Zamieszczone przez thooorn
Tak więc postanowiłem to w końcu sprawdzić tak bardziej dokładnie.
Sprawdzałem czasy na testowym odcinku 0-1000m. Aby było porównywalnie z trakcją przy starcie, ruszałem po prostu przy pełnym gazie (brak strat przez mój refleks) no i gdy auto miało dobrą trakcje to z 1 biegu, jak nie to z 2 biegu. Samochody przypadkowe, w miare mocne z mojego garażu.
Zmieniałem przy mocach max tych podanych, bo z wykresu się nie idzie dokładnie odczytać jak wiecie.
Mitsubishi Lancer VI T.M.E - moc max/6500rpm, odcinka/7500rpm
Mimo tego że między 6500 a 7500rpm wskaźnik doładowania spadał aż o dwie kreski, za każdym razem czas był lepszy o około 0.2sec., gdy zmieniałem biegi przy odcince
Nissan NISMO 400R - moc max/6800rpm, odcinka/10000rpm
Tutaj natomiast zmiana przy odcince się kompletnie nie opłaca, bo wyraźnie widać że auto nie jedzie , natomiast zmiana przy 8000rpm znowu dała czas lepszy o około 0.2sec. względem mocy max. Wskaźnik doładowania również spadał.
Ford GT - moc max /6500rpm, odcinka/około 7300rpm
Z supercharger, czyli brak wskaźnika. Tutaj również zmiana przy odcince dała lepszy czas o około 0.2sec.
Honda S2000 - moc max/8300rpm, odcinka/około 9100rpm
Przy Hondzie zmiana biegu przy odcince dała największą rożnice, bo aż 0.6 sekundy lepiej względem zmiany przy mocy max.
Tak więc wydaje mi się że twórcom GT4 się skala przestawiła o te 500-1000rpm w góre, albo po prostu dali tak że każde auto najlepiej przyśpiesza jak się zmienia bieg przy odcince lub zaraz na czerwonym polu.
Natomiast jeżeli chodzi o moment max, to wyraźnie czuć że ten podany w specyfikacji faktycznie istnieje przy przyśpieszaniu.
Komentarz