Jaja sobie robię - rejestrator danych to telemetria jest.
Upload powtórek na YT miał być w GT5, ale śmy się go nigdy nie doczekali. Obawiam się, że tak samo będzie z GPS Track Creatorem
Ja tam nawet jestem zadowolony, oczywiście nie jest to czego oczekuję od dawna. Ale na całe szczęście dodali kilka rzeczy niż samego gps-bzdeta. Z tymi spoilerami całkiem fajna sprawa, podoba mi się, teraz każdy w sieci będzie miał trochę inny niż każdy taki sam typ. Duży plus, kolejnym jest to, że w końcu na liście uczestników będzie można podejrzeć coś więcej o samochodzie innego gracza, a nie tylko jakie ma opony. Zawsze lepsze to niż nic, oby tylko nie skończyło się to tym, że Kaz powiedział, macie ochłap, do zobaczenia za kolejne ruskie lata. Z drugiej strony tak się zastanawiam, czemu PD jest tak leniwe? Bo PS3 ma coś lekko ponad 8 lat, a kiedy wyszło GT5 też sporo lat minęło? I czasem się zastanawiam, oni tam tylko grafików sezonowo zatrudniają jak grę nową robią, albo może mają tylko jednego? Bo tak idąc tokiem, to dla dobrego grafika wymodelowanie dokładnie całego samochodu, myślę że zajęło by ze dwa-trzy dni? To dlaczego przynajmniej ekipa dwóch, trzech grafików co tydzień nie podbija jednego standardu do premium? Tyle lat już na PS3, to większość samochodów z GT4 już dawno powinna być premium, a GT6 powinno być wersją, gdzie ten etap dobiegałby ku końcowi.
Tym bardziej, że pojawiły się modele premium bliżej nie zidentyfikowane i nie wiem czy komuś potrzebne - a ktoś im czas musiał poświęcic. No ok, takim KTMem można jeszcze pojeździć, ale co u diabła robi jakiś amerykański pick-upo-sedan, którego nazwy nawet nie pomnę? A ilu amerykańskich muscle cars nadal nie ma w premium?
Jeszcze nad jedną rzeczą się zastanawiam, od czasów GT5, kiedy trzeba było glitchować, aby w trybie photo mode móc zrobić zdjęcia autom wewnątrz - teraz się nie da (przynajmniej jeszcze nikt na to nie wpadł), a jadąc ze środka auta i tak wiele poza kierownicą i wskaźnikami nie widać - więc po co tyle pracy włożono w modelowanie szczegółowo wnętrz aut?
Grafiki S do P się nie podbija bo się nie opłaca. Grafika trzeba opłacić i lepiej mu kazać pracować nad czymś co przyniesie w przyszłości zyski (DLC, nowa gra) niż nad czymś co zysków nie przyniesie żadnych. Zakładając, ze dobry grafik zarabia powiedzmy £40K rocznie to daje jakieś £480 na samochód (nie uwzględniając weekendów i kilku dni wolnych ustawowo), zakładając, ze twoje 'dwa-trzy dni' to rzeczywisty czas potrzebny na wymodelowanie samochodu.
Nam może się wydawać ze ~£480 to śmiesznie male pieniądze dla dużych, bogatych firm, ale te firmy stały się duże i bogate bo nie wywalały pieniędzy na inwestycje, które się nie zwracają
Zakładając, ze samochodów do wymodelowania jest 500? 600? * £480 = spora sumka wywalona w błoto.
Wiecie, tak ku prawdzie po co więcej aut premium. Tyle co jest to i tak dużo (Forza ma mniej, a ludzie szczęśliwi, simy na PCty po kilka-naście aut).
Można się jedynie dziwić, że praca tych grafików idzie w powietrze. Ot auto, o którym wspomniałem powyżej. Albo np lokacja Ronda w trybie fotografii - pięknie wygląda, mnóstwo budynków, szczegółów, robi wrażenie, tylko co z tego, skoro auto i kamerę można ustawić w trzech miejscach?
Para poszła w gwizdek, chociaż na trailerach oczywiście wszystko to pięknie wygląda. Dziwią tylko co kawałek niezrozumiałe ograniczenia.
Przypomina mi się LA Noire - niesamowita praca włożona w odtworzenie Los Angeles, tylko w grze nie miało to żadnego znaczenia i do niczego nie było potrzebne.
Żeby nie było, że tak narzekam - od GT5/6 i tak się oderwać nie mogę .
Tak to jest, że można przeanalizować przejazdy dwóch samochodów na jednym torze. Dzięki temu można stworzyć starcie na jedno okrążenie dwóch konkurencyjnych aut, a potem sprawdzić ich przejazd. Ta aktualizacja nawet ciekawa jest.
Prawdą jest, że starym celtyckim zwyczajem ostro narzekamy, a w rzeczywistości świetnie się tą seria bawimy . Ja, stary chłop, co to dzieci powinien mieć juz gromadkę, z wypiekami na twarzy jak tylko mogę odpalam gierkę i wytrzeszczam oczy w poszukiwaniu kolejnej złotej linii przejazdu kolejnego zakrętu na kolejnej trasie kolejnym autem. Bomba!
Nikt tu nie napisał, że źle się bawi. Ja też się świetnie bawię, ale mimo wszystko chciałbym czuć więcej zaangażowania od PD. Inne gry są dopieszczane przez twórców, że aż miło, rozumiem jak ktoś pierwszy raz na PS3 ma styczność z GT6 pomijając piątą część, to może tego tak nie odczuwa, ale Ci co się przesiedli z piątej części, to mogą czuć się oszukani. Bo się przyzwyczaili do wielu rzeczy, których nadal nie ma w GT6. Tym bardziej, że skoro były one w poprzedniej części, to dla dobrych programistów wykorzystanie szkieletu, to żaden problem, by to dodać. Ale widocznie Kaz uważa inaczej.
Komentarz