił mi go i dokładnie objaśnił. Ja go tylko zaimplementowałem i zautomatyzowałem by nie trzeba było tego liczyć manualnie co wyścig.

Chodzi o przedstawienie czwartej wagi. Wagi, która określa w pewien sposób skale trudności zwycięstwa. Waga ta w przeciwieństwie do poprzednich jest dynamiczna i zaraz opisze jak to działa.

Po zakończonym wyścigu następuje sprawdzenie kto brał w nim udział. Następnie sumuje się ranking osób, które w tym wyścigu brały udział. Przy czym sumuje się ranking z przedostatniego wyścigu. Następnie sumę tą dzieli się przez ilość zawodników, którzy brali udział w ostatnim wyścigu i mnoży przez 0,5 by wartości nie były z byt duże i by je zrównać do wartości innych wag.

W ten sposób uzyskuje się wartość określającą stopień trudności wyścigu na podstawie zawodników, którzy brali w nim udział. Jeśli w wyścigu było więcej osób z czołówki rankingu to będzie on więcej 'wart' niż wyścig, w którym tych osób było mniej.

Dzięki Bimbak, naprawdę dobry pomysł!

Komentarz

Wow, tu mnie już zagięliście, 4 waga zahacza o hardkor, tęgie z was umysły bez dwóch zdań... o_O

Komentarz

Nie przesadzaj siniak ... poza tym mój wkład jest symboliczny raczej, bo jako, że pomysł ode mnie wyszedł to wypadałoby się dla przyzwoitości trochę bardziej wysilić. Ale i tak cieszę się że mogę mieć jakikolwiek wkład w ten ranking, który w sumie zawdzięczamy Quelxes'owi i jego niesamowitemu wkładowi pracy jaki poczynił - przynajmniej tak to w moich oczach wygląda, bo nie jestem biegły w Excelu.

Chciałbym jednak jeszcze jedną rzecz zaproponować, a właściwie to dwie.
                Dobrze by było jakby ranking prowadziła jednak osoba, tak by uniknąć błędnych wpisów - bo wiadomo gdzie kucharek sześć ...
                Ewentualnie można by to robić okresowo, na zmiany.
                Druga sprawa, to by ułatwić wprowadzanie danych do arkuszu, można by stworzyć szablon podawania wyników, który organizator wyścigu będzie miał obowiązek wypełnić/podać (choćby tak jak to ma miejsce teraz) w wybranym temacie, a który ułatwił by kopiowanie danych do tabeli rankingowej, w najlepszym wypadku uprościł do zasady kopiuj / wklej.
                http://www.mygranturismo.net/12300

Komentarz

Wstawiam poniżej propozycję rankingu kierowców.
                  Przyznawanie punktów na podstawie propozycji siniaka.
                  Proszę o komentowanie i ewentualne uwagi.

[propozycję na prośbę jej autora usunięto, żeby nie wprowadzać zamieszania. Jedyny słuszny ranking (by Quelxes) znajduje się w pierwszym poście]
                  /siniak

Komentarz

Krzychu fajnie że się angażujesz, masz dobre pomysły i ładnie je podajesz, ale coś chyba za bardzo się zapędziłeś. Nie chce hamować Twojego entuzjazmu, ale po pierwsze ta moja punktacja była robocza (aktualnie jest zmieniona w wątku dot. kar, ale i tak jest jeszcze do dyskusji). Po drugie najistotniejsze - nic nie będziemy tutaj kasować, a już na pewno "Rankingu Globalnego". Marcin wykonał kawał roboty i kosztowało go to sporo czasu żeby ten ranking był tak perfekcyjnie dopracowany. Dobrze też zresztą wytłumaczył na jakich zasadach działa ranking (formuły liczące, wagi itp.). To naprawdę wyższa szkoła jazdy i wielki szacun dla niego, że to opracował i prowadzi.
                    Tak więc ten wątek pozostawiamy w spokoju, chyba że mamy jakieś ciekawe propozycje, jak jeszcze można by Ranking Globalny udoskonalić

Tobie Krzychu proponuję wrzucać takie klasyfikacje jednorazowe lub podsumowania dotyczące jednego turnieju, jak to co np. zrobiłeś przy okazji turnieju BMW Z4. Jednak po konsultacji z organizatorem turnieju, żeby ująć ewentualne kary.
                    Pozdrawiam i powodzenia

Komentarz

Bardzo szanuję i podziwiam Marcina za jego zestawienie, wkład pracy jaki włożył jest ogromny, nie chodziło mi o kasowanie jego rankingu - broń boże.

ok siniak wywal moje posty z tego tematu bo i tak nic nie wnoszą.

Komentarz

Ranking zaktualizowany. Do tego doszła jedna mała zmiana. Mianowicie osoby, które maja przejechane mniej niż 33% wszystkich wyścigów od daty ich dołączenie maja dokładne 25 pkt do ich rankingu.

Komentarz

W tabeli jest napisane, ze ostatnia aktualizacja była 28 maja 2012

Komentarz

Haha Angello. Kurde, z 3 minuty mi zajęło dojście do tego o co ci chodzi z tym 28 maja 2012

Ta tabelka to była propozycja Krzycha i tylko posłużyła jako przykład.

Link do rankingu znajduje się w pierwszym poście

Komentarz

Pracuję...
                            X