Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Prawidłowa pozycja za kierownicą

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Prawidłowa pozycja za kierownicą

Zainspirowany jednym z odcinków Jazdy Polskiej i naukami Kuby Bielaka chciałbym Was zapytać, czy zwracacie uwagę na to, w jakiej pozycji siadacie za kółkiem?

Osobiście staram się ustawiać tak za kółkiem, by być możliwie jak najbardziej wyprostowany, przez co moje działania są bardziej efektywne. Oczywiście bez przesady, bo pełne wyprostowanie jest męczące na dłuższych dystansach, a miasto to nie tor wyścigowy.

Re: Prawidłowa pozycja za kierownicą

oddalam sie tak aby nogi nie byly zbyt zgiete, rece rowniez - ale nie wyprostowane!
    swobodnie musze trzymac kierownice

wazna jest odleglosc od kierownicy - rece wyprostowane - najczesciej u mezczyzn, przy wypadku zostaja polamane, zbyt bliska pozycja - najczesciej u kobiet - przy wypadku poduszka lamie kregoslup

co do trzymania kierownicy - to standardowo za 15:45 czy jak to tam zwa, wazne zeby skrecajac robic to pewnie, plynnie i nigdy NIE PODAWAC sobie kierownicy jak bysmy doili krowe (sick!)

[youtube:2zt4pffp]http://www.youtube.com/watch?v=xu9eO0-EbD0[/youtube:2zt4pffp]

widocznosc musi byc na tyle dobra zebym wiedzial gdzie mam konce
    ustawiam lusterka aby w tylnych widziec tylko troche boku auta i maxymalnie to co na pasach obok
    czesto zerkam w srodkowe lusterko co jest za mna - jako ze jezdze motocyklem sportowym, jestem wyczulony i czesto spogladam w lusterka i zjezdzam szybszym kierowca, jesli prawy pas jest wolny jade nim, a takze ograniczam zaufanie do wszystkich wokol

co do nog, po jakims czasie kazdy wypracowuje swoja pozycje, ale najwazniejsze by noga, obslugujaca sprzeglo, gdy nie wciska go - czyli tylko w 2 wypadkach, podczas zmiany biegu i ruszania - spoczywala sobie swobodnie po lewej stronie
    (slysze nieraz ze - szczegolnie kobiety, wysprzeglaja przy hamowaniu!? a takze malo kto uzywa hamowania silnikiem)

zanim ruszam, nieraz zanim zapale silnik - zapinam pasy i do tego zobligowani sa wszyscy moinm pasarzerowie - ci z tylu rowniez
    PSN progress Jesteśmy Kierowcami Jutra!

Komentarz

Cóż, ja ustawiam fotel, żeby było mi wygodnie, bo o jakimkolwiek odczuwaniu jedności z autem dzięki kanapowej tapicerce i zawieszeniu raczej nie może być mowy i tak naprawdę tylko ściśnięte pasy trzymają mnie w ustalonej pozycji, bo na każdym zakręcie latałbym po kabinie jak piłka
      Muszę też mieć możliwość szybkiego obrotu przez prawe ramię - w dążeniu do oryginału pozbyłem się lusterka od strony pasażera, ale idzie się przyzwyczaić do jeszcze jednego ruchu podczas wyprzedzania.
      narancs alternativa

Komentarz

weczi bardzo fajnie to opisał, widać że ma dobre maniery i zna się na rzeczy od siebie dodam jedynie, że oddalenie od kierownicy powinno być takie, że jak oprzemy się o oparcie fotela to przegub nadgarstka wyprostowanej ręki powinien zaginać się idealnie na kierownicy (na godz. 12:00 )
        Najsłabsi są liderzy w ospojlerowanych Lanosach, przechyleni w prawo, tak że łepetynę mają obok fotela, a lewa ręka wyprostowana spoczywa sobie na kierze (prawa oczywiście służy do grzania kolana pasażerki)

Jeszcze a propos duetu kobieta-sprzęgło. Jest taka zasada: jak kupujesz używany samochód od kobiety to najlepiej od razu po transakcji wymień sprzęgło...

Komentarz

To prawda. Weczi ładnie wszystko wytłumaczył. Co do chwytu kierownicy, 14:45, a nie 15:45

Komentarz

zgadza sie - ja sie znam tylko na elektronicznym zegarku
            za pietnascie trzecia!

i pamietajcie - zwlaszcza na wyboistej drodze - szutsze - kciuki trzymamy na zewnatrz kierownicy
            w przypadku gwaltownego skretu kol na dziurze moglo by nam polamac - oberwac kciuka ;/ au
            PSN progress Jesteśmy Kierowcami Jutra!

Komentarz

Ja ustawiam sobie fotel tak aby ręce były lekko zgięte na godzinach 3 i 9. Tak samo nogi aby przy wciśnięciu pedałów na maksa tez były lekko zgięte.

Komentarz

A oto co ma na ten temat do powiedzenia śp. Marian Bublewicz. Polecam wszystkim.
                [youtube:17939l27]http://www.youtube.com/watch?v=NTbgAfdfv84[/youtube:17939l27]
                [youtube:17939l27]http://www.youtube.com/watch?v=tbW4sP0nsJI[/youtube:17939l27]

Komentarz

Pięknie brzmiała ta Sierra...
                  Marian Bublewicz MISTRZ![*]
                  Dobry pomysł kyjgel

Komentarz

Ja dążę do takiej pozycji i w niej mi się najlepiej jeździ.

Komentarz

Pracuję...
                    X