Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Twoje preferencje w GT6

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Twoje preferencje w GT6

Na swoim przykładzie pokaże moje upodobania jazdy w GT6 i ulubione sterowanie. Liczę, że inni idąc za moim przykładem też to zrobią. Więc do dzieła.

Tak na co dzień wygląda mój ekran jazdy:

Jak widać na zdjęciu, zawsze kamera wewnątrz samochodu (tak przeszedłem 90% gry). Brak jakichkolwiek wskaźników interfejsu. W serii S było ciężko, ale odpowiednie wyczucie mnie nie zawiodło. Uważam, że powinna być opcja wybierania poszczególnych elementów, a nie wszystko lub nic. Ja korzystałbym tylko ze wskaźnika opon i paliwa. Niestety PD nie zadbało by na desce wskaźnik paliwa i temperatury był ruchomy, jest martwy. Często też sytuacja tyczy się kontrolek świateł czy hamulca ręcznego (której brak w moim Subaru). To nie wymaga wielkich nakładów pracy ze strony PD. Asysty zawsze wyłączone, poza ABS, jeżeli samochód jest mocno doładowany, a jak lekko lub fabryczny, to ABS również wyłączony. W grze sieciowej wyłączone avatary nad samochodami. Tak wygląda mój ekran gry, teraz czas na sterowanie (nie musi być szczegółowe).

Sterowanie jak nie uczę się jeździć na manualu (uczę się, choć bez interfejsu ciężko, trzeba patrzeć na obroty lub liczyć w głowie ).
    -strzałki (wycieraczki, klakson, przełącznik świateł, wyłączenie ducha);
    -L1/L2/R1/R2 (L1-patrz w tył, R1-hamulec ręczny, L2 i R2-patrz lewo prawo);
    -analogi (lewy skręcanie, wcisk mrugnięcie światłami, prawy nieczynny);
    -X O [] / (X-gaz, []-hamulec nożny, /-wsteczny, O nieczynne).
    Alternatywnie: hamulec i gaz na L2 i R2 lub bieg niższy i wyższy, rozglądanie na kwadratach, czasem do biegów prawy analog.
    Co do typu jazdy, to jazda czysta, uczciwa, lubię dzień jak i noc, jazdę w deszczu, a najlepiej wszystko na przemian. Nigdy za wszelką cenę nie staram się być pierwszy, tylko żeby przejechać jak najładniej, by nie wypadać z trasy i unikać kolizji. Wszystko ustawione na maksymalny realizm z uszkodzeniami ciężkimi i wizualnymi.

Liczę na Was i mam nadzieję, że podzielicie się jak jeździcie.

Re: Twoje preferencje w GT6

Zamieszczone przez fox2190
    Jak widać na zdjęciu, zawsze kamera wewnątrz samochodu
    Jak ma się 3 samochody premium, to można się tak bawić, ale jak masz kilkaset i jeździsz standardami, to już nie bardzo.

PD nie zadbało by na desce wskaźnik paliwa i temperatury był ruchomy
    Po co temperatury?

czy hamulca ręcznego (której brak w moim Subaru)
    Po co??

Sterowanie jak nie uczę się jeździć na manualu (uczę się, choć bez interfejsu ciężko, trzeba patrzeć na obroty lub liczyć w głowie <mrgreen> ).
    Masz prawko w ogóle? Jeździłeś prawdziwym autem?

Ciekawy temat. <lol>
    1% experience 99% luck

Dj Brabus

Grzegorz Skarbek
    http://www.autogaleria.pl

Komentarz

1. To wtedy wystarczy napisać, nie ma wymogu zdjęcia (tym bardziej każdego jakie się ma, jedno wystarczy za przykład). Można wymienić kamery.

2. Po to, by gra była jeszcze bardziej realna? Niby bzdura, a cieszy. Niejeden raz patrzyłem jak temperatura rosła np. w LFS.

3. Patrz punkt wyżej. Chciałbyś, by połowa kontrolek Ci nie działała? Jak zrobili od świateł, to i od hamulca powinna być. Niestety nie wszystkie modele tak mają, a w niektórych to całkiem zapomnieli.

4. Nie, nie mam, bawię się tylko resorakami, a w gran turismo rodzice zakazali mi grać, grywam tylko w piwnicy jak nikt nie widzi.

Komentarz

Sterowanie jak nie uczę się jeździć na manualu (uczę się, choć bez interfejsu ciężko, trzeba patrzeć na obroty lub liczyć w głowie <mrgreen> ).
        Nie prościej by Ci było "na słuch" biegi zmieniać? Też gram bez interfejsu i problemu z biegami nie mam

Komentarz

Jak zrobili od świateł, to i od hamulca powinna być.
          Tylko kontrolka od hamulca ręcznego jest zupełnie do niczego niepotrzebna - działa wtedy, kiedy wciskasz przycisk i tyle się liczy. Potrzebna byłaby wtedy, gdyby po naciśnięciu ręczny zaciągał się i trzeba byłoby go spuścić, ale do tej rangi symulatora GT jeszcze nie dorosło.

Nie, nie mam, bawię się tylko resorakami, a w gran turismo rodzice zakazali mi grać, grywam tylko w piwnicy jak nikt nie widzi.
          Z wytłumaczeniem ubiegł mnie Gintoki - chodzi właśnie o to, że znakomicie można jeździć na słuch i wyczucie i wtedy zmieniać biegi. Nie ma potrzeby wpatrywania się w obrotomierz i wyczekiwania czerwonego pola.
          1% experience 99% luck

Dj Brabus

Grzegorz Skarbek

Komentarz

Wskaźnik temperatury miał by sens gdyby w GT można było zajechać silni po przez jego przegrzanie jak to ma miejsce w simach na PC. Wtedy też sens miało by uważanie na to kiedy zmieniamy biegi i przydała by się opcja ustawiania chłodnicy. Jednak mam wrażenie, że GT6 to krok w tył w porównaniu z 5. Po tym jak mój hype na grę zmalał wylądowała w folderze 'Zapomniane bo nie warte pamiętania' - teraz czekam na jakiś sensowny update, który przyciągnie mnie ponownie do gry.

Komentarz

Zgadzam się Dj Brabus, ale wyobraź sobie że w GT6 można zaciągnąć ręczny. Bardzo często z tego korzystam, jak odchodzę na chwilę od konsoli, a jestem w multi i stoję na poboczu. I wtedy się świeci, a samochód stoi ładnie z zaciągniętym ręcznym. Poza tym, postaraj się mnie zrozumieć, jestem strasznym szczególarzem i pedantem, więc zwracam uwagę na takie rzeczy, jak choćby marna kontrolka od hamulca ręcznego. Gdybym modelował samochody do GT, to bym chyba wszystko napchał, co by się dało co do biegów nie zrozumieliśmy się do końca, co po części jej moją winą. Tu nie chodzi, o wrzucanie wyższych biegów, to zawsze robię na słuch, chodzi o redukcję i chwilowe rozproszenie, głowa czasem swoje, a ręce swoje i czasem idzie się zgubić, a wiadome jak się kończy, dławieniem i utratą mocy razem z prędkością. Przegrzanie silnika fajne by było w GT akurat, do tego spalić sprzęgło też fajna sprawa. Takie elementy uważam, że powinny być, tak to jest jak się dużo też gra w LFS, a tam takie smaczki istnieją. W sumie nie są to jakieś trudne elementy do zaaplikowania w grze, a graczom dać po prostu wybór czy chcą pełny realizm, zwykły realizm czy zręcznościówkę.

Komentarz

Tu nie chodzi, o wrzucanie wyższych biegów, to zawsze robię na słuch, chodzi o redukcję i chwilowe rozproszenie, głowa czasem swoje, a ręce swoje i czasem idzie się zgubić, a wiadome jak się kończy, dławieniem i utratą mocy razem z prędkością.
                Takie są wyścigi: utrata koncentracji oznacza utratę pozycji.

Mój kanał

Komentarz

Poza tym, postaraj się mnie zrozumieć, jestem strasznym szczególarzem i pedantem, więc zwracam uwagę na takie rzeczy, jak choćby marna kontrolka od hamulca ręcznego
                  Wszystko rozumiem jak najbardziej i również chciałbym, żeby moja ulubiona gra (wciąż...) była jak najbliższa perfekcji. Na gtplanet czytałem, że podobno Gran Turismo 16 spełni wszystkie wymagania. <hura>
                  1% experience 99% luck

Dj Brabus

Grzegorz Skarbek

Komentarz

Myślę ze z takim tempem zostanie liczyc na to, że tamten u Góry - Najwyższy zaopatrzy się w konsolę od Sony
                    GT5 - 100%
                    GT6 - 100%
                    GTS - 100%
                    GT7 - 100%

Komentarz

Zamieszczone przez Dj Brabus
                      Na gtplanet czytałem, że podobno Gran Turismo 16 spełni wszystkie wymagania. <hura>
                      No to tak luźno licząc, to w wieku około 50 lat być może zagram w idealne Gran Turismo na PlayStation 7 - 9. <radocha>

Komentarz

Zamieszczone przez Dj Brabus
                        Na gtplanet czytałem, że podobno Gran Turismo 16 spełni wszystkie wymagania. <hura>
                        No to tak luźno licząc, to w wieku około 50 lat być może zagram w idealne Gran Turismo na PlayStation 7 - 9. <radocha>
                        Nowa konsola, nowa gra, nowa cena... Może nawet ujednolicą wtedy wszystkie auta! I kupią licencję na Porsche/dodadzą RUFy! Niee.. Głupi żart

Komentarz

Pracuję...
                        X