A jakie są wasze techniki na zrobienie driftu? Bujnięcie przed zakrętem,ręczny czy może lekkie dohamowanie?
Ja najczęściej używam 2 technik:
Kensei Drift - wykonuje się ją przy wejściu w zakręt puszczając na krótko pedał gazu, efektem czego jest powstanie niewielkiej nadsterowności powodującej poślizg, który kontroluje się operowaniem pedałem gazu i kontrowaniem kierownicą. Technika ta używana jest przy większych prędkościach w łagodniejszych zakrętach. (raczej dla aut o mocy <200-HP)
Feint Drift - przed zakrętem wykonuje się skręt w kierunku przeciwnym do kierunku zakrętu, a następnie gwałtownie skręca się kierownicą we właściwą stronę rozpoczynając w ten sposób poślizg. (często używany przy "ciasnych" zakrętach)
Ale te techniki są chyba używane najczęściej ze względu na to, że w GT4 najłatwiej jest je wykonać.
pozdro
Przy słabszych autach RWD takich jak np.Levin mających około 150KM, często stosuję "Feint'a", albo po prostu na moment wyjeżdżam jedną stroną wozu na tarkę, i dzięki tym małym podskokom auto traci przyczepność tylnych kół :wink:
Przy mocniejszych samochodach zrobienie Feint'a jest dość trudne, przynajmniej jak dla mnie...ale za to można wykonać technikę Power Over (?) dzięki zapasowi mocy, samochód można przeprowadzić przez zakręt regulując kąt tyłu samym gazem, przy założonej kontrze :wink:
Ps.Od jakiegoÅ› czasu driftujÄ™ TYLKO w Arcade Mode.
Ja używam tego sposobu z odbiciem na chwile w przeciwną stronę "Feint Drift - przed zakrętem wykonuje się skręt w kierunku przeciwnym do kierunku zakrętu, a następnie gwałtownie skręca się kierownicą we właściwą stronę rozpoczynając w ten sposób poślizg. (często używany przy "ciasnych" zakrętach)" o którym kolega wspomniał.
A także "Power Over (?) dzięki zapasowi mocy, samochód można przeprowadzić przez zakręt regulując kąt tyłu samym gazem, przy założonej kontrze :wink:" o której wspomniał drugi kolega. Uważam że są to chyba najlepsze techniki.
aha i czasem pomagam sobie ręcznym :mrgreen:
A rezultaty moich starań i nauki (bo jestem początkujący w drifcie) będziecie mogli zobaczyć i ocenić na Youtube. Właśnie pracuje nad umieszczeniem materiału ;D
No fakt, tak właśnie może wyglądać Kensei, ale szczerze powiedziawszy jak na tą moc, tor i samochód, to nie pokazałeś tam nic wieeelkiego :wink:
Ps.Ostatnio ćwiczę TVR'a T350C w Arcade Mode, i chyba właśnie nim zrobię ten filmik....po prostu nie chcę kolejnego Japońca, a zarazem chcę zrobić to seryjnym samochodem, i T350 wydaje się odpowiedni, sprawdźcie sobie go :wink:
No fakt, tak właśnie może wyglądać Kensei, ale szczerze powiedziawszy jak na tą moc, tor i samochód, to nie pokazałeś tam nic wieeelkiego :wink:
Faktycznie. Nie jest szczególnie trudno wykonać drift tak stunowanym autem ale umiejętnością jest potrafić powtarzać takie ewolucje bez błędów a i stuningować tak auto to też sztuka. Lukas nie każdy potrafi tyle co ty Poza tym ja lubię jak auto ma chociaż chip, albo wydech sportowy bo wtedy jakoś mam taki większy komfort psychiczny, że lepsze jest to niż seria. A do seryjnych to nic nie mam bo sam teraz piłuję Honde S2000 na fabrycznych częściach. Po prostu lubię mieć jak to ująłeś: zapas mocy
pozdro
Poza tym ja lubię jak auto ma chociaż chip, albo wydech sportowy bo wtedy jakoś mam taki większy komfort psychiczny, że lepsze jest to niż seria.
A ja wolę podchodzić do tego od drugiej strony....jeśli nie mogę seryjnym to po troszku dodawać różne modyfikację....no, ale w Arcade Mode nie mam tegoż problemu :mrgreen:
Zamieszczone przez poindexter
A do seryjnych to nic nie mam bo sam teraz piłuję Honde S2000 na fabrycznych częściach.
O ! Seryjną S2000 i tak daje się świetnie jeździć, no i do tego sprawia wieeelką radość :wink: Polecam do niej tor Suzuka Circuit (długa), i skrzynię MT, na prawdę wielka satysfakcja...
Komentarz