Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

GranTurismo5-27 Listopada 2009

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Re: GranTurismo5-27 Listopada 2009

Jeżeli chcece zobaczyć róznicę pomiędzy 30kl/s a 60 kl/s (w trybie PAL 25 a 50 kl/s) odpalcie sobie tryb "Hi res GT mode" w Gran Turismo 1 . O ile dobrze pamiętam, żeby odblokować ten tryb trzeba wygrać wszystkie wyścigi.
    Działa tylko na trasach Clubman Stage 5, Special Stage route 5, and SS Route 11.

Róznica jest kolosalna!!

Jak znajdę starą kartę pamięci z save'ami to nagram jakieś przejazdy i wrzucę na Youtube.

Komentarz

cichy45, to ze ktos tam na jakims forum napisal tak jak ty uwazasz to jeszcze nie znaczy ze to jest sprawa wyjasniona. ja pozostaje przy tym ze roznica jest widoczna miedzy 30fps a 60fps( zreszta kto ma tv 50hz?). jak narazie nikt mi tu nie wytlumaczyl dlaczego polyphony nie zrezygnuje z 60fpsow (przeciez przez to mieliby mniej roboty), wiec jak narazie moja teoria wydaje sie najbardziej wiarygodna. ja sie jej trzymam

Komentarz

(5 minut temu) Telewizor 50hz odswieza 50 razy na sekunde - co druga linie obrazu (interlace - przeplot). tak więc masz w teorii pseudo 50kl/s, w praktyce - pseudo 25kl/s
        Nie jestem ekspertem w dziedzinie technologi, ale idac tym tokiem rozumowania, zeby pograc sobie na tych 60klatkach, trzeba sie zaopatrzyc w TV Full HD minimum 100hz, a to juz spory wydatek dla przecietnego Kowalskiego. Kto z was ma w domu TV Full HD 100hz?

Komentarz

tak sie sklada zeby grac w 60 klatkach nie trzeba miec fullhd wystarczy odpowiednia ilosc Hz. zreszta teraz tv fullhd to maja minium 100hz tak ze o jakich kosztach ty mowisz? i caly czas mi chciales udowodnic ze nie ma roznicy bo masz do bani sprzet?

Komentarz

Nie mam konsoli, nie gram. Nie schodz na pojedyncze osoby. Wyobraz sobie, ze nie kazdy jest w stanie wydac pare tys. zl tylko po to, by pograc sobie w GT. Wiekszosc osob podlaczy PS3 do zwyklego, kilkuletniego tv, ktory ani 100hz, ani tym bardziej Full HD nie ma.

Komentarz

no dobra. nie wszyscy maja sprzet full wypas(ja tez nie mam), rozumiem ale to wy mi tu piszecie o slabym sprzecie, ja chce tylko wyjasnic sprawy ktore sa technicznie mozliwe jak ktos juz ma ten sprzet.

Komentarz

Skoro ludzkie oko jest w stanie rejestrowac obrazy 25FPS, a reszta to tylko wymysl ludzkiego mozgu to trudno jest cokolwiek porownywac, co jest wartoscia wieksza od 25.

Komentarz

Choć cytowałem innego użytkownika, a sam gram na zwykłym kineskopie 50Hz, to na moje oko widać różnicę w płynności obrazu.

Komentarz

Słuchajcie...
                    Nie wiem już w końcu czy widać tę różnicę czy nie. Musiałbym jednocześnie zobaczyć ten sam obraz w dwóch prędkościach żeby realnie porównać.

Jeśli jednak chodzi o sprawy czysto techniczne dotyczące klasycznego telewizora kineskopowego to będę stał przy swoim. Dlatego że mam niejakie pojęcie w tym temacie.
                    Sam sprzętu bym nie naprawił ale posiadłem sporą wiedzę teoretyczną w tym zakresie.

cichy45-Nie wiem czy widzisz różnicę czy nie bo nie jestem Tobą.
                    Ale fakt naukowy jest faktem naukowym że normalny 50Hz telewizor nie jest w stanie wyświetlić więcej niż 25klatek. To wynika z jego budowy.
                    Jak wcześniej zacytowałeś działo elektronowe musi nakreślić na luminoforze określoną liczbę linii (w zależności jaki system PAL/SECAM czy NTSC).
                    U nas w palu (chociaż teraz telewizory przystosowane są do wszystkich standardów kodowania koloru) w ciągu 50Hz nakreślane jest 50półobrazów (tak jakby pół ekranu tylko że linie są przeplatane) co daje nam 25pełnych obrazów w ciągu jednej sekundy.
                    Nie możliwością jest na takim telewizorze uzyskać więcej.

Są też 100Hz telewizory kineskopowe. Taki chyba uciągnął by w pełni animacje GT ale nie miałem z takim do czynienia.
                    Tak czy owak nawet jeśli taki mamy i oglądamy tv to fakt sprzęt nakreśla wtedy ze 100Hz 50klatek ale my i tak oglądamy film z prędkością 25klatek z tym że każda jest 2razy powtarzana.
                    To znowu wynika z budowy zespolonego analogowego sygnału telewizji w którym obraz nadawany jest z "prędkością" 25klatek.

BTW
                    Nie porównujcie telewizorów kineskopowych do LCD.
                    Bo w LCD Hz już chyba nie mają takiej wagi. Nie wiem dokładnie jak jest tworzony w nich obraz ale w LCD jest matryca która w inny sposób buduje ramkę.
                    Ale tutaj zbyt dużo nie powiem bo o LCD się nie uczyłem.
                    Zaś w kineskopach obraz rysuje strumień elektronów i to właśnie szybkość nakreślania pół obrazów i linii jest ważna a tego przecież w LCD nie mamy.

Trochę namieszałem ale mam nadzieje że w miarę przystępnie.
                    Gdyby ktoś wiedział "lepiej" chętnie czegoś się nauczę :wink:

Komentarz

• Re: GranTurismo5-27 Listopada 2009

Różnica pomiędzy 30 a 60 kl/s w grze Team Fortress 2:
                      http://www.youtube.com/watch?v=qIOwZIUIRyk

Jak ktoś nie widzi róznicy to już jego problem.

Komentarz

No o tym własnie mówiłem . Wiele zależy od silnika gry,ale takiej róznicy trudno jednak nie zauważyć :wink:
                        http://swiftclub.pl/ Aktualnie:
                        GranTurismo 1 NTSC-J 100% PAL 100%
                        GranTurismo 2 NTSC-U 98.2%
                        GranTurismo 5 99%
                        GranTurismo 6 100%

Komentarz

Haaaaa Akurat tak się składa że mój kineskop Daewoo 29 cali ma 100Hz

Tu jest ten sam model > > http://allegro.pl/item765875951_telewiz ... e_bcm.html

Komentarz

Roznice oczywiscie widac. Nie ma co do tego watpliwosci. Ale trudno powiedziec, ze widac "na oko", skoro ono rejestruje obrazy w 25FPS :wink:

Komentarz

Ale nie wolno porównywać LCD do kineskopu. LCD świeci stale, a Hz mają bardziej symboliczne znaczenie. Czym mniej Hz na matrycy LCD tym możliwość ustawienia większej rozdzielczości. W LCD bardziej liczy się czas reakcji, w którym pojedynczy piksel potrafi zmienić barwę.

Komentarz

Zamieszczone przez cichy45
                                Ale nie wolno porównywać LCD do kineskopu. LCD świeci stale, a Hz mają bardziej symboliczne znaczenie.
                                No o tym mówiłem w poprzednim poście.
                                Zamieszczone przez cichy45
                                W LCD bardziej liczy się czas reakcji, w którym pojedynczy piksel potrafi zmienić barwę.
                                Czyli jak dobrze pamiętam "odświeżanie".

Komentarz

PracujÄ™...
                                X