Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

[Inne] Jaki aparat wybrać?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• [Inne] Jaki aparat wybrać?

Problem polega na tym, że chce kupić aparat i wiedz jaki lustro czy kompakt.
    Aparatu będe używał do fotografowania samochodów ale tez na wycieczki i czasem wezme go na żużel pofocić jakieś motory :mrgreen:
    bardzo chciałbym żebyście pomogli
    z gory dziekuje

Re: Lustrzanka/Kompakt

Jaka cena mniej więcej?

Wiadomo, że lustrzanka jest lepsza, więc dlatego pytam...

Pozdrawiam

Komentarz

Sprawa wygląda tak - jeśli chcesz sie dalej rozwijac - weź lustro, bo ono ciągnie za sobą ciągłe wydatki :mrgreen:
      Jeśli jednak nie masz zamiaru sie w to pchac, to bierz kompakta.
      http://najalternatywniej.blogspot.com/
      keep calm & carry on
      digart - lastfm
      ---
      REGULAMIN FORUM ]

Komentarz

Ja tam na przykład z mojego jestem zadowolony, ale następny aparat to będzie już lustro...

Pozdrawiam

Komentarz

No właśnie tu polega ten problem jak kupie lustro to bede musiał odrazu kupic jakieś pierdołki :wink: No a jakie lustro toco polecacie Cena to tak hmm do 1500zł to juz takie naciągane. A może jednak kompakty to jaki?

Komentarz

Zamieszczone przez Jonasz
            No właśnie tu polega ten problem jak kupie lustro to bede musiał odrazu kupic jakieś pierdołki :wink: No a jakie lustro toco polecacie Cena to tak hmm do 1500zł to juz takie naciągane. A może jednak kompakty to jaki?
            Sam zbieram na lustrzanke i będzie nią Nikon D60 Ceny od 1400 do 1600
            keep calm & carry on
            digart - lastfm
            ---
            REGULAMIN FORUM ]

Komentarz

Kilka miesięcy temu nabyłem swojego Lumixa, dałem wtedy 950zł, karta pamięci, torba, i takie tam pierdoły....w sumie wyszedłem na jakieś 1100zł. Za te półtora tysiąca można już kupić całkiem przyzwoitą lustrzankę amatorską. Inna sprawa to zakup obiektywu...są obiektywy uniwersalne, ale myślę że i tak z obiektywem i wszystkimi gadżetami wyjdzie Ci to pod 2k...ale warto się rozejrzeć, bo w okresie świątecznym sklepy z elektroniką organizują wyprzedaże, promocje i inne tego typu akcję...

Polecam poczytać sobie o różnych aparatach. Porównać, porobić fotki, sprawdzić. :wink:

Pozdrawiam

Komentarz

Ja bym kupił jakąś dobry kompakt za tyle kasy są z górnej półki :wink:

Komentarz

Obiektyw kitowy, który możemy dostac razem z lustrzanką powinien wystarczyc
                  keep calm & carry on
                  digart - lastfm
                  ---
                  REGULAMIN FORUM ]

Komentarz

Jak nie czujesz sie fotografem to bierz kompakt. To nie jest tak ze do lustrzanki musisz kupowac pierdoly. Do lustrzanki mozesz kupowac pierdoly. Pierdoly w postaci obiektywow ktore sa w 99,9% odpowiedzialne za wyglad zdjecia. Dlatego pierwszym zakupem jest prawdziwy obektyw, by zastapic ten fabryczny (kitowy), ktory dodali by sie do srodka nie kurzylo No chyba ze ci nie przeszkadza ze wydales 1,5k a foty robisz takie jak kompaktem za 0,7k (i tu naprawde na nic ci przewaga mechaniki/elektroniki/znaczka na masce i swiadomosci mozliwosci)
                    Ale dokonujac takiego wyboru powinienes pomyslec co jest dla ciebie wazniejsze:

duzy / maly (w czyms to trzeba nosic, body, 3 obiektywy i statyw troche zajmuja)
                    ciezki / lekki (daleko to trzeba nosic?)
                    szybki / wolny (obsluga i reakcje)
                    ty robisz zdjecia / aparat robi zdjecia
                    patrzysz we wizjer / patrzysz na ekranik trzymajac aparat na wyciagnietych przed siebie rekach (bo z daleka lepiej widac co na nim jest?)
                    lubisz to / przyda sie
                    poczatek mozliwosci / koniec mozliwosci
                    2500+ / -1200

lustrzanka / kompakt

Lustrzanke kupuje sie wtedy gdy:
                    a) wiesz ze bedziesz inwestowal w obiektywy
                    b) "robienie zdjec" zdecydowanie wykracza poza wycelowanie i wcisniecie guzika
                    c) stac cie na cos przynajmniej ze sredniej polki

A moze jednak "glupek" ci styknie? Od zaawansowanego kompaktu rozni sie brakiem recznego nastawiania ostrosci i mniejszym zoomem (te z zoomem 8+ z racji wygladu automatycznie dostaja etykietke zaawansowanego kompaktu mimo ze bebechy takie same jak w glupkach w 90% przypadkow )
                    maruda
                    A-spec 17,839 km

Komentarz

Kauris chyba mnie przekonałes do lustra pozbieram kase kupie lustro tylko powiedz jakie jeszcze ? mniej wiecej do ceny 1500zł a po kilku miesiącach kupie jakiś tam obiektyw. Myslałem na Sony A300 co ty na to?

Komentarz

Ja bym brał Nikona lub CAnona Renomowane firmy, w dodatku masz spory rynek akcesoriów
                        keep calm & carry on
                        digart - lastfm
                        ---
                        REGULAMIN FORUM ]

Komentarz

Sony Alfa to spadkobierca Minolty. Rynek akcesoriow podobny do konkurencji. Chyba Nikon najlepiej w tej materii wyglada.
                          Ja do Minolty mam uraz bo wydalem kiedys pod 2000zl na cos co dzis jest warte 300zl a i tak bym nie polecal za 300zl (zaawansowany kompakt Z3). Canona mam i najchetniej to bym polecil Nikona W sumie do wyboru masz 3-5 konkretnych modeli wiec warto dokladnie sie przyjrzec kazdemu. Prezentuja na pewno podobny poziom.
                          Canon chyba najgorzej lezy w dloni bo ma malutki uchwyt.
                          Nicon cos namieszal z kompatybilnoscia obiektywow i nie ma autofocusa w starszych obiektywach - nie znam dokladnie tematu, sygnalizuje tylko ze cos tam jest z tym nie tak.
                          Sony niby kontynuuje dobre tradycje Minolty i obsluge masz z pokretel i guzikow a nie z menu. Choc mialem o nim zdanie ze szumi za mocno... (moze uraz po Minolcie Z3). Za to ma stabilizacje obrazu co sie na pewno przyda przy zoomie.
                          Olympus jest jescze. Na swojej drodze spotkalem tylko dobre Olympusy. Kompakty. Doswiadczenia w lustrzankach nie maja wielkiego ale gryza ten tort od jakiegos czasu.
                          Pentax - hmm nie przygladalem sie w sumie. Znaczek na masce brzydki

To wszystko sie zmienia, ciagle wychodza nowe modele, gdzie dodaja jakies bajery zbedne, a nie wiem czy nie zabieraja czegos przydatnego. Nie siedze w tym by sledzic nowinki i miec cos do powiedzenia w temacie

//
                          http://www.dpreview.com
                          Sporo dokladnych opisow i detali (raczej tych "lepszych" aparatow), przykladowe galerie.. mozna sie rozejrzec.
                          maruda
                          A-spec 17,839 km

Komentarz

Sam sie rozglądam za lustrem i może to dlatego, że gadałem tylko z Nikonowcami, ale każdy mi mówił, że Canon to plastik :mrgreen:

Ja zamierzam kupic Nikona, konkretnie D60 z 18-55 VR.
                            W D40 bym sie nie radził pchac, poleciłbym D80, ale chyba za drogie... jeszcze z rynku używanych jest D50, ale ja biore nowe D60
                            W sumie to nie możesz zbytnio polegac na mojej opinii, bo ja polegam na opiniach innych, a sam nie mam doświadczenia
                            keep calm & carry on
                            digart - lastfm
                            ---
                            REGULAMIN FORUM ]

Komentarz

Powiem tak:
                              Sony nie, Wybierałbym między Canonem a Nikonem. Canon ma nieco tańsze oryginalne akcesoria, ale z nowych modeli to nic specjalnego - osobiście polecam
                              Canon:
                              350D /nowsze edycje zmieniają kosmetykę, a usuwają 2gi wyświetlacz/, ale potrzeba do niego gripu, szczególnie jeśli chcesz kupić ciężkie szkło - body jest małe.
                              20D, 30D i 40D - 30 jest podrasowaną wersją 20, oba dobre. Mnóstwo się zmieniło przy 40D. Swoją drogą jego bym wybierał, nowszy 50D znów tylko kosmetyka a kasa większa....
                              Podejrzewam, że 5D to już nie ta półka cenowa, ale jest to mó obiekt ochów i achów. Aparat nienajmłodszy, ale ma pełnoklatkową matrycę /czyli stare szerokie szkła są *naprawdę* szerokie i zmniejszają się skazy obrazu występujące przy stosowaniu starych szkieł do małej matrycy/, naprawdę jasny i duży wizjer, wystarczającą liczbę pkt autofocusa... do pełni szczęśia chciałbym jeszcze eye-control. 5DMk. II - z inf prasowych nie jest zły, ale za mało zmieniono, Nikon zaczyna Canonowi uciekać.
                              Nikon
                              D40 - nie warto. taki lep na niezdecydowanych - kompakt z wymienną optyką. Po pewnym czasie zacznie cię męczyć "kurde, przydałoby się jeszce to to i to..." Nie ma odpowiednika u Canona
                              D50, D60 - odpowiedniku serii 350D. Dobre aparaty
                              D80,D90 - znajomy ma D80, bardzo dobry aparat. Szybki AF, cichy, wystarczająco duży. Mocniej szumi niż Canon, jest też wolniejszy w zdjęciach seryjnych niż seria 30D.

Wyższych Nikonów nie znam...
                              Podsumowując, jeśli miałeś kiedyś analogową lustrzankę i masz do niej szpej, to kup taką do której będzie pasował. Jeśli nie, to idź do sklepu i nie rozmawiaj ze sprzedawcami, bo jakościowo to naprawdę idą teraz łeb w łeb. Weź jeden i drugi do ręki, pobaraszkuj w menu, zapozanaj się z rozmieszczeniem przycisków, posłuchaj dźwięku migawki /Boże, ja bym się dał zabić za dźwięk z Eosa 50E... I ten przesuw filmu....Ach!/ i wybierz tego, który cię bardziej przekonał ergonomicznie.
                              Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty dla szybkich kierowców.

Komentarz

Pracuję...
                              X