Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

[Foto] Kauris

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Re: [Foto] Kauris

Zamieszczone przez Kauris
    Artystyczna wizja, która rozumie tylko autor i sentencja której nie rozumie nawet on.
    Boże....Pięknie zdanie Musiałem to napisać :wink:
    Majac w sumie tylko JEDNO udane zdjecie z tej sesji nadajace sie do czegokolwiek, nie moglem oprzec sie pokusie i je przepuscilem przez fotoszope...
    Każde "lepsze" zdjęcie "z netu" jest przepuszczone w Photoshopie.....po prostu zrobić zdjęcia burzy w takiej kolorystyce się nie da....a przecież nie chodzi o szarugę - Tutaj Photoshop zastosowany po mistrzowsku
    Moze to znaczyc ze "fotki z netu" tez sa rasowane
    Chyba każda tapeta :wink:

Ps.Mógłbym prosić o "krówkę" w pełnym lub "pełniejszym" rozmiarze ? Minimum 1280px - Jeśli nie kłopot :wink:

Pozdrawiam

Komentarz

maruda
      A-spec 17,839 km

Komentarz

Dziękować .

Pozdrawiać

Komentarz

Zamieszczone przez Jimmy
          Nie myślałem że ta Sigma tyle potrafi.
          Jak tak dluzej mysle o tych fotach to chyba tylko pszczola byla robiona Sigma 70-300. Zdjecia z niej sa calkiem mile, ale tak na prawde to jest obiektyw 70-220mm. Dalej juz jest bardzo kiepsko. Lepsze zdjecie wyjdzie zrobione przy 200mm i wykadrowane niz przy 300 Roznica jest spora.
          - Pszczola byla na 300 robiona, bo zapomnialem.. To jest fragment pierwotnego kadru
          - orly to Minolta Z3. 12x zoom optyczny + 4x cyfrowy czyli max jaki moglem zrobic. Jakosc fotki tragiczna, jak wiekszosc fotek z Z3.
          - burza to canon z kitowym obiektywem 18-50 (jakos tak) + oborobka
          - krowka to macro z Minolty Z3 (macro jej wychodzily najlepiej wiec mam sporo takich dziwnych fotek)
          - polowanie na rakruta to canon z kitowym obiektywem i.. to nie moja fota. To ja jestem na focie.
          - ostatnie to canon z kitowym obiektywem + obrobka

Zdjecia moze wydaja sie dobrej jakosci, ale to dlatego ze sa male. Poza tym z pewnoscia posiadanie cyfrowej lustrzanki potrafi duzo zasugerowac.
          maruda
          A-spec 17,839 km

Komentarz

Orly i nadgryziona krowka (tak, to nie swieczka) byly robione Minolta Z3. Reszta to canon z kitowym obiektywem lub z sigma 70-300
            Zdjecia sa rozne bo zebrane z roznych okresow (przewaznie stare) i robione praktycznie 3 roznymi obiektywami. Tysiace fotek sie zrobilo a jak trzeba cos pokazac to ciezko wybrac... (chyba ze interesuja was fotki z imienin u cioci )
            Ostatnia mi sie podoba ze wzgledow estetycznych (lubie minimalizm) i sentymentalnych (prywatna lazienka bliskiej mi osoby). Artystyczna wizja, ktora rozumie tylko autor i sentencja ktorej nie rozumie nawet on. Nie dziwie sie, ze nie przypadla wam do gustu

Czy zrobienie zdjecia blyskawicy jest trudne? Hmm.. jesli stac z palcem na spuscie i czekac na blysk, w nadziei ze wystarczy refleksu by iskre ustrzelic to faktycznie moze byc trudne Nie tedy droga! Statyw i aparat z pelnym trybem manualnym to minimum. Najlepiej jeszcze wezyk spustowy i duuuzo cierpliwosci.
            Zdjecie jest zrobione z mojego pokoju przez szeroko otwarte okno podczas sporej ulewy i silnego wiatru Maksymalnie przymknieta przyslona i niskie iso dawaly dlugi czas otwarcia migawki w okolicy 5-8 sekund. Zdjecie strzelane za zdjeciem pozwala uchwycic niejedna iskre... czesciej migawka byla otwarta niz zamknieta Wazne by dobrac taki czas by nocna scena nie byla za jasna i takie iso by nie zgubic subtelnosci iskry (i tu jest troche jak ze skrzynia biegow - albo dlugi czas i wieksza sznsa ze zlapiemy iskre, albo wieksze iso i wiecej detali samej iskry, ale i czasy otwarcia krotsze). Zrobilem wtedy okolo 200 zdjec z czego polowa sie nie zapisala, bo robilem je "za gesto" (zdziwilo mnie to bo canon potrafi w serii zrobic sporo fotek, wiec nie przewidzialem ze nie da rady "zapisywac w tle"). Szkoda, bo stracilem kilka ladniejszych iskierek od tej. Czlowiek uczy sie na bledach (boli). Oczywiscie 95% zdjec to puste niebo
            To co widac to tylko czesc kadru (dlatego taka mala fotka), ale niestety warunki mialem jakie mialem. Nie moglem ustawic statywu blizej okna i w kadrze mialem rame okna, a chcialem objac spora czesc nieba... Ciezko wyczuc w ktorym miejscu pojawia sie wyladowania. Akurat w to miejsce bilo kilka razy. To w sumie byly pierwsze testy wiec chodzilo w glownej mierze o dobor ustawien i analize uzyskanych efektow (tym bardziej boli strata ponad polowy fotek) w ramach zdobywania doswiadczenia. A ze komus sie ta iskierka podoba (wlozylem tyle wysilku w ta burze ze przy tak marnych efektach, mnie sie podoba - musi), lub wyglada jak "sciagnieta z netu" to tylko pokazuje jak niewiele trzeba To chyba byl nawet (ze wzgledu na szerszy kat) obiektyw kitowy.
            Majac w sumie tylko JEDNO udane zdjecie z tej sesji nadajace sie do czegokolwiek, nie moglem oprzec sie pokusie i je przepuscilem przez fotoszope... Kadrowanie, kolory, kontrasty.. niebo bylo szarobure i smutne.. Moze to znaczyc ze "fotki z netu" tez sa rasowane
            Ramka krzywa nie jest, a dodana zostala dlatego ze fota miala sie pojawic na stronie o ciemnym tle i potrzebny byl jasny kontur.

AAAA no to chyba że... zwracam honor. :wink: Mój błąd. :mrgreen:

Komentarz

Zamieszczone przez Dreadlock89
              Orly i nadgryziona krowka (tak, to nie swieczka) byly robione Minolta Z3. Reszta to canon z kitowym obiektywem lub z sigma 70-300
              Zdjecia sa rozne bo zebrane z roznych okresow (przewaznie stare) i robione praktycznie 3 roznymi obiektywami. Tysiace fotek sie zrobilo a jak trzeba cos pokazac to ciezko wybrac... (chyba ze interesuja was fotki z imienin u cioci )
              Ostatnia mi sie podoba ze wzgledow estetycznych (lubie minimalizm) i sentymentalnych (prywatna lazienka bliskiej mi osoby). Artystyczna wizja, ktora rozumie tylko autor i sentencja ktorej nie rozumie nawet on. Nie dziwie sie, ze nie przypadla wam do gustu

Czy zrobienie zdjecia blyskawicy jest trudne? Hmm.. jesli stac z palcem na spuscie i czekac na blysk, w nadziei ze wystarczy refleksu by iskre ustrzelic to faktycznie moze byc trudne Nie tedy droga! Statyw i aparat z pelnym trybem manualnym to minimum. Najlepiej jeszcze wezyk spustowy i duuuzo cierpliwosci.
              Zdjecie jest zrobione z mojego pokoju przez szeroko otwarte okno podczas sporej ulewy i silnego wiatru Maksymalnie przymknieta przyslona i niskie iso dawaly dlugi czas otwarcia migawki w okolicy 5-8 sekund. Zdjecie strzelane za zdjeciem pozwala uchwycic niejedna iskre... czesciej migawka byla otwarta niz zamknieta Wazne by dobrac taki czas by nocna scena nie byla za jasna i takie iso by nie zgubic subtelnosci iskry (i tu jest troche jak ze skrzynia biegow - albo dlugi czas i wieksza sznsa ze zlapiemy iskre, albo wieksze iso i wiecej detali samej iskry, ale i czasy otwarcia krotsze). Zrobilem wtedy okolo 200 zdjec z czego polowa sie nie zapisala, bo robilem je "za gesto" (zdziwilo mnie to bo canon potrafi w serii zrobic sporo fotek, wiec nie przewidzialem ze nie da rady "zapisywac w tle"). Szkoda, bo stracilem kilka ladniejszych iskierek od tej. Czlowiek uczy sie na bledach (boli). Oczywiscie 95% zdjec to puste niebo
              To co widac to tylko czesc kadru (dlatego taka mala fotka), ale niestety warunki mialem jakie mialem. Nie moglem ustawic statywu blizej okna i w kadrze mialem rame okna, a chcialem objac spora czesc nieba... Ciezko wyczuc w ktorym miejscu pojawia sie wyladowania. Akurat w to miejsce bilo kilka razy. To w sumie byly pierwsze testy wiec chodzilo w glownej mierze o dobor ustawien i analize uzyskanych efektow (tym bardziej boli strata ponad polowy fotek) w ramach zdobywania doswiadczenia. A ze komus sie ta iskierka podoba (wlozylem tyle wysilku w ta burze ze przy tak marnych efektach, mnie sie podoba - musi), lub wyglada jak "sciagnieta z netu" to tylko pokazuje jak niewiele trzeba To chyba byl nawet (ze wzgledu na szerszy kat) obiektyw kitowy.
              Majac w sumie tylko JEDNO udane zdjecie z tej sesji nadajace sie do czegokolwiek, nie moglem oprzec sie pokusie i je przepuscilem przez fotoszope... Kadrowanie, kolory, kontrasty.. niebo bylo szarobure i smutne.. Moze to znaczyc ze "fotki z netu" tez sa rasowane
              Ramka krzywa nie jest, a dodana zostala dlatego ze fota miala sie pojawic na stronie o ciemnym tle i potrzebny byl jasny kontur.

AAAA no to chyba że... zwracam honor. :wink: Mój błąd. :mrgreen:
              Dobry sposób na prowizorkę półgodzinnego posta :mrgreen:
              GT-żeby ono jeszcze gotowało...

http://lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/875187.html

Komentarz

Jimmy nie miałem tego w zamiarze po prostu wróciłem do tematu w którym namieszałem i przyznałem że nie miałem racji.

Ale nie śmiećmy już koledze

Komentarz

Poszedlem (choc bez wiekszego zapalu) w okolice trasy dzisiejszego poznanskiego maratonu... ale okazalo sie ze juz wszyscy dobiegli wiec na sesje zalapaly sie kaczki znad Warty... Mozna sobie kliknac by powiekszyc ciut. Wrzucam 5 choc w porywach 2 sie nadaja. Zadowolony jestem z az jednej Ciezko jest przekonac tamrona 28-75mm by ostrzyl tam gdzie celuje... (ale jak mu sie uda to nachodzi ochota by dac mu jeszcze raz szanse)

maruda
                  A-spec 17,839 km

Komentarz

Trochę krótsze czasy by się przydały, końcówki skrzydeł trochę słabe. Na jakim iso robiłeś zdjęcia?
                    Ale kadry i kolorystyka są okej, co do AF w tamronie- znam ten ból

Komentarz

ISO 400; f8; 1/1000 - 1/1250
                      maruda
                      A-spec 17,839 km

Komentarz

Sfot-w razie potrzeby proszę usunąć post.

Co sądzicie o zorganizowaniu małego konkursu photo? Widzę że zdjęcia prezentują wysoki poziom a fotografów nie brakuje.

Każdy uczestnik robi/lub wybiera ze starszych po jednym zdjęciu na każdy temat.
                        Motywy przewodnie bd.np.3:
                        -martwa natura
                        -krajobraz
                        -człowiek

Zwycięzca wyłoniony poprzez głosowanie.

Komentarz

Jak najbardziej za.

Komentarz

A nawet przeciw

Te kaczki jakoś strasznie szybko tymi skrzydłami machają, tak krótkie czasy a końcówki i tak rozmazane :/

Komentarz

Nie chce zniechecac ale niespecjalnie lubie konkursy. Czasu nie ma by zrobic cos specjalnie, a ze starych to nic ciekawego sie nie znajdzie

..nie znalazlem odpowiedniego watku wiec wrzuce tu, skoro i tak smietnik sie robi ;P
                              http://vimeo.com/15512956
                              maruda
                              A-spec 17,839 km

Komentarz

Konkurs według tego co Dread napisał byłby bardzo okej. W tych kategoriach sprzęt nie ma jakiegoś szczególnego znaczenia, jakby dać dwa tygodnie czasu na zdjęcia to myślę, że by się dało wyrobić. A jak nie to z szuflady.

Komentarz

Pracuję...
                                X