Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Kwestie nagłośnienia - pomocy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Kwestie nagłośnienia - pomocy

Witam Wszystkich!
    Od tygodnia mam PS3 i od razu kupiłem GT5. Wszystko śmiga jak trzeba poza jedną sprawą, mianowicie dźwiękiem.
    Mam bardzo mocne i dobre nagłośnienie w salonie - DVD i amplituner DENON z opcjami wszelkich DTS, Dolby Digital 5.1 i wszystkich innych bajerów + 5 głośników Wharfedale + subwoofer JBL'a. Całość ok 700 WAT RMSu. Podczas oglądania DVD pięknie rozdziela kanały, wszystko pięknie. Natomiast w gre GT5, pomimo, że ustawiłem mu opcje 5.1 i duże kino domowe to mam następujące problemy:
    1. Jeżeli mam ustawione duże kino domowe - jedyne co słychać podczas wyścigu to ryk mojego auta, aut przejeżdżających obok w ogóle nie słychać. O muzyce zapomnijcie... centralny głośnik wszystko zagłusza, mimo iż zredukowałem ustawienia juz na amplitunerze.
    2. Jeżeli mam średnie kino domowe - opcja jest taka sama, minimalnie głośniej muza gra.
    3. Salonik - muzykę już ciut lepiej słuchać, ale nadal nie mam wyraźnego rozdzielenia dźwięków na poszczególne kanały.

Mam sprzęt grający za prawie 10 tysi i kurcze nie słyszę czy ktoś mi na dupie siedzi... powiedzcie, gdzie może być błąd? a może ta gra ma zwyczajnie zrypane ustawienia??? Będę wdzięczny za pomoc.

p.s.
    ustawienia w systemie PSa też mam ok - kabel optyczny i ustawienia 5.1. Jak włączam grę, PS wymusza na moim amplitunerze swoje ustawienia na system DTS, więc teoretycznie wszystko gra... POMOCY !!

Re: Kwestie nagłośnienia - pomocy

zmień sprzęt denon i wharfedale to fajans, dlatego tak się dzieje, u mnie nawet w stereo słychać jak ktoś nadjeżdża z tyłu
    A-Spec - 0lvl / B-Spec - 1lvl

Komentarz

Ja jak słuchałem GT5 na Denonie to była poezja, świetnie wszystko grało. Także raczej to winą gry nie jest tak mi sie wydaje
      Kiedy pędzisz 270 km/h to co jest przed Tobą jest już historią...

A Spec - 40 level
      B Spec - 40 level
      60 x Gold
      http://www.mygranturismo.net/29102 - garaż

Komentarz

stefbet nie masz do końca racji, że DENON to syf. Mój dobry ziom ma PS3 podpięte pod kino właśnie firmy DENON i dźwięk rozchodzi się przepięknie. Po samym dźwięku można było zorientować się czy przeciwnik jest metr czy dziesięć metrów na nami
        Pod ten sam sprzęt ma tez podpiętego kompa i też dźwięk zrywa beret

Jaan_PL mój koleś ma ustawione na duże kino domowe i wszystko u niego pięknie gra (aż zazdrość zżera)
        Moim zdaniem musisz podłubać w ustawieniach kina domowego.
        Ja u siebie mam podpięte jakiś tanie kino domowe za 200€ firmy PHILIPS i też pięknie słyszę gdzie są przeciwnicy. Na innych grach też jest bardzo dobrze. Może masz walnięty jeden z kabli

Komentarz

Ja mam wzmacniacz yamaha głośniki stereo B&W i głośnik centralny również yamaha piano craft . Gt na ustawieniach duże kino domowe to poezja Zauważyłem że w widoku za samochodem mocniej gra ten głośnik z której strony samochód ma rurę wydechową. Zajebiście mi się to podoba. A samochody rywali na moim ogonie słychać w głośniku centralnym.

Pzdr.

Komentarz

stefbet - znaczy, że absolutnie nie masz pojęcia o sprzęcie grającym, więc najlepiej nie zabieraj głosu. Denon jest jedną z lepszych firm w kategorii nagłośnienia stacjonarnego i nie jest to moja subiektywna opinia a fakty potwierdzone setkami testów, artykułów i rankingów tworzonych przez ludzi żyjących z tego typu elektroniki. Pozdro !

Co do reszty odpowiedzi, dziękuję, znaczy, że muszę dłubać...

a słuchajcie, macie w grze ustawione 5.1 czy dźwięk przestrzenny?

Aha, jeszcze jest kwestia widoku. Inaczej działa dźwięk wewnątrz auta, inaczej z nad maski a inaczej od tyłu. Jak wy jeździcie, że tak ładnie Wam rozdziela kanały?

Komentarz

Zamieszczone przez Jaan_PL
              a słuchajcie, macie w grze ustawione 5.1 czy dźwięk przestrzenny?
              5.1

Zamieszczone przez Jaan_PL
              Aha, jeszcze jest kwestia widoku. Inaczej działa dźwięk wewnątrz auta, inaczej z nad maski a inaczej od tyłu. Jak wy jeździcie, że tak ładnie Wam rozdziela kanały?
              Ja gram najczęściej na widoku z wnętrza kabiny (auta premium) i na widoku ze zderzaka (auta standard).
              W obu przypadkach dźwięk rozkładał się bardzo ładnie.
              Wyraźnie słychać różnicę miedzy obydwoma widokami.

Komentarz

Wczoraj posiedziałem nad ustawieniami i odkryłem, że nie wystarczy tylko pozwolić by PS3 narzucił amplitunerowi DTS, ale jeszcze trzeba powiedzieć mu jaką formę DTS ma przybrać - ja wybrałem PLIIX coś tam... ale najciekawsze jest to, że wszystko zaczęło śmigać idealnie jak zmieniłem auto na Corvette z 67 roku. Ona ma V8, który raczej bulgocze cicho niż ryczy jak moje GranTourismo Maserati. Wtedy całość nie jes zagłuszana i rozbija mi efekty jak marzenie. Niestety jak wracam do Maserati, znów piłuje morde tak, że nic poza własnym silnikiem nie słyszę. MOże po prostu to auto w rzeczywistości jest faktycznie takie głośne...

Komentarz

Wczoraj posiedziałem nad ustawieniami i odkryłem, że nie wystarczy tylko pozwolić by PS3 narzucił amplitunerowi DTS, ale jeszcze trzeba powiedzieć mu jaką formę DTS ma przybrać - ja wybrałem PLIIX coś tam... ale najciekawsze jest to, że wszystko zaczęło śmigać idealnie jak zmieniłem auto na Corvette z 67 roku. Ona ma V8, który raczej bulgocze cicho niż ryczy jak moje GranTourismo Maserati. Wtedy całość nie jes zagłuszana i rozbija mi efekty jak marzenie. Niestety jak wracam do Maserati, znów piłuje morde tak, że nic poza własnym silnikiem nie słyszę. MOże po prostu to auto w rzeczywistości jest faktycznie takie głośne...

Komentarz

Zamieszczone przez angello67
                    stefbet nie masz do końca racji, że DENON to syf. Mój dobry ziom ma PS3 podpięte pod kino właśnie firmy DENON i dźwięk rozchodzi się przepięknie. Po samym dźwięku można było zorientować się czy przeciwnik jest metr czy dziesięć metrów na nami
                    Pod ten sam sprzęt ma tez podpiętego kompa i też dźwięk zrywa beret

Jaan_PL mój koleś ma ustawione na duże kino domowe i wszystko u niego pięknie gra (aż zazdrość zżera)
                    Moim zdaniem musisz podłubać w ustawieniach kina domowego.
                    Ja u siebie mam podpięte jakiś tanie kino domowe za 200€ firmy PHILIPS i też pięknie słyszę gdzie są przeciwnicy. Na innych grach też jest bardzo dobrze. Może masz walnięty jeden z kabli
                    stefbet - znaczy, że absolutnie nie masz pojęcia o sprzęcie grającym, więc najlepiej nie zabieraj głosu. Denon jest jedną z lepszych firm w kategorii nagłośnienia stacjonarnego i nie jest to moja subiektywna opinia a fakty potwierdzone setkami testów, artykułów i rankingów tworzonych przez ludzi żyjących z tego typu elektroniki. Pozdro !

Otóż mam pojecie, Twoja wypowiedź sprowadza się do mediamarktowego bełkotu (bez urazu, byc może tam ktoś pracuje z forum, jak nie Ty), który usiłuje udowodnić coś sobie. Byłeś kiedys w kinie, na jakiejś wystawie audio, czy tylko w tesco? Jak może być dobre kino domowe za 10 tysi (jak piszesz) skoro dobrych frontowych głosników nie jesteś w stanie kupić za tą kwotę.
                    Twoje brednie typu ( "Denon jest jedną z lepszych firm w kategorii nagłośnienia stacjonarnego i nie jest to moja subiektywna opinia a fakty potwierdzone setkami testów, artykułów i rankingów tworzonych przez ludzi żyjących z tego typu elektroniki") brzmią jak reklama daewoo (mowa o autach), które dobrze się sprzedaje, ale nie ma nic wspólnego z dobrym samochodem, owszem w tym rankingu (dobrze sprzedających się) bedzie lepsze od ferrari, bo kogo na nie stać...
                    Wyobraź sobie, że mam pojecie o sprzęcie grającym, bo siedzę w tym "światku" od ponad 15 lat, także nie dziw się, że czegoś nie słyszysz, bo oprócz dudniącego basu (bo trudno z byle dzibiela cokolwiek innego usłyszeć) i piskliwych, ostrych jak szpilka (wharfedale, miałem opusy i wiem co potrafią) wysokich nic nie uświadzczysz. Powtórzę, mam audio w stereo i bez problemu jestem w stanie usłyszeć nadjeżdzające auto z tyłu, nie wierzysz, zapraszam do siebie, mieszkam w Warszawie.

Komentarz

zły cytat wybrało, powyższe tyczyło się Sz.P Jaan_PL jego racji i wyższości denona nad tanim sprzętem, którego mogę podłączyć po TV lub komputer

Komentarz

Aaa, audiofil, ratuj sie kto może! :]
                        za 10 tys nie kupisz nawet dobrego centralnego? czlowieku, za 10 tys to nawet kabla sieciowego przyzwoitego nie kupisz!

Jaan_PL - jezeli w ps3 wszystko ustawione jest jak trzeba to pozostaje ci chyba tylko zabawa amplitunerem co w sumie tez potrafi byc przyjemne Tylko mala uwaga:
                        "Może po prostu to auto w rzeczywistości jest faktycznie takie głośne..."

dzwieki silnika w GT5 to w wiekszosci fail (z wydechem jest lepiej) wiec tym bym sie nie sugerowal Jak chcesz posluchac silnikow to pozostaje wejsc na YT i poodpalac co ciekawsze filmiki

Komentarz

Ja mam zestaw Logitech Z-5500 oczywiście optyczny i DTS, i dźwięk jest o niebo lepszy w NFS Shift niż w GT5. Kilka samochodów ma wspaniały odgłos, wspomniana Corvetta, Shelby gt350, ale porównajcie te pierdzenia do tego: http://www.youtube.com/watch?v=bIMy5WwAb6A. Moim zdaniem dźwięk nie polepszył się znacząco od czasu GT4.

albo to: http://www.youtube.com/watch?v=HuTQMgLS ... re=related

Komentarz

I tu odwołując się do poprzednich postów. Przy dobrym sprzęcie każdy samochód premium ma piękny dźwięk (przynajmniej realistyczny), a ton brzemienia to dla każdego coś innego. Ja lubie challengera ty lubisz corvette

Komentarz

Jeżeli ktoś uważa, że w GT5 są świetne dźwięki silników, to moim zdaniem ma niskie standardy.

Posłuchajcie sobie Challenera w GT5

http://www.youtube.com/watch?v=HwyONkd8 ... re=related

w NFS Shift:

http://www.youtube.com/watch?v=kFvyNPSP ... re=related

Filmiki nie są moje, ale gram w obie gry na tym samym zestawie 5.1 i mogę wam zaręczyć, że Polyphony dało ciała. Głośniej słychać skrzynię biegów niż wielki silnik V8 przy odcince!
                              Ponadto w GT5 kokpit może ładniejszy, ale wskaźniki mniej wyraźne (gram w obie gry w rozdzielczości 1080P)

Komentarz

Pracuję...
                              X