Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

GranTurismo5-27 Listopada 2009

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Re: GranTurismo5-27 Listopada 2009

Tak poważnie każdy sika po nogach na temat GT5 FULL i jak będzie grafa. Sram już na tą grafę tyko chcę już mieć tą grę albo czekać cierpliwie do dnia premiery i żeby już nie przesuwali ostatecznego terminu bo to jest wkurwiające. Raz gadają że pod koniec 2009 będzie już wydana bo sam prezes tak powiedział. Teraz było że Marzec 2010 i po chwil przenieśli na maj. Jak tak dalej pójdzie to może na Gwiazdkę 2010 będzie premiera albo coś jeszcze im odbije i znów termin ulegnie zmianie.

Komentarz

Zamieszczone przez ignac8
      Zamieszczone przez cichy45
      gt1 i gt2 były w 30fps
      Każde GT jest w 50/60 fps.
      TILT

Playstation 1
      PAL (23,766FPS)
      NTSC (29,97FPS)

Cichy dobrze mowi. Mial pewnie na mysli wersje NTSC.

Komentarz

Zamieszczone przez Milten
        skombinuj sobie 2 filmiki, jeden 30fps drugi 60fps, zwolnij tempo i porownaj.
        To akurat niema nic wspólnego z ludzkim fps.
        Oglądając film w telewizji lub nawet na dvd widzisz obraz z prędkością 25klatek. I jak w filmie masz scenę akcji w "zwolnieniu" to jakoś nie marudzisz że aaaaleee lipa widzę wszystko klatka po klatce.

BTW
        Nawet jeśli podłączasz PS3 pod podkreślam...telewizor kineskopowy to mimo iż PS3 jest w stanie generować obraz z prędkością 60fps to i tak telewizor wyświetla tylko 25.
        Jest to związane z prędkością wyświetlania pół obrazu i ramki w telewizorze. Strumień elektronów musi nakreślić jeden rządek pixeli po czym wrócić i nakreślać kolejny.
        Dlatego telewizory 50Hz są wstanie wyświetlić tylko 25fps.

PS:
        O ludzkim oku:

W jakiej rozdzielczości widzi ludzkie oko? Czy obraz jaki odbiera jest oprócz obracania go o 180 stopni w jakiś inny sposób ulepszany przez mózg (np znając jakieś obrazy z przeszłości,a nie mając możliwości dokładnego przyjrzenia się podobnemu obiektowi czy mózg dodaje coś od siebie jak np interpolacja w grafice komputerowej?). Czy nasze oko można porównać do kamery analogowej czy cyfrowej? Czy gdyby zastosowano sztuczne oko przewyższające parametrami ludzkie czy ośrodek wzroku byłby w stanie to wykorzystać? (np widzenie w szerszym widmie UV, podczerwień itp )

Co prawda nie są to linki do stron typowo naukowych ale większość jest zgodna.

Komentarz

podając komentarze z onetu to za bardzo nie udowodniles swojej racji

Komentarz

podając komentarze z onetu to za bardzo nie udowodniles swojej racji
            Przeczytaj podpis pod linkami.

Z tym właśnie nie jestem pewien czy mam racje. Dlatego prosiłem też was o jakieś konkretne linki.
            Gdzieś tak wyczytałem i tego się trzymam.

Jeśli chodzi jednak o część poświęconą telewizorowi kineskopowemu to zjadłem na tym żeby w technikum :wink:

Komentarz

Dreadlock ma racje, to Ty Milten nie masz zadnych podstaw. Pomijajac juz onet, na racjonalista.pl moza dowiedziec sie sporo o fizjonomi ludzkiego oka.

Komentarz

i napisal thooorn - milten nie masz racji i wyjasnil sprawe. lol, jak jestes takim racjonalista to sprobuj wyjasnic racjonalnie czemu polyphony bawi sie z tymi 60 fpsami zamiast zrobic to 30 i wypuscic juz gre. jakby nie bylo roznicy to by nie robili z tymz a w grach wyscigowych roznice fpsow widac jak na dloni. to ze Dreadlock89 podal kilka linkow to nie znaczy ze juz ma racje. wrecz przeciwnie, wpisz tylko w googlach gran turismo 60 fps to zobaczysz ilu ludzi pisze ze widac roznice miedzy 30fps.

Komentarz

Wypowiedz Dreadlocka dotyczyla ludzkiego oka i telewizorow kineskopowych, a ty dalej o swoich fpsach

Komentarz

ale dyskusja sie zaczela od fpsow i roznicy. tak ze tego sie trzymam. skoro widac roznice miedzy 30 a 60 to co bys mi nie napisal o oku, ile ono to nie wychwytuje to i tak dla mnie to jest zbedne. jest roznica i koniec. a to jaki kto ma tv to juz jego problem, gre beda miec wszyscy ta sama.

Komentarz

jest roznica i koniec.
                      wpisz tylko w googlach gran turismo 60 fps to zobaczysz ilu ludzi pisze ze widac roznice miedzy 30fps
                      Piszesz w stylu ludzi z onetu. "Moja racja jest najmojsza, bo tak, bo ja tak mowie". A google to zadna wyrocznia, bo wpisujac podane przez ciebie haslo i wchodzac na pierwsze lepsze forum trafiasz na ludzi "moja jest najmojsza". Bledne kolo sie zamyka.

Komentarz

tak samo Dreadlock89 podaje mi forum onetu. jak sam kazunori uwaza ze 60fps ma byc to daltego ze jest roznica. dlatego napisalem ze jest i koniec.

Komentarz

Sceny "w zwolnionym tempie" są albo generowane komputerowo (kule z pistoletów itp.) albo nagrywane kamerą która rejestruje więcej klatek na sekundę, np 1000. Wpisz sobie na YT High Speed camera effects to będziesz widział Ale koniec już tej kłótni o efpeesach , bo się zaraz wszyscy na siebie obrażą

Komentarz

Zamieszczone przez Dreadlock89
                            Wg.moich informacji około 25 więc poco wam te miliony skoro i tak w wyraźny sposób nie stwierdzicie różnicy?
                            To się sprawdza w filmach. A to, czy gra będzie płnna przy tych 25fps to inna sprawa, wszystko zależy od tego o jakim tytule mówimy. Crysis np jest przy 25fps grywalny, ale COD4 przy 25fps to katorga (tam do płynnej gry IMO 50 minimum, jak w każdym codzie zresztą). Podobnie Grid czy TDU jeśli o wyścigi chodzi. Zresztą, łatwo to sprawdzic - odpal byle jaką grę, ustaw tak, aby mieć te ~25fps, a pozniej zredukuj detale tak aby było ~50 :wink: .
                            http://swiftclub.pl/ Aktualnie:
                            GranTurismo 1 NTSC-J 100% PAL 100%
                            GranTurismo 2 NTSC-U 98.2%
                            GranTurismo 5 99%
                            GranTurismo 6 100%

Komentarz

Dobra panowie nie kłóćcie się. Podałem to jako ciekawostkę i kwestię do przemyślenia.
                              Dopóki ktoś nie znajdzie jasno informacji na temat płynności naszego widzenia możemy tylko spekulować nad różnicami.

Tak jak mówiłem jedyne czego jestem pewien to kwestii dotyczących kineskopu.
                              Swoją drogą nadal nie wydaje mi się żeby nasze oko w pełni rejestrowało te 60klatek.
                              Ale może:
                              EOT

Komentarz

Oto co powiedzieł użytkownik innego forum
                                (5 minut temu) Telewizor 50hz odswieza 50 razy na sekunde - co druga linie obrazu (interlace - przeplot). tak więc masz w teorii pseudo 50kl/s, w praktyce - pseudo 25kl/s
                                Więc Dreadlock89 miał rację.

BTW, nowe screeny na GTPLANET

Komentarz

Pracuję...
                                X