Mocny układ GPU w PS3? Ten GF 7900? :wink:
Mówiąc mocno ogólnie z tego co widać wygląda to tak, że Xbox ma mocniejszy układ graficzny a słabszego proca.. A skoro PS3 jest według Ciebie mocniejsze to czemu gry tworzone z myślą o obu platformach nie zawsze wygladaja lepiej na konsoli Sony?
Zresztą, to dwie architektury i nie można tego tak sobie porównywać. Mnie interesuje efekt koćnowy, a porównywalna grafika w grach między tymi konsolami pokazuje, że PS wcale nie jest takim potworem na tle Xboxa jakim go niektórzy malują :wink:
Jedno jest pewne... Moc obu konsol wyjdzie przy okazji premiery Crysisa 2
Z tego punktu widzenia GPU już nie powala, okiem PCtowca masz rację. Ale wtedy były to mocne podzespoły.
Czemu? Gry multiplatformowe jak to mówisz tworzone są na "jedno kopyto" nie opłaca się nikomu poprawiać grafiki jednej gry względem 2konsol tym bardziej że PS3 ma kłopotliwe programowanie ze względu na architekturę. Więc tylko portują i puszczają w eter.
Ale wystarczy już porównać exkluziwy i widać różnicę.
Więc pozostaje jedynie porównywać tytuły ekskluzywne o podobnych charakterze. :wink: np.Gears of War i KZ, GT i FM etc.
Jeśli jednak chodzi o samą moc to wiele artykułów na portalach o grach potwierdza że PS3 jest jednak "mocniejsze".
Nawet jeśli mocniejsze to tak jak sam napisałeś ciężko jest wykorzystać tą moc. Ja szanuje wszystkie konsole każda ma swoje plusy i minusy, zaś multiplatformig zabił chyba jakość tytułów i dotkneło to również PCtów na przykładzie Black Opsa który ma denna optymalizacje.
No i o tym właśnie mówię. Multiplatforma robiona jest na masę a nie osiągi. Jedyne co uwidacznia możliwości do tytuły dedykowane danym konsolom i to też nie zawsze. W przypadku PS3 liczę na Unchartera 3 bo jeśli pokaże że można lepiej niż w dwójce (imo mistrzowskiej) to będzie killer. GT5 tez daje radę no i KIllzone 3 też będzie kocur Rdzeni i mocy jest dużo ale to straszna programistyczna gimnastyka.
Znalazłem kolejne dwie małe wkurzające pierdoły (a raczej ich brak):
-Brak zapisu gry między mistrzostwami, czyli musimy przejść wszystkie wyścigi bez wyłączania konsoli (chyba że ktoś wie gdzie można zapisać grę)
-Brak kwalifikacji przed wyścigami, zawsze starujemy z miejsca z góry przewidzianego przez grę...
Jedni mówią grafika 7900 tak ? Ok ale zrozumcie że ona nie śmiga na typowym oprogramowaniu jak dla PC'towca... typowy przykład grafika 275GTX (z nazwą strzelałem) i dedykowana do grafiki ta sama karta po teście w benchmarku ta dedykowana mimo tych samych parametrów miażdży standardową, optymalizacja robi swoje wiadomo. PS3 i Xbox nie robią szału z grafiką i robić już nie będą grafika jest i będzie porównywalna ale ! Moc PS3 ma w przeciwieństwie do xboxa i różnice pokazują się w możliwościach gry czyli jest bardziej rozbudowana więcej można zrobić itd. itp. Co do pixeli rozdzielczości gier to nie tylko wina samej konsoli ale tego jak ją zaprojektują programiści jak są dupy i mają kijowy silnik graficzny to klapa murowana low fpsy małe rozdzielczości, zależności jest kilka i każda konsole programuje się inaczej. W temacie gier niestety obecnie królują konsole toteż gry wychodzą najpierw na nie a później są "emulowane" na PC'ta nad czym ubolewam ponieważ do tej pory nie wydali ani jednej gry na tyle sprawnej żeby dało się poprawnie grać... Powiedzmy sobie szczerze komputer idzie na przód przez co gry również się rozwijały a przez konsole widać nic więcej jak zacofanie i ograniczenia... Gracze może mają więcej gier ale to tylko coraz to gorzej odgrzewane kotlety proste przykłady call of duty czy medal of honor pożal się borze rozwój gier umarł, a jak już grać na PC'cie w emulowaną grę to już samo menu potrafi nieźle utrudniż życie sterowanie itp. itd dużo mówić działanie gier emulowanych wiadomo jak wygląda w skrócie ŹLE ! Ja chce gry tworzone na PC'ta ;( Względem Crysisa nowego nie spodziewajcie się szału ja bym nawet powiedział że poprzedni silnik wygląda lepiej mimo przesadnych wymagać bo był tworzony na PC a nie konsole...
Osobiście denerwują mnie cienie niskiej jakości i aliasing na niektórych samochodach. Np. na obłe kształty mazdy Furai aż nie idzie patrzeć - takie są schodki. Cienie natomiast czasami tak zasłaniają kokpit, że nie widać wskaźników. Jeżdżę na co dzień Mazdą MX-5 i nigdy nie zdarzyło się, żebym nie widział licznika, nawet jak słońce dawało na maxa. Natomiast w GT nic nie widać na kokpicie. W NFS Shift można wyłączyć HUDa i jechać na przyrządach, a ta gra nawet nie aspiruje do bycia "Real Driving Simulator". Do tego można włączyć AA 4x i Aniso 16x i grafika wygląda bardzo przyjemnie dla oka.
No włączyłem tą grę i powiem wam, że robi na mnie wrażenie. Ładna grafika, wysoki realizm, wreszcie walczy się o trofea, pełno samochodów, chodź szkoda, że niektóre brakują, a także duża ilość torów, tylko bez wielkiego Test course.
Ogólnie gra jest bardzo dobra i najbardziej cieszę się z polskiej wersji językowej, jest kapitalna.
Komentarz