Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Kwestie nagłośnienia - pomocy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Re: Kwestie nagłośnienia - pomocy

NFS ma przesadzone dźwięki... jakby były nagrywane tuż za rurą wydechową. A w środku i na kamerze z maski powinniśmy słyszeć tylko skrzynię i silnik. Więc jak dla mnie w GT5 jest dobrze.
    I may be slow but I'm still ahead of you.
    Mój kanał Youtube: SasekPL

Komentarz

To może małe porównanie:
      GT5: http://www.youtube.com/watch?v=G1_bIblZEPY
      REAL: http://www.youtube.com/watch?v=CnM59fm7WbY

Komentarz

Panie StefBet (onie) - takiego typu pieprzenia, jaki prezentujesz, już dawno nie było mi dane czytać. Jeżeli twierdzisz, młotku jeden, że sprzęt za 10 tysi jest na tyle lipny, że nie da się go słuchać to wybacz, ale wystawiasz sobie świadectwo nałogowego, niespełnionego onanisty, który w skryciu zamyka się z pismem HI-Fi w kibelku i marząc, że kiedyś zarobi na sprzęt z okładki, marszczy swojego malutkiego, oklapłego freda. Sprzęt grający, tak jak i samochody, bywa dobrem snobistycznym, a jak mówi prawo rynku - dobra snobistyczne, nigdy nie mają granicy cenowej. Zatem fakt - można wydać i 20 tysi na sam centralny głośnik, ale to nie zmienia faktu, że komplet kupiony za niespełna 10 tysi jest sprzętem, który potrafi dostarczyć bardzo dużych emocji i zadowoli niejednego fana audio.

Próbujesz być elokwentny i dać do zrozumienia, że masz sprzęt nie z tej ziemi a każdy inny jest do dupy, bo nie wybierany przez ciebie... typowe podejście każdego dzieciaka. Jeżeli nie jesteś dzieciakiem, tym bardziej współczuje - one mają prawo być głupie, a dorosły człowiek, już nie bardzo. Jeżeli stać cie na sprzęt za kilkadziesiąt tysi, znaczy, że albo jesteś bananem a wtedy nie do końca masz się czym chwalić, bo to nie sprzęt, na który zarobiłeś... albo zarabiasz bardzo dobre pieniądze - tylko, że ludzie, którzy tak zarabiają, nie mają czasu siedzieć na jakimś zadupiastym forum poświęconym zadupiastej grze.

Podsumowując, przestań próbować się dowartościować, bo jesteś typem buraczka, którym im bardziej się stara, tym bardziej komiczny się staje...

Peace !!!

A teraz do reszty - już pozbyłem się problemu. Zmieniłem DTS na DD 5.1, zmieniłem ustawienia na małe kino i wszystko się wyrównało - brzmi pięknie... albo do dupy, jak stwierdzi na pewno pan beton...

pozdrawiam Wszystkich

Komentarz

Zamieszczone przez Jaan_PL
          Panie StefBet (onie) - takiego typu pieprzenia, jaki prezentujesz, już dawno nie było mi dane czytać. Jeżeli twierdzisz, młotku jeden, że sprzęt za 10 tysi jest na tyle lipny, że nie da się go słuchać to wybacz, ale wystawiasz sobie świadectwo nałogowego, niespełnionego onanisty, który w skryciu zamyka się z pismem HI-Fi w kibelku i marząc, że kiedyś zarobi na sprzęt z okładki, marszczy swojego malutkiego, oklapłego freda. Sprzęt grający, tak jak i samochody, bywa dobrem snobistycznym, a jak mówi prawo rynku - dobra snobistyczne, nigdy nie mają granicy cenowej. Zatem fakt - można wydać i 20 tysi na sam centralny głośnik, ale to nie zmienia faktu, że komplet kupiony za niespełna 10 tysi jest sprzętem, który potrafi dostarczyć bardzo dużych emocji i zadowoli niejednego fana audio.

Próbujesz być elokwentny i dać do zrozumienia, że masz sprzęt nie z tej ziemi a każdy inny jest do dupy, bo nie wybierany przez ciebie... typowe podejście każdego dzieciaka. Jeżeli nie jesteś dzieciakiem, tym bardziej współczuje - one mają prawo być głupie, a dorosły człowiek, już nie bardzo. Jeżeli stać cie na sprzęt za kilkadziesiąt tysi, znaczy, że albo jesteś bananem a wtedy nie do końca masz się czym chwalić, bo to nie sprzęt, na który zarobiłeś... albo zarabiasz bardzo dobre pieniądze - tylko, że ludzie, którzy tak zarabiają, nie mają czasu siedzieć na jakimś zadupiastym forum poświęconym zadupiastej grze.

Podsumowując, przestań próbować się dowartościować, bo jesteś typem buraczka, którym im bardziej się stara, tym bardziej komiczny się staje...

Peace !!!

A teraz do reszty - już pozbyłem się problemu. Zmieniłem DTS na DD 5.1, zmieniłem ustawienia na małe kino i wszystko się wyrównało - brzmi pięknie... albo do dupy, jak stwierdzi na pewno pan beton...

pozdrawiam Wszystkich

Gdybyś jeszcze dopisał o co Ci chodzi, bo nie zauważyłem żebym w jakikolwiek sposób Cię obrażał i wyzywał od buraków... Ciesz się chłopaku denonem i łerfdejlami, Ja tylko wyraziłem swoja opinię przeciw setkami testów, artykułów i rankingów tworzonych przez ludzi, o których wspomniałeś. A Ty wyzywasz wypisując teksty typu:
          "młotek jeden", "niespełniony onanista", "burak", "beton", "głupek"
          Czemuś to miało posłużyć, bo nie mam pojęcia...

Dla jasności, nie jestem dzieciakiem, niech zostanie, że głupkiem, a zaglądam na forum, bo mam 11-to letniego syna, z którym nie ukrywam lubię i ja pojeździć

pozdrawiam
          A-Spec - 0lvl / B-Spec - 1lvl

Komentarz

Ale się ubawiłem, dzięki za poranną dawkę humoru

Jednak trochę się zawiodłem bo myślałem, że dojdziecie do tematu typu, "jak wymienisz kabel zasilający do amplitunera to będziesz miał perliste soprany, czystsze średnie i miękki głęboki bas"
            Widzę jednak, że fachowa ocena marki w stylu "Denon to syf" w zupełności wyczerpuje temat. Co mnie generalnie bawi bo ta marka jak i wiele innych posiada w swojej ofercie amplitunery zaczynające się od około tysiąca złotych a kończy na amplitunerach za kilkadziesiąt tysięcy złotych. Na temat wyższości jednego audio nad drugim nie ma co się zbytnio rozwodzić bo zawsze znajdzie się jakiś mega fachowiec, który będzie na bieżąco z każdą możliwą prasą "fachową" znający każdy test w internecie i każde forum przy okazji latający na każde tzw. odsłuchy. Przy tej całej dawce "profesjonalizmu" będzie dysponować sprzętem za klika tysięcy złotych oczywiście najlepszej marki na świecie, o której to 99,9999999% ludzi na świecie nigdy nie słyszało i nie będzie słyszeć i dlatego właśnie ona jest tak ceniona i pożądana wśród każdego "audiofila". Audiofilizm to choroba, którą trzeba leczyć urastająca do rangi wiary słuchającego, który jest w stanie usłyszeć pierdnięcie wiolonczelisty w siódmym rzędzie orkiestry przy czym precyzyjnie w tym samym czasie zlokalizuje przelatującego komara obok dyrygenta Dla wszystkich chętnych zgłębienia "tajników audio" wraz z dostarczeniem sobie potężnej dawki humoru polecam poczytać forum ze strony http://www.audiostereo.pl a w szczególności jest tam taki dział jak "pochwal się sprzętem" albo "pokaz co masz" dokładnie nie pamiętam. Jak zobaczycie te dywany na suficie i na ścianach albo foremki z jajek przyklejone do ściany plus oczywiście "fachowe" komentarze to nic tylko boki zrywać

A teraz do meritum sprawy:

Jaan_PL - Po przeczytaniu całego wątku wnioskuję, że jesteś jedyną osobą tutaj, która próbowała zmieniać ustawienia audio w grze i w konsoli dlatego też chciał bym się z Tobą podzielić moimi spostrzeżeniami bo nie ukrywam mam podobny problem Piszę podobny bo absolutnie nie występuje u mnie problem z pozycjonowaniem dźwięku, na każdym z ustawień (salonik, małe kino domowe, duże kino domowe) doskonale słychać samochody przed, obok i za mną i z zamkniętymi oczami można stwierdzić kto i gdzie się znajduje. Tak samo jest przy kontakcie z bandą lub innym samochodem, z której strony trafisz to z tej słyszysz. Jeżeli masz poprawnie skalibrowany amplituner i dobrze ustawione parametry odbioru sygnału to problem z pozycjonowaniem nie powinien występować.

Jednak występuje pewna osobliwość przy zmianach ustawień między salonik, małe kino domowe, duże kino domowe. W opisie tej funkcji co zwie się zakres dynamiczny, jasno i wyrazie napisane jest, że zmiana z salonik na małe kino domowe lub na duże kino domowe powoduje zwiększenie spektrum zakresu barw. Lwią część gry nie zmieniałem ustawień audio i cały czas miałem ustawione na tryb "salonik". Dźwięki w grze były poprawne balans między dźwiękiem silnika, odgłosami stłuczek a muzyką w grze i dźwiękami w menu był zrównoważony tj, wszystko odtwarzane było z jednakową głośnością. O ile dźwięki silnika były akceptowalne o tyle dźwięki stłuczek, obić z innymi autami strasznie mnie irytował. Był to taki głuchy odgłos jak by pukać w beczkę. Postanowiłem zaglądnąć do menu ustawień dźwięku. Zmieniając na ustawienia małe kino domowe lub duże kino domowe odkryłem że jakość dźwięku wydawanego przez silnik samochodu znacząco się poprawiła, a uderzenia w bandę lub w inny pojazd też są wyższej jakości, realistyczne, dokładnie takie same jak w rzeczywistych wyścigach DTM gdzie kierowcy często się tłuką między sobą. Radość moja z tych efektów była niezmierna, gra odsłoniła przede mną nową jakość. Niestety pokazał się ujemny efekt, mianowicie balans między odgłosem aut a muzyką i odgłosami w menu zanikł. Efekt jest taki, że ryk silnika zagłusza dźwięk startu oraz np głos komentatora przy opisywaniu poprawnego przejazdu trasy w zadaniach specjalnych lub w licencjach. Efekt ten jest mniejszy przy ustawieniach małe kino domowe i znacznie większy przy duże kino domowe. Mi osobiście super to nie przeszkadza bo jeżdżę bez muzyki, bo lubię słuchać odgłosów silnika Ale fajnie by było w końcu znaleźć rozwiązanie tej niedogodności. Zmiana głośności poszczególnych parametrów w menu audio zbytnio nie pomaga niestety.

Reasumując, przy nastawieniach na duże kino domowe są świetne efekty pracy silnika oraz wszystkie dodatkowe elementy jazdy świetnie słyszalne a cała reszta znacznie wyciszona.

Co Ci się wyświetla w źródle dźwięku w ustawieniach audio ? U mnie Liniowe PCM 5.1 kan. 48kHz.

Jak Ci się uda znaleźć rozwiązanie problemu daj proszę znać. Jak będę miał trochę więcej samozaparcia to pobuszuję jeszcze w ustawieniach audio konsoli i samej gry

Komentarz

Ja również uważam, że DD 5.1 dale lepsze efekty niż DTS. Kolizje są głośniejsze i dźwięk jest wyraźnie rozdzielony na kanały. Nie miałem możliwości przełączenia z DTS na DD 5.1 w zestawie Logitecha, więc po prostu wyłączyłem DTS w ustawieniach PS3. Na wyświetlaczu głośników pokazuje jako źródło ikona Dolby Digital. Zgadzam się również, że "małe kino domowe" daje lepszy dźwięk niż "salonik".

Komentarz

Myślę, że temat W CIĄGU ROKU rozwiązał się sam... Gratuluję odkopu.
                1% experience 99% luck

Dj Brabus

Grzegorz Skarbek
                http://www.autogaleria.pl

Komentarz

Złota łopata za odkop roku
                  A-Spec- 40 level
                  B-Spec- 34 level

Komentarz

Ten gość należy to grona ludzi którzy są zatrudnieni dla firm by poprawić ranking swojej strony internetowej. Ban.

Komentarz

Jaan_PL - spróbuj jeszcze w ustawieniach gry zmienic dźwięk z 5.1 na 4.1 . mi to zlikwidowało problem , a miałem podobnie do Ciebie ( centalny brał za dużo na siebie )

i dodam , że mam ampli yamachy . I na 4.1 w DTSie gra o wiele lepiej niż w 5.1 w DD .

Jaan - popróbuj z tym 4.1 i podziel sie opinią , bo widzę , że znasz się na rzeczy i chętnie posłucham niezależnej opini ;]
                      http://www.mygranturismo.net/museum.php?id=37274 - moje muzeum

Komentarz

Pracuję...
                      X