Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Prawko na 16

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Re: Prawko na 16

Nie było mnie przy tej rozmowie, prawdopodobnie chodzi o to, że w wieku 17 lat idzie się normalnie do OSK i za pozwoleniem rodziców/opiekunów (zapewne pisemnym bądź osobistym) można przystępować do egzaminów i ewentualnie jak się zda otrzymać prawdo jazdy

Moderator Serwer

Komentarz

Zamieszczone przez sebastianlodz
      Masz na myśli to, że mając skończone 17 lat, idziemy na kurs ale 3 miesiące przed skończeniem 18, tak żeby dostać PJ w dniu skończenia 18 roku życia? Czy mozna iść poprostu jak ma się skończone 17 lat?
      Możesz zapisać się wcześniej, ale egzaminy musisz zdać dopiero po ukończeniu 18 lat.
      narancs alternativa

Komentarz

Możesz zapisać się wcześniej, ale egzaminy musisz zdać dopiero po ukończeniu 18 lat.
        Nom, mówiąc prościej musisz pokazać egzaminatorowi dowód osobisty, żeby Cię dopuścił do egzaminu.

Komentarz

Ostatnio byłem sie dowiadywać i można iść i zacząć robić prawko od 17 lat i 6-7 miesięcy ale i tak egzamin zdajesz mając 18 lat ;p
          Prosto jest zbyt prosto

Komentarz

ja na ten temat mam zdanie podzielone ja osobiscie chcialbym miec juz prawko (w pazdzierniku skoncze 17) ale jak sobie pomysle o tym jak moj znajomy (ma 16 lat) sciol latarnie focusem ojca to sadze ze takim osobom nie powinno sie prawka dawac nawet po 30.

Gdy nie wiesz dokąd iść, krzyk zmęczył cie
            Za szyjke mocno chwyć i napij się!
            Jabol punk!

Komentarz

To wszystko zależy od tego jak patrzysz na świat. Niektórzy nie powinni dostać nigdy w życiu prawka, bo by siebie albo innych wyzabijali, a np. Ty, mógłyś zrobić w wieku 16 lat i nic byś nikomu nie zrobił.
              Moim zdaniem robienie Prawa Jazdy od 18 lat jest dobrym pomysłem, bo jesteś pełnoletni i odpowiadasz sam za siebie - przyjamniej jak coś wyrobisz to rodzice problemó nie będą mieli.
              A tak w ogóle, to powinno się przechodzić psychotesty i wykluczać potencjalny świrów. Wiadomo, każdego kusi, żeby przycisnąć mocniej gaz, ale nie każdy znajduje tą granice, gdzie trzeba przestać.

Komentarz

Ja mysle ze powinni po prostu badac dogłębnie psychike ludzi a nie ograniczac wieku niektórzy to nie powinni wogóle prowadzic pojazdów

Komentarz

Ja myślę, że wiek nie ma tu nic do rzeczy, spora częśc osób, którym pod względem wieku jeszcze daleko do prawka jest w stanie teraz poprowadzic dobrze samochód - bez głupiej jazdy. A niektórzy to mogą szarżowac nawet jako emeryci...
                  http://najalternatywniej.blogspot.com/
                  keep calm & carry on
                  digart - lastfm
                  ---
                  REGULAMIN FORUM ]

Komentarz

Hmm...Witek ma rację.Zależy jak kto jezdzi,ja na automatach na okrągło jeżdże a nie mam 18 lat,ostatnio próbuję na manualu w Porsche i jest w niektórych sytuacjach nawet lepiej :wink: .Ktoś kto ma samochód,dostaje czasem kierownicę i ma już choć trochę błędów za sobą mógłby jezdzić.Jeśli zaś ktoś jechał "u taty na kolanach" to wiadomo...Poprostu jeśli ktoś ćwiczy jazdę i łapie to wszystko (co jest dość rzadkie) oraz ma już jakieś małe doświadczenie,mógłby zacząć się uczyć z instruktorem a potem przejść do jakichś testów etc. etc. dużo tu gadania ale nasze przepisy i prawo nie są aż tak elastyczne.Spójrzmy np. na USA,tam jeżdzi dużo nie pełnoletnich osób których czasem nawet policja nie zatrzymuje,tak!!Mam większą część rodziny w Stanach i to wiem.Nawet dzieci 14-16 lat puszczają do sklepu.U nas wiadomo,przepisów więcej niż posłuszności a i tak to g*wno daje
                    GT-żeby ono jeszcze gotowało...

http://lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/875187.html

Komentarz

Spójrzmy np. na USA,tam jeżdzi dużo nie pełnoletnich osób których czasem nawet policja nie zatrzymuje
                      U nas też tak jest. I czasem się nawet o drzewa rozbijają...

Mój kumpel w wieku 17 lat jeździł autem (bez prawka oczywiście), co więcej rodzice mu mówili żeby ich podwoził, a jak miał 18 i poprosił żeby mu dołożyli na prawko, żeby jeździć "bez obaw" to powiedzieli że mu nie dadzą, niech sobie sam zarobi Paranoja, nie?

Komentarz

No tak.Jak już mówiłem u nas jest więcej przepisów niż posłuszności a nawet więcej przepisów niż ich słuszności (to co innego ).Taki mamy kraj,nie oszukujmy się,Polska jest na niskim poziomie gospodarczym,przemysłowym i wszystkich innych.Jest jednym z najuboższych krajów Unii.Ale do tematu,pozwalają na jazdę 17 latkowi to jeszcze nie jest tak zle chociaż nie powinnini jeśli nie mieli pewnoiści czy potrafi bezpiecznie dobrze jezdzić.Zdania są podzielone i wszystko zależy jak pisałem w poprzednim poscie od sytuacji.
                        GT-żeby ono jeszcze gotowało...

http://lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/875187.html

Komentarz

Według mnie jest też sporo prawdy w żartach zamieszczonych w temacie "Po czym poznać, że za długo grasz w Gran Turismo 4...", np. "Dziwisz się, że po odbicu od ściany twój wóz nie nadaje się do jazdy". Wielu młodym kierowcom wydaje się po prostu że życie to need for speed czy jak kto woli gran turismo

Jabol punk!

Komentarz

Zamieszczone przez mysi
                            Według mnie jest też sporo prawdy w żartach zamieszczonych w temacie "Po czym poznać, że za długo grasz w Gran Turismo 4...", np. "Dziwisz się, że po odbicu od ściany twój wóz nie nadaje się do jazdy". Wielu młodym kierowcom wydaje się po prostu że życie to need for speed czy jak kto woli gran turismo
                            E...a Ty masz prawo jazdy?

Komentarz

nie nie mam dopiero za rok będę miał :mrgreen: .A co

Jabol punk!

Komentarz

Zamieszczone przez mysi
                                nie nie mam dopiero za rok będę miał :mrgreen: .A co
                                Więc skąd wytrzasnąłeś takie bzdury? Ja mam prawo jazdy już trzy lata i jakoś jazda samochodem nie kojarzyła mi się z grą...bo trzeba byc kompletnym bezmózgiem żeby myślec że jesli wjedzie się w coś to nic się nie stanie.

Komentarz

Pracuję...
                                X