Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Niedostępni, niewidzialni i niesłyszalni

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Niedostępni, niewidzialni i niesłyszalni

Witam wszystkich użytkowników!

Mam pewien problem, od jakiegoś czasu nie mogę dołączyć do pokoju znajomych wyskakuje mi mniej więcej taki błąd, że nie mam jakieś synchronizacji z gospodarzem pokoju. Gdy zmieniamy hosta, nie widzę niektórych osób na trasie - oni mnie tak lub też nie koniecznie - oraz na liście aktualnie zajmowanego miejsca, a także nie słyszę w HS niektórych osób. Macie taki błąd? Lub radę?

Re: Niedostępni, niewidzialni i niesłyszalni

Przyczyną tego jest kiepska jakość połączenia,czyli albo masz wolny internet albo konfiguracja twojej sieci nie pozwala konsoli na wykorzystanie wszystkich portów z których korzysta GT5.
    Rady mogą być różne, ale to zależy od kilku rzeczy.
    Po pierwsze jaki masz internet i od jakiego dostawcy?
    Jeśli korzystasz z Routera musi on być odpowiednio skonfigurowany - ps3 korzysta z niestandardowych portów które gdy blokowane źle oddziaływują na jakość gry on line w GT5 - potrafisz sobie z tym poradzić?
    Listę portów i sposoby konfiguracji routera mogę podać jak odpowiesz mi na wcześniejsze pytania. Możesz też samemu znaleźć to w necie i na tym forum.
    http://www.mygranturismo.net/12300

Komentarz

Zamieszczone przez Bimbak
      Przyczyną tego jest kiepska jakość połączenia,czyli albo masz wolny internet albo konfiguracja twojej sieci nie pozwala konsoli na wykorzystanie wszystkich portów z których korzysta GT5.
      Rady mogą być różne, ale to zależy od kilku rzeczy.
      Po pierwsze jaki masz internet i od jakiego dostawcy?
      Jeśli korzystasz z Routera musi on być odpowiednio skonfigurowany - ps3 korzysta z niestandardowych portów które gdy blokowane źle oddziaływują na jakość gry on line w GT5 - potrafisz sobie z tym poradzić?
      Listę portów i sposoby konfiguracji routera mogę podać jak odpowiesz mi na wcześniejsze pytania. Możesz też samemu znaleźć to w necie i na tym forum.
      Przekierowanie portów już wczoraj zostało zrobione przez mojego dostawcę. Jednak zaraz po tym druga konsola w moim domu (PS3) miała problemy z łącznością, okazało się, że mogę przekierować porty tylko na jedno urządzenie i musiałem wrócić wszystko (rękoma dostawcy rzecz jasna) do poprzedniego stanu rzeczy.

Komentarz

Masz nadal kilka opcji.
        Wiesz dokładniej co dostawca zrobił? Otwierał ręcznie poszczególne porty? Ustanawiał srtefę DMZ dla podanego IP? Mówił dlaczego tylko dla jednego urządzenia/IP może porty otworzyć?
        Albo zabrakło mu dobrych chęci, albo urządzenie siecowe (router, modem) powinno być zmienione na takie o większych możliwościach.

Co możesz zrobić w samych konsolach:
        W sumie niewiele. Niektórzy zalecają ręczne wpisanie bramek DNS i ustanowienie dla konsoli stałego IP (jeśli już tego nie masz - wymagane jest jednak wyłączenie tego adersu z puli adresów DHCP)

Edit:
        Teoretycznie jest jeszcze opcja podłączenia switcha lub kolejnego routera i zrobienia DMZ dla jego IP. Na tym switchu/routerze otwierasz wszystkie porty z ręki dla całej podsieci i podłączasz do niego tylko konsole. Nie wiem jednak czy to zadziała, bo tak za bardzo się an tym nie znam :d wiem tylko to co sam przechodziłem ze swoją konsolą.

Komentarz

Masz nadal kilka opcji.
          Wiesz dokładniej co dostawca zrobił? Otwierał ręcznie poszczególne porty? Ustanawiał srtefę DMZ dla podanego IP? Mówił dlaczego tylko dla jednego urządzenia/IP może porty otworzyć?
          Albo zabrakło mu dobrych chęci, albo urządzenie siecowe (router, modem) powinno być zmienione na takie o większych możliwościach.

Co możesz zrobić w samych konsolach:
          W sumie niewiele. Niektórzy zalecają ręczne wpisanie bramek DNS i ustanowienie dla konsoli stałego IP (jeśli już tego nie masz - wymagane jest jednak wyłączenie tego adersu z puli adresów DHCP)

Edit:
          Teoretycznie jest jeszcze opcja podłączenia switcha lub kolejnego routera i zrobienia DMZ dla jego IP. Na tym switchu/routerze otwierasz wszystkie porty z ręki dla całej podsieci i podłączasz do niego tylko konsole. Nie wiem jednak czy to zadziała, bo tak za bardzo się an tym nie znam :d wiem tylko to co sam przechodziłem ze swoją konsolą.
          Otwierał (przekierował na jedno wyjdzie) porty na moją konsolę - wszystkie. Na jedno urządzenie tylko ponieważ ruter więcej nie może.
          Ogólnie nie mam póki co możliwości zmiany na lepsze. Inne gry działają nawet ok, ale nie GT5.

A czy może to wina, że nie posiadam żadnych DLC, a inni tak?

Komentarz

Nie, to wina GT5. Po prostu wymaga szybkiego neta i też tylko w tej grze spotkałem się z takimi problemami. Mi pomogło ustawienie strefy DMZ dla IP (stałe IP wpisane w konsoli) PS3 oraz wpisanie ręcznie DNSów (primary bramka mojego dostawcy, secondery bramka FreeDNS) w ustawieniach konsoli.

Komentarz

Nie, to wina GT5. Po prostu wymaga szybkiego neta i też tylko w tej grze spotkałem się z takimi problemami. Mi pomogło ustawienie strefy DMZ dla IP (stałe IP wpisane w konsoli) PS3 oraz wpisanie ręcznie DNSów (primary bramka mojego dostawcy, secondery bramka FreeDNS) w ustawieniach konsoli.
              Dziękuje za pomoc. Prawdopodobnie dogadam się z dostawcą.

Komentarz

Pracuję...
              X