Re: GT5 Academy Edition - ma to sens przy kupnie używki?
Dobra dzisiaj powinienem mieć psa3 (bo go nie miałem i nigdy go nawet nie widzialem poza sklepowymi wystawami, zresztą xboxa i wii też). W ciągu tygodnia kupię używkę GT5 (cash) i sam ocenię czy to jest skok dla mnie czy może nie
Jesli twoj zawod dotyczy grafiki to zdecydowanie przyczyna jest taka jak piszesz. Ja pierwsze dni po zakupie konsoli gralem na kablu AV televizor full HD ale po przesiadce na kabel HDMI roznica w grafie byla spora. Porada: koniecznie zmien tv i okablowanie na HD
Zgadzam się w 200% z siniakiem.
Mój brat miał identyczną sytuację, po zakupie PS3 i GT5 miał ochotę wyrzucić to przez okno a to przez to, że grał na zwykłym TV. Zajechałem do niego z kablem HDMI i podpiąłem mu w salonie pod TV 50" i brat przez 3 dni nie wychodził z domu
Ja znowu po przejściu z kineskopowca na LCD nie gram już na PS3. Input Lag jest tak wielki, że nie ma sensu grać w żadne FPSy na multi, nawet w wyścigach da się to odczuć. Pewnie niektórym to nie przeszkadza, inni nie wiedzą co to jest, ale ja jestem bardzo wrażliwy na tym punkcie. Takie opóźnienie skutecznie zniechęciło mnie do gry na konsolce.
Oczywiście jestem zawiedziony grafiką.
Opowiem wam o moim doświadczeniu:
1. Przesyłając obraz SD (standardowa rozdzielczość) np. przez kabel composite do standardowego telewizora HD i kineskopowego obraz na kineskopowym będzie znacznie lepszy.
2. Nie miałem jeszcze okazji porównać telewizora HD z sygnałem HD z kineskopowym z sygnałem SD.
3. Boje się o wygląd gier 720p na telewizorze full hd. Proszę napiszcie jakie jest wasze doświadczenie w tej sprawie - czy widać skalowanie i widocznie gorszy obraz w porównaniu z sygnałem full hd.
4. Gram teraz w Assassina 2 i mimo że gram na 21" kineskopie to grafika mi się podoba. Tylko strasznie mnie napisy wkurzają (są zbyt małe i ledwo je widać, a menu w GT5 to już tragedia).
5. Jaki jest maksymalny fps w ps3? Głównie chciałbym się dowiedzieć czy jak jest sygnał z przeplotem to czy każda pół-klatka jest generowana osobno czy może jest generowana jedna pełna klatka która jest potem podawana w dwóch pół-klatkowych porcjach.
6. Pytanie związane z wcześniejszym: Czy jest zauważalna różnica między 1080i a 1080p?
7. Moglibyście coś więcej powiedzieć o "input lag"? Z technicznej strony tego nie rozumiem
Wiem że ten wątek zmienił się bardziej w wątek techniczny. Przepraszam Ale jak się wam chce to pomóżcie zaspokoić moją ciekawość
3. Nie
5. 60 fps (GT5, WHD, większość jednak ma 30fps, a i to nie zawsze)
6. Jak najbardziej jest róznica, tylko 1080p
7. Inputlag jest to opóźnienie między tym jak wciśniesz przycisk na padzie, a reakcją postaci na ekranie. Dobry tv LCD po wyłączeniu wszystkich ulepszaczy ma go na poziomie ok 40-60ms. Przy takiej wartości nie jesteś w stanie tego zauważyć.
@cichy45, zainwestuj w lepszy LCD lub wyłącz ulepszacze obrazu, jeżeli to nie pomoże kup sobie plazmę.
A tak na marginesie to miliony (w tym ja) grają bez żadnego problemu w fps'y więc już nie przesadzaj i nie demonizuj inputlaga.
No właśnie ja wiem, że lwią część InputLaga stanowi postprocessing obrazu po otrzymaniu go z konsoli. Niestety zajefajna firma LG postanowiła niesamowicie ograniczyć możliwość ustawień obrazu w swoim TV i tak mam opóźnienie na poziomie 0.4-0.6 sekundy.
IMO najlepiej do grania sprawdzi się zwykły monitor komputerowy z wejściem HDMI. To stosunkowo proste konstrukcje więc opóźnienie powinno być mniejsze niż na telewizorze wyładowanym pierdyliardem opcji ulepszania obrazu, których w dodatku czasami nie można wyłączyć.
Angello przecież Grześ gra na CRT w SD stąd jego rozczarowanie
Zamieszczone przez grzesmlodzian
2. Nie miałem jeszcze okazji porównać telewizora HD z sygnałem HD z kineskopowym z sygnałem SD.
4. Gram teraz w Assassina 2 i mimo że gram na 21" kineskopie to grafika mi się podoba. Tylko strasznie mnie napisy wkurzają (są zbyt małe i ledwo je widać, a menu w GT5 to już tragedia).
Powtarzam więc jeszcze raz - zmień TV na full HD a kabel na HDMI a twoje growe życie wkroczy w nowy wymiar
Hm.... to jaka kolejność rodzajów sygnałów hd jest najlepsza? Pewnie najlepsze jest 1080p ale co dalej? 1080i czy 720p?
Dlaczego skoro większość gier ma max 30 fps to 1080i jest gorsze od 1080p?
Już kończą się moje pytania więc nie denerwujcie się
Komentarz