Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Witajcie na VBulletin5!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Witajcie na VBulletin5!

Witajcie po długiej przerwie na nowym forum.
    Migracja na nowe forum była niesamowitą przygodą dla nas wszystkich a szczególnie dla mnie i dla podwykonawców tej inicjatywy. To był bardzo zaawansowany proces który trwał prawie z miesiąc. Tak naprawdę przez chwilę myślałem że się nie uda ale zawsze wierzyłem ze jest drobna szansa na sukces.

Od zakupu VBulletin (chyba pół roku) kontaktowałem się z 12 informatykami którzy pozycjonowali się jako eksperci od migracji, Wszyscy oczywiście wiedzieli jak to zrobić a w praktyce to żaden z nich nie wiedział jak przenieść nasze forum. Osoba która podjęła się wyzwania był mój znajomy z 15 letnim doświadczeniem w programowaniu serwisów internetowych. Oczywiście wspierałem go jak tylko mogłem i wspólnymi siłami udało nam się zakończyć ten projekty.

Obaj staraliśmy się to jak najlepiej zrobić ale wszystko było robione na zasadzie prób i błędów. Dlatego forum było offline 2 razy po blisko 2 tygodnie. Ten proces nie tylko wymagał znajomości programowania, ale i także zarządzanie serwerem. Musieliśmy go dobrze skonfigurować pod kontem VB, a każde VB jest inne bo my musieliśmy przejść 2 migracje. Pierwsza to PHPBB3 na VB4, a druga VB4 na VB5. Więc udało nam się rozgryźć 2 różne konfiguracje i jednocześnie stracić bazę danych która się nam źle zapisała (nie było jak tego nawet sprawdzić). Po dokonaniu migracji musieliśmy jeszcze naprawić bałagan który powstał na skutek migracji forum. Mam na myśli załączniki które nie chciały się pokazywać jako obrazki. Kolega napisał własny program który to naprawił - tydzień mu to zajęło by rozgryźć. Udało się wszystko dokończyć, natomiast są jeszcze drobne niedoskonałości które do końca roku naprawimy.

Nasze forum jest naprawdę jedyne w swoim rodzaju w Polskiej sieci. Wkrótce powstanie aplikacja na Android i iPhone które jeszcze bardziej ułatwi przeglądanie forum. Koszt całej migracji łącznie z robocizną to 2000pln.

Dziękuję za Waszą cierpliwości i przepraszam za całe to nieporozumienie.
    Zapraszam Was na nowe forum!

Pozdrawiam,
    Piotrek
Pracuję...
X