Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Unity?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Unity?

W opcjach są Unity, czy tam Units, wiem że to chodzi o wybieranie skali mocy auta, odległości itp.
    Jakie macie ustawienia? Jakie Unity będą najbliższe polskich "Unitów"? Wiem że M (Metr) to na pewno, ale co wybrać w innych opcjach?

Re: Unity?

Tutaj zwyczajnie wybierasz w jakich jednostkach mają być podawane parametry auta. Prędkość,moment obrotowy,moc itp.

Komentarz

No właśnie, i ja tego za bardzo nie jażę. I się łądnie pytam jakie są najbardziej zbliżone do polskich.
      Metry to wiem, dystans, ale jest jeszcze jakieÅ› torque i chyba coÅ› tam na na moc auta. Jakie macie ustawienia?

Komentarz

Torque - moment obrotowy - niutonometry - Nm
        Power - moc - konie mechaniczne - horse power - HP
        http://najalternatywniej.blogspot.com/
        keep calm & carry on
        digart - lastfm
        ---
        REGULAMIN FORUM ]

Komentarz

Zamieszczone przez Cziczaki
          No właśnie, i ja tego za bardzo nie jażę. I się łądnie pytam jakie są najbardziej zbliżone do polskich.
          Metry to wiem, dystans, ale jest jeszcze jakieÅ› torque i chyba coÅ› tam na na moc auta. Jakie macie ustawienia?
          Torque to moment obrotowy.
          Ustaw sobie Nm/rpm. (czyli ilość Niutonometrów przy danej wartości obrotów)

Nie mam teraz włączonej konsoli więć wszystkich Ci ustawień nie powiem. Jak coś to pytaj.

EDIT:
          Witek-Czasem też BHP-Brake Horse Power (Czyli jaką moc silnik osiąga na hamowni.)

Komentarz

HP to mam. Konie mechaniczne, ok, teraz te niutonometry... Gdybym jeszcze wiedział co to znaczy... Ale ustawię, thx.

Komentarz

Niutonometr to N·m czyli jednostka momentu siły w układzie SI. To jest cos w rodzaju siły w ruchu obrotowym. Tak jak masz klucz o długości 1 m i napierasz na niego siłą 10 N to masz 1m*10N=10 Nm.

Jak wiadomo moc jest iloczynem obrotów i momentu obrotowego. Jak chcesz uzyskać wysoką moc trzeba podnieś moment, moment jest proporcjonalny do napełnienia cylindrów mieszanką. W przypadku silników niedoładowanych podniesienie momentu powyżej pewnej granicy jest bardzo trudne. Duzo natomiast da się zrobić obrotami, Jeżeli silnik osiągający maksymalnie 100 nm przy 4000 obr/min. Przerobimy tak aby ten sam moment był pojawiał się przy 8000obr/min to moc maks. Wzrośnie dwukrotnie, minus to oczywiście pogoszenie elastyczności.

Jednym słowem Konie mechaniczne dają prędkość maksymalną, a moment służy do przyśpieszania auta, no i elastyczności w miarę ustosunkowanych odbrotow.

Komentarz

Mam wrazenie ze mu nie pomogles

Moment obrotowy to sila z jaka sie cos kreci. Tu silnik.
                Moc silnika jest tylko pochadnÄ… sily krecenia i predkosci obrotowej (przy ktorej ta sila wystepuje) - czyli jest pochodnÄ… momentu orotowego. To 'przebieg momentu obrotowego' (wykres pokazujacy jego wartosc, zaleznie od obrotow silnika) jest podstawowym 'parametrem' opisujacym silnik.

Ta sama sila obracajaca sie szybciej da wiecej mocy. Zwykla matematyka. Dlatego np F1 kreci sie na 19tys obrotow na minute by osiagnac wieksza moc.
                maruda
                A-spec 17,839 km

Komentarz

Musisz mieć za*ebiście duży moment żeby ci samochód zasuwał

Komentarz

Zamieszczone przez Kauris
                    Mam wrazenie ze mu nie pomogles
                    Prosciej juz tego nie da sie powiedziec. Juz tak na kompletnie chlopski rozum to... HP --> predkosc max, Nm --> przyspieszenie.

Komentarz

No to skumałem.
                      THX.

Komentarz

Wybaczcie za odkopywanie wÄ…tku.
                        Jakie Unity będą najbliższe polskich "Unitów"?
                        Z poniższego konwertera wynika że PS będzie najbardziej odpowiedni w Polsce (PS= metric horse power) czyli taki europejski koń mechaniczny (HP i BHP są jednostkami używanymi w USA i w Anglii, PS natomiast na pewno używany jest w Niemczech)
                        http://www.mr2ownersclub.com/converter.htm

Komentarz

PracujÄ™...
                        X