Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Opony deszczowe a przejściowe

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Opony deszczowe a przejściowe

Witam
    Chciałbym się dowiedzieć kiedy (przy jakim % wilgotności) najlepiej założyć opony przejściowe a kiedy deszczowe. Oraz jakim samochodem najlepiej zabrać się do SUZUKA 1000km.

Dzięki za odpowiedź.

Re: Opony

O, to jest ciekawe pytanie.. ostatnio też się zastanawiałem, ale jeszcze nie testowałem. Ostatnio ścigałem się w wyścigu po mokrym i założyłem przejściówki przy 50-60% wilgotności i byłem duuużo szybszy od reszty jadącej na deszczowych i nie było trudności z utrzymaniem auta.. tak więc można nawet śmiało na większej wilgotności.

Co do Suzuki 1000 - viewtopic.php?f=16&t=6154

p.s. przenoszę do działu GT5
    http://najalternatywniej.blogspot.com/
    keep calm & carry on
    digart - lastfm
    ---
    REGULAMIN FORUM ]

Komentarz

Re: Opony deszczowe a przejściowe

A ja na miękkich latałem i lepiej mi się jeździło niż na pośrednich i deszczowych
      Kiedy pędzisz 270 km/h to co jest przed Tobą jest już historią...

A Spec - 40 level
      B Spec - 40 level
      60 x Gold
      http://www.mygranturismo.net/29102 - garaż

Komentarz

Zamieszczone przez HAJ$u
        A ja na miękkich latałem i lepiej mi się jeździło niż na pośrednich i deszczowych
        Nie sądzę by było lepiej ... bo akurat tak się składa że jechałem z IcEnzo w tym samym wyścigu i zmieniłem na wyścigowe twarde przy około 45%. W moich odczuciach o ok 10% za wcześnie, bo kręciłem dużo gorsze czasy jak IcEnzo na pośrednich.
        Ogólnie dobór opon zależy w dużej mierze też od auta.
        http://www.mygranturismo.net/12300

Komentarz

pytanie na czasie bo jestem na etapie 24h nurba ;]

I na przejściówki przechodziłem przy 50% .
          I w moich odczuciach deszcze są gorsze od mediatów nawet przy 100%
          http://www.mygranturismo.net/museum.php?id=37274 - moje muzeum

Komentarz

No nie, około 40% warto zakładać intermediaty, a powyżej 70% tylko deszczowe. Choć i tak śliskie są strasznie, szczegolnie na szybkich torach trzeba zdejmować nogę z gazu i hamować o wiele wcześniej.
            Sprzedam Audi S4 Biturbo 1999r za sensowną kasę

Komentarz

coś jest nie tak z tymi deszczowymi, jadąc w Le Mans 24h po zmianie na deszczowe przeciwnicy zaczęli mnie gonić z lekka. Autko ciężko przyśpiesza na niskich biegach i jest nie stabilne na dohamowaniu. Wydaje mi się że na przejściowych prowadził się lepiej. Zmienię dziś z powrotem na przejściowe i zobaczę jaki czas wykręce

Komentarz

A na jakim procencie wilgotności toru zmieniłeś opony na deszczowe?

Komentarz

coś około 70% było jak zmieniłem na deszczówki, teraz jest 100%

EDYTA
                  sprawdziłem, na przejściowych zyskuję ok 20 sekund na okrążeniu

Komentarz

ktoś sprawdzał wpływ deszczu na opony po update 2.0 - jadę obecnie (v. 2.03) LM 24 i zaczęło padać i ciekaw jestem czy przechodzić z wyścigowych twardych na pośrednie i później deszczowe jak procent wilgotności wzrośnie? Zmieniła się jakoś sytuacja odnośnie pośrednich i deszczowych, czy nadal pośrednie są lepsze?

Komentarz

Sam sobie sprawdziłem

przy wilgotności powyżej 50% warto zmienić opony z wyścigowych twardych/miękkich na opony pośrednie i... jechać na nich cały czas. Na opony deszczowe zmieniłem przy 100% wilgotności i na każdym kółku traciłem koło 20 sekund względem opon pośrednich. Póki nie ma 50-70% (w zależności od pit stopu) nie warto zmieniać opon z wyścigowych twardych/miękkich, powyżej 50-70% trzeba zmienić na pośrednie. Na deszczowe w ogóle nie zmieniać bo są gorsze.

także patch 2.03 nie wiele poprawił w tej kwestii.

Komentarz

Ale to mowimy o A-Spec czy B-Spec? Bo pamietam ze jak moj driver jechal La Sarthe to przy zalaniu toru w okolicach 30-40% na slickach juz nie potrafil jechac. Co do intermediatow to racja - nawet na 65% deszczu jechal dobrze.

Komentarz

A-Spec, w B-Specu pewnie trzeba zmieniać tak jak automat pokazuje.

Komentarz

W B-Spec deszczówki to porażka. Mój jechał na deszczach, inni na pośrednich, to gonili go tak jak golf VI R32 golfa I GTI..

Komentarz

Pracuję...
                            X