Jazda wyścigowa na mokrej nawierzchni. Czy może ktoś wyjaśnić czym różni się optymalna linia jazdy od tej na suchym torze? Szukałem po stronkach i niestety nie znalazłem, a myślę, że informacja ta może być przydatna
W rzeczywistości czy w grze? Jeśli w grze to pomyliłeś działy.
Generalnie nie ma jakieś zasadniczej różnicy. Linia przejazdu po suchym i po mokrym jest niemal identyczna. Zobacz sobie np przejazdy F1 po Spa (suche/mokre).
W rzeczywistości:
Unikaj krawężników, tarek, namalowanych linii itp. Różnica w przyczepności może okazać się zbyt duża.
Po wewnętrznej stronie wyprofilowanych zakrętów może zbierać się nieco więcej wody, która również może być przyczyną nadmiernej utraty przyczepności.
Po za tym obowiązuje większa rozwaga i skupienie, płynniejsze ruchy. Nie pojedziesz po mokrym tak agresywnie jak po suchym, bo masz zagwarantowane, że skończysz na poboczu.
Linia jazdy jest zupełnie inna. Na torach wyścigowych idealna linia jest bardzo "nagumowana", dzięki czemu w suchych warunkach jest jeszcze więcej przyczepności. Jednak gdy jest mokro, sytuacja się odwraca - guma + woda = poślizg. W związku z tym należy inaczej zabierać się do zakrętów. Na suchym, zaczynasz od zewnętrznej, celujesz w wewnętrzną (szczyt zakrętu, "apex"), po czym uciekasz z powrotem na zewnętrzną. Na mokrym lepiej hamować na wewnętrznej, i wyjść z zakrętu również wewnętrzną, aby unikać gumy (zwykle widać ciemniejszą część toru). Poza tym tak jak napisał thooorn, nie korzystamy z tarek i rożnych malowideł. Powodzenia
Ale kierowca ewy też mało się popisał rozwagą, ja bym się nie odważył jechać z taką prędkością w takich warunkach, przecież on ze 100 metrów przed stojącymi autami zaczął zwalniać a i tak szybko jechał jak na pobocze odbijał.
Ja ostatnio zaliczyłem rów jadąc ~30 na godzinę, bo się tylne zimówki zemściły za to, że tak długo je eksploatuje.
Komentarz