Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

GT5 - pierwsze wrażenia

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Re: GT5 - pierwsze wrażenia

Zamieszczone przez kyjgel
    Gra będzie krótka
    5 serii głównych po 9 serii podrzędnych, gdzie są od jednego do trzech wyścigów (przynajmniej do połowy "professional series" widze - level 12 - że tak jest) - faktycznie mało dla kampani A-Spec. Tylko B-Spec i Online mogą wydłużyć rozgrywkę, oraz miłość do tytułu i granie po raz któryś tam tych samych wyścigów No i nabijanie kasy, żeby kupic auta, które kosztują i po 15 milionów, i nie mówię tu o nowych, ale np. taki Chaparral 2J Race Car '70. Widział już ktoś to cudo ?
    ... raz wsiądziesz w BMW i nie ma już dla ciebie odwrotu ...

Komentarz

Grałem 4h na G25. Pierwsze + i - gry:

Plusy:
      + dym spod gum i ślady na asfalcie (piękne)
      + bardzo estetyczna grafika, nie galaktyczna, ale bardzo ładna
      + świetna jazda po szutrze (tego nie było) - czuć, nierówności drogi (FF)
      + duża ilość różnych wyścigów, zdobywanie licencji, zawody specjalne
      + piękny dźwięk silnika

Minusy:
      - silnik nie gaśnie, skrzynia nie zgrzyta
      - dźwięk otoczenia, uderzeń w bandy...poniżej krytyki
      - realizm zderzeń na poziomie Amiga/Atari 520...
      - brak kokpitów w standard cars - największy zawód roku
      - wg mnie błąd w fizyce jazdy z wyłączonym ABSem - totalny nadster
      - skrzynia automatyczna nie jest naprawdę automatyczna tylko manual, który przerzuca tajemna siła
      - możliwość włączania (na dodatek w szerokim zakresie) ABSu i TC w antyku typu Corvette '69.
      - gra na początku jest zbyt łatwa (125-konnym Swiftem objeżdżam w pierwszej próbie 100 koni mocniejsze Megane kręcąc bączki po drodze)

Podsumowanie:
      Gran Turismo 5 to gra bardziej "ładna" niż "dobra". Mam wrażenie, że w zamyśle przeznaczona jest dla estetów, fotografów, oglądaczy, którzy wolą patrzeć na piękne wózki i cykać fotki na nowych felgach, a nie dla praktyków, mechników i "Stigów", którzy chcą jeździć, jeździć i czuć samochody, których nigdy sobie nie kupią, chyba, że urodzą się 5x i w co drugim życiu wygrają w totka. Nie jest to "real simulator", a arcadówka pod Dualshock'a. Ale jest to gra fenomenalna bo nie wierzę, że się znudzi przed Euro 2012. Zakup polecam każdemu, nie zgadzam się, że to tytuł tylko dla fanów GT, ale trzeba sobie powiedzieć, że gra nie jest godna psychozy, której byliśmy świadkami i autorami przed premierą. Jestem też pewien, że każdego dnia gry będzie mi się podobać coraz bardziej. Nie czekam na GT6, cieszę się tym co jest, a jak zapragnę ostrego ścigania z potem na czole i plecach to włączę znów F1 2010.

Komentarz

Zamieszczone przez pippwojtek
        Grałem 4h na G25. Pierwsze + i - gry:

- wg mnie błąd w fizyce jazdy z wyłączonym ABSem - totalny nadster
        Hamuj pulsacyjenie i po klopocie,... ja nie mam tego typu problemów mimo tego że gram na padzie i w manualu

Dla mnie graficznie to porażka roku a w zasadzie pieciu lat. Dużo bardziej wolę Forze 3 pod względem graficznym jest sporo lepsza. Brakuje też telemetrii samochodu chyba że nie mogę znaleźć.

Fizyka auta jest super i cała reszta już też, jedynie jeszcze te zderzenia faktycznie jakieś takie nijakie

Komentarz

No, mi się nawet udało dzisiaj auto na dach wywrócić. :mrgreen:
          http://najalternatywniej.blogspot.com/
          keep calm & carry on
          digart - lastfm
          ---
          REGULAMIN FORUM ]

Komentarz

Zamieszczone przez Witek Enzo
            No, mi się nawet udało dzisiaj auto na dach wywrócić. :mrgreen:
            Heh, mnie już wczoraj, jest to nawet taki Achivment

Komentarz

W Łodzi raz Sls powędrował w powietrze

E marudzicie mnie grafika się podoba. Jedynie otoczenie kuleje.

Komentarz

Zamieszczone przez Dreadlock89
                W Łodzi raz Sls powędrował w powietrze

E marudzicie mnie grafika się podoba. Jedynie otoczenie kuleje.
                Otoczenie? mi akurat bardziej się pikseloza na standardach jednak rzuca w oczy.. ale wystarczy używać premiumów z których też można wybierać i już jest świetnie.
                keep calm & carry on
                digart - lastfm
                ---
                REGULAMIN FORUM ]

Komentarz

Witek- mówie z tego co sam widziałem/grałem. Otoczenie też jest ok, miałem na myśli tę sterylność. Trudno to opisać.
                  Standardów niestety nie oceniłem bo grałem autami premium. Te wyglądają kosmicznie =D

Teraz żałuje że nie przetestowałem bardziej tej gry :d

Komentarz

Witam serdecznie.

Pięc lat czekania i ... OGROMNY ZAWÓD.
                    Byłem z serią Gran Turismo od części pierwszej aż po dzień obecny. Niestety, otrzymawszy GT5 Prolog, odniosłem wrażenie, że czas się zatrzymał od momentu premiery GT4. Liczyłem jednak, że GT5 wyeliminuje bugi z Prologu. Pomyliłem się. Od czego tu zacząc?
                    -grafika. Nie spodziewałem się wodotrysków, ale niestety grafika w GT5 nie spełnia moich oczekiwań jak na killera, jakim ten tytuł miał byc. Brak antyaliasingu (kierownice w kokpitach są czasem zbudowane z prostokątnych odcinków, tragiczne decale na samochodach), generalnie samochody, jak i otoczenie są straszliwie plastikowe. Poza dużą ilością błędów, grafika czasem potrafi chrupnąc, samochody mają totalnie nierealne uszkodzenia, zresztą po co one są, skoro nie mają wpływu na zachowanie pojazdu, czy tym bardziej na ewentualne naprawy w garażu.Minusem jest także wyrzucenie licznika przejechanych km podczas jazdy, co totalnie mi się nie podoba. W GT4 mam AMG SL65 od nowości z nalotem ponad 80 k km. Miło się to ogląda. Nasuwa mi się tym samym pytanie: po co w używanych podają przebieg, skoro i tak licznika nie ma. Podam przykład buga z Suzuki SX4- samochód w kokpicie nie ma bocznych lusterek, ale na zewnątrz już ma. I niech mi tu Pan Twórca gry nie chrzani o ograniczeniach sprzętu, bo taki RACEDRIVER:GRID wygląda lepiej niż GT5. O deszczu z na szybach z litości nie wspomnę. Hard Truck miał lepsze efekty w tej kwestii.
                    -tuning. Co to u diabła jest? DLACZEGO w samochodach standardowych nie można zmienic felg? No tak , w pierwszym GT też nie było tej opcji, a więc cofamy sie. SKANDAL. Ponadto co to za bzdura ze zbieraniem kolorów do lakierowania samochodu i elementów? Proszę, bądźmy poważni.
                    -jazda. REAL DRIVING SIMULATOR to to napewno nie jest. Samochody sztucznie się prowadzą, model zderzeń to totalna pomyłka.Realizm? proszę utrzymac w linii prostej startującego AMG SL 65 bez TCS. Nie uda się! Co do poczucja prędkości jest jak w poprzedniej częsci , czyli brak. Czy jadę 50 czy 250 km/h jeden bat. Masakra. I nie chcę tu blura, tylko szybszego "mijania" świata.Pomijam skrzynię AT bo to już w ogóle nie jest realne.
                    -grywalnośc to wszystkie w/w elementy plus dżwięk i wyzwania. Dla mnie dźwieki w tej częsci są ciut lepsze niż w Prologu GT5, za to Wyścigów w porównaniu do GT4 jest ewidentnie za mało w trybie A-Spec.

Reasumując: ja TAKIEJ gry NIE KUPIĘ. Teraz gram dzięki uprzejmości kolegi, ale dziś ją oddaję i wracam do GT4. Wolę zainwestowac ponad 200 pln w coś do samochodu, niż w odgrzewaniego i okrojonego kotleta zwanego GT5. Dla tej gry czekałem ze sprzedarzą PS3, teraz wiem, że czas konsolę sprzedac.
                    15 th Anniversary.
                    From GT to GT6.
                    Drive of my life.

Komentarz

Też mi się udało pierdzielnąć Focusem na dach. A to nie to co w Xboxie, tylko to się nazywa TROFEUM! Puchar ew...

Ogólnie gra jest dobra, tylko po 8 h dziennie się nudzi, jak każda inna. Najgorsze są te auta standart...

Komentarz

Oj fanboye FM/X360 maja czym sie zywic... a gracze GT5 zjezda zywcem Kazoo.

Szczerze? Nie jestem ani zdziwiony, ani zaskoczony zadna z wad, ktore tu czytam. :wink:

Komentarz

Zamieszczone przez thooorn
                          Oj fanboye FM/X360 maja czym sie zywic... a gracze GT5 zjezda zywcem Kazoo.

Szczerze? Nie jestem ani zdziwiony, ani zaskoczony zadna z wad, ktore tu czytam. :wink:

Fanboye niech się walą. My tu opisujemy swoje doświadczenia. Wiadomo, że stworzenie idealnej gry NIIE JEST MOŻLIWE, więc po co na każdej konferencji prasowej wmawia się oczekującym na grę fanom, że TA właśnie taka jest, a bez zainstalowanego patcha Lambo ma widoczny szkielet drzwi bez poszycia na trasie...kurde, zapomniałem której.
                          15 th Anniversary.
                          From GT to GT6.
                          Drive of my life.

Komentarz

Parę godzin gry za mną. Nie powiem, gra zrobiła na mnie ogromne wrażenie, ale co najbardziej mnie dobija to te schody a nie cienie i lekki chaos co do samochodów, mogli podzielić to tak jak było w GT4 lub nawet GT2, bo takie czekanie na jakiś samochodów w używanych denerwuje.

Komentarz

Ogólnie powiem tak.. różnice między Standardami i Premiumami zaczynają irytować. Wszystko długo sie ładuje, co też irytuje. No i znowu te nieszczęsne Standardy..
                              ..ale ta gra ma tyle taki smaczków, że się przestaje na to zwracać uwagę. Po dzisiejszych jazdach SLSem na Nordschelife, cudowną Alfą 8C na Eigerze, czy LP640 w nocy w Toskanii jestem zachwycony.
                              W dodatku jeśli chodzi o pierwsze eventy - weźcie auta dużo słabsze od konkurencji i tak się ścigajcie, bo to od razu zmienia postać rzeczy. Wyścig Yarisów da się wygrać tym seryjnym którego się wcześniej za coś dostaje, tylko trzeba sie troche porozpychać i poblokować innych na prostej. A ten puchar dla aut z FR przejechałem seryjny BMW 330i z używanych.
                              keep calm & carry on
                              digart - lastfm
                              ---
                              REGULAMIN FORUM ]

Komentarz

Gra przyszła w dziś w południe. Długa instalacja, ale było warto. Gra prezentuje się znakomicie. Różnice między Standard i Premium są widoczne, ale najważniejsze jest to jak się wozy prowadzą, a z tym jest wyśmienicie. 15lvl w A-Spec i 5 w B-Spec. Jak na razie mi się wszystko podoba. Najlepsza jest zdecydowanie szkoła AMG, ach ten SLS na Nordschleife - 6.58.12 mój rekord Warto było tyle czekać! Tryb Online daje rade. :wink:
                                I may be slow but I'm still ahead of you.
                                Mój kanał Youtube: SasekPL

Komentarz

Pracuję...
                                X