Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Opel Insignia 2009

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Opel Insignia 2009

W trakcie Brytyjskiego Międzynarodowego Salonu Samochodowego (23 lipca - 3 sierpnia), Opel po raz pierwszy pokaże szerokiej publiczności zarówno 4-drzwiową wersję, jak i 5-drzwiową wersję hatchback Insigni, nowego samochodu flagowego firmy.

W nowym Oplu od razu rzuca się w oczy zapierający dech w piersiach design: obie wersje nadwozia imponują płynną, mocną, ale elegancką sylwetką o linii dachu zainspirowanej modelami coupe. Projektanci nowego samochodu celowo stworzyli podobne wersje, aby utrzymać piękno najnowszego modelu Opla. Długość obu wersji (notchback i hatchback - 4830 mm) i rozstaw osi (2737 mm) pozostają takie same.

Zużycie paliwa przez Insignię, emisja CO2 oraz dynamika jazdy wynikają ze współczynnika właściwości aerodynamicznych, który przez ponad 650 godzin był doskonalony w tunelu aerodynamicznym. Wynik to najniższy współczynnik oporu powietrza tej klasie: Cd - 0,27.

Oferta obejmująca od samego początku zarówno model notchback, jak i hatchback jest szczególnie ważna dla rynku samochodowego w takich krajach, jak Wielka Brytania i Francja, gdzie 5-drzwiowe sedany tradycyjnie cieszą się większym udziałem w rynku, w segmencie samochodów średniej wielkości. Z drugiej strony klienci w Niemczech oraz Hiszpanii generalnie preferują sedany w wersji notchback. Ceny dla Wielkiej Brytanii, Irlandii, Niemiec, Austrii i Szwajcarii zostaną ogłoszone 22 lipca w Londynie, a samochody dotrą do niemieckich dealerów w grudniu, przed końcem bieżącego roku.

Od samego początku Insignia będzie dostępna z szeroką ofertą silników. Dostępnych będzie siedem rodzajów silników, wszystkie spełniające normę emisji spalin Euro 5 i współpracujące z sześciobiegową skrzynią biegów. Oferta silników benzynowych obejmuje cztery silniki od czterocylindrowego o mocy 115 KM do sześciocylindrowego V6 o mocy 260 KM. Trzy nowe silniki turbodiesel o wtrysku bezpośrednim opracowane specjalnie dla Insignii mają pojemność 2,0 l oraz moc od 110 do 160 KM.

Na nowo opracowane zawieszenie może być udoskonalone poprzez zastosowanie innowacyjnego, mechatronicznego, zintegrowanego systemu FlexRide, jak również zaawansowanego systemu Adaptive 4x4. Błyskawiczne przeniesienie momentu obrotowego na cztery koła zapewnia wysoką stabilność oraz trakcję poprawiając jednocześnie dynamikę jazdy.

źródło: Samar.pl

Moim zdaniem to może być "fajny Opel", jeśli istnieje takie pojęcie...

Pozdrawiam

Re: Opel Insignia 2009

Ople od zawsze były super, niezależnie jaki model pojawiał się na rynku robił ogromne wrażenie. A Insignia...moje marzenie. Goodbye Passat

Komentarz

A mi bardzo się podoba to przetłoczenie na boku, na prawdę jeden z niewielu nowych i zarazem ładnych samochodów Brawo Opel !

Pozdrawiam

Komentarz

A mi się wcale nie podoba auto szare bure i ponure. Ani to rodzinne ani sportowe... nic co by się rzuciło w oczy kolejny przeciętniak. Takie auto dla bogatych panów po 40stce.

Komentarz

Rodzinne jest ! Sportowe ? Hmm....poczekamy na wersję OPC :wink: Mam tylko nadzieję, że tym razem szybki sedan Opla dostanie z przodu jakieś normalne zawieszenie, i będzie skręcać :wink:

Ps.Za 10-15 lat to taka Insignia pewnie będzie zastępować teraźniejsze Calibry, Golfy i inne "kultowe" auta

Pozdrawiam

Komentarz

Zamieszczone przez Dreadlock89
            A mi się wcale nie podoba auto szare bure i ponure. Ani to rodzinne ani sportowe... nic co by się rzuciło w oczy kolejny przeciętniak. Takie auto dla bogatych panów po 40stce.
            Nie przesadzajmy... bogatych to za dużo powiedziane.

Zamieszczone przez Lukas
            Za 10-15 lat to taka Insignia pewnie będzie zastępować teraźniejsze Calibry, Golfy i inne "kultowe" auta
            Co ma Calibra do Insignii? Nie rozumiem czemu miałaby się stac dresiarska, to zupełnie inny typ auta.

Powiem Wam, że nawet nie wygląda źle, wręcz dobrze. Szkoda, że trochę nudny jak każde auto tej klasy... a właśnie - jakie auta będą głównymi konkurentami tego Opla? Passaty i inne A4 czy A6?
            http://najalternatywniej.blogspot.com/
            keep calm & carry on
            digart - lastfm
            ---
            REGULAMIN FORUM ]

Komentarz

Zamieszczone przez Witek Enzo
              To zależy co dla kogo oznacza "bogaty" :wink: Dla mnie ktoś kto kupuje samochód klasy średniej za ponad 100tyś złotych (cena poniżej 100k jest raczej niemożliwa) jest "BOGATY".
              Co ma Calibra do Insignii? Nie rozumiem czemu miałaby się stac dresiarska, to zupełnie inny typ auta.
              Zauważ, że jak wyjdziesz na ulice to połowa 15-letnich Opli jest "modyfikowana" :wink: Nawet, więcej niż połowa.....jestem po prostu ciekaw jak będzie wyglądał taki nowoczesny na dzień dzisiejszy samochód za kilkanaście lat :wink:
              Szkoda, że trochę nudny jak każde auto tej klasy...
              A gdzie nudny ?
              jakie auta będą głównymi konkurentami tego Opla?
              Mazda 6, C5, Mondeo, Passat CC, i wiele innych samochodów klasy średniej.....Insignia to Vectra pod nową nazwą

Pozdrawiam

Komentarz

Zamieszczone przez Lukas
                To zależy co dla kogo oznacza "bogaty" :wink: Dla mnie ktoś kto kupuje samochód klasy średniej za ponad 100tyś złotych (cena poniżej 100k jest raczej niemożliwa) jest "BOGATY".
                Bogaty? Na zachodzie tacy ludzie to po prostu klasa średnia, w Polsce jakiegoś szału też nie robi.
                Zauważ, że jak wyjdziesz na ulice to połowa 15-letnich Opli jest "modyfikowana" :wink: Nawet, więcej niż połowa.....jestem po prostu ciekaw jak będzie wyglądał taki nowoczesny na dzień dzisiejszy samochód za kilkanaście lat :wink:
                Nadal sie z Tobą nie zgadzam, Insignia nie ma żadnych większych przesłanek do bycia wozem dresiarskim niż większosc innych aut.
                Szkoda, że trochę nudny jak każde auto tej klasy...
                A gdzie nudny ?
                Jest w nim coś emocjonującego?
                jakie auta będą głównymi konkurentami tego Opla?
                Mazda 6, C5, Mondeo, Passat CC, i wiele innych samochodów klasy średniej.....Insignia to Vectra pod nową nazwą

Pozdrawiam
                A kiedyś słyszałem, że Insignia to taki następca Omegi... na jedno wychodzi. Jak dla mnie nie podbije rynku, Mondeo jest o wiele fajniejsze.
                No i rywalem jak już będzie zwykły Passat, nie CC.
                keep calm & carry on
                digart - lastfm
                ---
                REGULAMIN FORUM ]

Komentarz

Bogaty? Na zachodzie tacy ludzie to po prostu klasa średnia, w Polsce jakiegoś szału też nie robi.
                  Dobra....Mój ojciec jeździ Chryslerem 300M za 40tyś (używanym), co z tego, że utrzymanie kosztuje majątek.....jesteśmy biedni, mamy samochód za 40k.....przecież ponad 100k to klasa średnia ! Chyba zapomniałeś już, że "na zachodzie" ceny są współmierne temu co zarabiają ludzie.....u nas jest nieco inaczej
                  Nadal sie z Tobą nie zgadzam, Insignia nie ma żadnych większych przesłanek do bycia wozem dresiarskim niż większosc innych aut.
                  Oczywiście, że nie ma.....to czy ma czy nie wyjdzie na jaw dopiero za 10-15 lat....kiedy będzie w "przystępnej cenie" :mrgreen:
                  V6 260KM 4x4 ! Wybacz....ale uważasz, że to oznacza nudę ?
                  Jak dla mnie nie podbije rynku
                  Rywali jest tyle, że na jakąś znaczną przewagę nie ma szans, a w dodatku.......JEST MAZDA 6

Pozdrawiam

Komentarz

Zamieszczone przez Lukas
                    Dobra....Mój ojciec jeździ Chryslerem 300M za 40tyś (używanym), co z tego, że utrzymanie kosztuje majątek.....jesteśmy biedni, mamy samochód za 40k.....przecież ponad 100k to klasa średnia ! Chyba zapomniałeś już, że "na zachodzie" ceny są współmierne temu co zarabiają ludzie.....u nas jest nieco inaczej
                    Ja kierowcy Opla Insignii nigdy nie będę uznawał za bogacza, jeśli auto jest z klasy Passata to będzie głównie autem służbowym.
                    Oczywiście, że nie ma.....to czy ma czy nie wyjdzie na jaw dopiero za 10-15 lat....kiedy będzie w "przystępnej cenie" :mrgreen:
                    To samo może dotyczyc innych, więc nie wiem czemu piszesz to o tym aucie...
                    V6 260KM 4x4 ! Wybacz....ale uważasz, że to oznacza nudę ?
                    Chodzi mi o bardziej normalne wersje, ale nawet ta jakoś nie sprawiła że szukam szczęki. Głównie mam na myśli design... jest całkiem ładny, ale nie wywołuje żadnych większych emocji...
                    Jak dla mnie nie podbije rynku
                    Rywali jest tyle, że na jakąś znaczną przewagę nie ma szans, a w dodatku.......JEST MAZDA 6
                    No właśnie... no i Ford Mondeo
                    keep calm & carry on
                    digart - lastfm
                    ---
                    REGULAMIN FORUM ]

Komentarz

Ja kierowcy Opla Insignii nigdy nie będę uznawał za bogacza
                      Ja wciąż uważam, że jeśli osoba prywatna kupuje taki samochód znaczy to, że "ma pieniądze" Może nie ?
                      To samo może dotyczyc innych, więc nie wiem czemu piszesz to o tym aucie...
                      Nie chodzi mi o to, że akurat Insignia.....no może źle to napisałem :wink: Chodzi mi o to, że pewnie we wczesnych latach 90'tych nikt się nie spodziewał, że samochody pokroju Calibry, E30 itp. za 15 lat będą masowo oszpecane :wink: No, ale oczywiście to nie ma związku z naszą "Premierą". Mój błąd.
                      Głównie mam na myśli design... jest całkiem ładny, ale nie wywołuje żadnych większych emocji...
                      A jest jakiś samochód klasy średniej, który JEST ŁADNY, i WYWOŁUJE EMOCJE ? Pomijając Mazdę 6, która jest wspaniała po całej linii...
                      no i Ford Mondeo
                      Zawsze stojąc obok wersji hatchback, myślę sobie......Co stało się styliście podczas projektowania.....Przód jest jeszcze do przyjęcia.....ALE TEN TYŁ ? 10-latek zrobiłby to lepiej :mrgreen:

Pozdrawiam

Komentarz

Zamieszczone przez Lukas
                        Ja wciąż uważam, że jeśli osoba prywatna kupuje taki samochód znaczy to, że "ma pieniądze" Może nie ?
                        Raczej nie, to bardziej auto rodzinne...

Głównie mam na myśli design... jest całkiem ładny, ale nie wywołuje żadnych większych emocji...
                        A jest jakiś samochód klasy średniej, który JEST ŁADNY, i WYWOŁUJE EMOCJE ? Pomijając Mazdę 6, która jest wspaniała po całej linii...
                        Mondeo i Alfa 159. Więcej przykładów nie chce mi sie wymyślac... ale ogólnie rzeczywiście ta klasa jest pełna tego typu nudnych aut.
                        no i Ford Mondeo
                        Zawsze stojąc obok wersji hatchback, myślę sobie......Co stało się styliście podczas projektowania.....Przód jest jeszcze do przyjęcia.....ALE TEN TYŁ ? 10-latek zrobiłby to lepiej :mrgreen:

Pozdrawiam
                        Mondeo jest fantastyczne
                        keep calm & carry on
                        digart - lastfm
                        ---
                        REGULAMIN FORUM ]

Komentarz

[quote=Witek Enzo]
                          Zamieszczone przez Lukas
                          Zamieszczone przez "Witek Enzo":3gce949f
                          Raczej nie, to bardziej auto rodzinne...[/quote:3gce949f]
                          Czyli rodzina nie może "mieć pieniędzy" ?
                          Mondeo i Alfa 159
                          Właśnie ! ALFA ROMEO - Jest u mnie na równi z Mazdą 6, ale nie przebije jej...
                          Mondeo jest fantastyczne
                          Przykro mi....NIE JEST !

Pozdrawiam

Komentarz

Jaki ten samochód będzie zdecydują potencjalni klienci a nie Wy

Komentarz

Pracuję...
                            X