Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Paliwo a czasy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Paliwo a czasy

Witam,
    zaczalem sie zastanawiac czy waga paliwa wplywa na nasze czasy i przedkosci w GT4?
    Jak to jest? Czy jak mam wiecej paliwa w aucie to ma slabsze przyspieszenie i gorsze czasy wykrece?
    Czy nie ma to w ogole znaczenia jak bardzo jestesmy zatankowani.
    Pozdr.

Re: Paliwo a czasy

Hmm....ciekawy temat, ja osobiście wielokrotnie się nad tym zastanawiałem - I jeżdżą jakieś dłuższe dystanse często gospodaruje paliwem tak by nie mieć cały czas pełnego baku, ale w GT4 to chyba jedna nie ma znaczenia - Przynajmniej ja nie widzę różnic

Pozdrawiam

Komentarz

Ja wlasnie tez nie widze znaczacych roznic. Zreszta ciezko to sprawdzic. Nie da sie dwa razy przejechac idealnie tak samo okrazenia.
      Na dluzszych wyscigach tak tankuje, zeby nie przedluzac pit stop'u. Jak koncza zmiane kol to koncze tankowanie. No chyba, ze nie dalbym rady dojechac do kolejnego pit'a

Komentarz

Brawa za pomysł nigdy się nad tym nie zastanawiałem nawet temat paliwa w gt4 był dla mnie mało istotny. A Ty poruszyłeś ciekawą kwestię.
        Myślę jednak że autorzy gry nie wzięli pod uwagę ilości paliwa w stosunku do wagi i osiągów auta. Swoją drogą można by też doliczać wagę kierowcy :wink:

Komentarz

Tylko, ze waga kierowcy, jest +/- stała. A waga paliwa waha w granicach 80kg, wiec to jest sporo. Jade sobie wlasnie wyscigi Formuly GT i zaczalem sie nad tym zastanawiac. Bolid, az tyle nie wazy, wiec 80kg w jedno, albo druga znaczy bardzo wiele.

Komentarz

Zamieszczone przez luk4szm
            Tylko, ze waga kierowcy, jest +/- stała. A waga paliwa waha w granicach 80kg, wiec to jest sporo. Jade sobie wlasnie wyscigi Formuly GT i zaczalem sie nad tym zastanawiac. Bolid, az tyle nie wazy, wiec 80kg w jedno, albo druga znaczy bardzo wiele.
            No tak ale przykładowo do masy auta mogłaby być dodawana masa kierowcy ;p

Komentarz

To teraz opowiem Wam moj test. Wyscig w GT Formula na Infineon Raceway. W practice zdobylem pole position i od poczatku wyscigu wlaczylem B-Spec. Medium pace, opony jak wiadomo wszyscy maja takie same. Ustawienia bolidu seryjne. I przez pierwsze dwadziescia pare okrazen przewaga nad drugim utrzymywala sie stala. Czasy okrezen niemal identyczne u wszystkich. Przez 3 pit stop'y tankowalem do pelna, tak jak przypuszczam moi przeciwnicy rowniez. Lecz pozniej zaczalem wypalac paliwo i tankowac tylko tyle paliwa ile potrzeba na przejechanie koljnych 8'miu okrazen. Takze do pit stopa bolid dojezdzal juz na oparach. I jakie wyniki? Momentalnie bolid zaczal robic przewage nad reszta. Czasy okrazen o ok. 0,5sek lepsze od innych. Poprawil rekordy w poszczegolnych sektorach...
              Tak wiec sklaniam sie powiedziec, ze jednak waga paliwa moze miec tutaj znaczenie...

Komentarz

Noooo....bardzo dobry test ! Dzięki temu rozwiałeś już wszelkie wątpliwości - Paliwo i jego ilość, wpływa na osiągi auta !

Pozdrawiam

Komentarz

Zamieszczone przez Lukas
                  Noooo....bardzo dobry test ! Dzięki temu rozwiałeś już wszelkie wątpliwości - Paliwo i jego ilość, wpływa na osiągi auta !

Pozdrawiam
                  A może czysty przypadek. Zdało by się wykonać serię testów różnymi autami. Żeby mieć pewność.Jak to się mówi jedna jaskółka wiosny nie czyni :wink:

Komentarz

Byc moze to przypadek, kto wie.
                    Ja ciagle jade GT Formula i musze wygrywac, a nie testowac Ktos moze sprobowac na innych autach.

Komentarz

Na samochodach w okolicy 300KM i oponach N3 nie wyczulem wiekszych roznic. Czesto jezdzilem (race meeting) az do wypalenia paliwa.
                      maruda
                      A-spec 17,839 km

Komentarz

Co innego jak sie jezdzi autem, ktore wazy ponad tone, a inaczej formula. W formule waga 80kg to jest prawie 15% jego masy.

edit:
                        Kolejny wyscig. Rekord okrazenia przy ~50jedn. gorszy o 0,4sek niz przy ~5jedn. na torze Fuji 2005. Cos jednak musi w tym byc...

Komentarz

Osobiście skromnie mówiąc robię "równe" okrążenia i gdy jadę na rezerwie to udaje mi się urwac parę setnych sekund. A może to tylko podświadomośc?

Komentarz

Myślę, że najlepiej sprawdzic to na Test Course, tam nie ma problemu z jakimiś potencjalnymi błędami podczas okrążenia
                            No i kolejnym czynnikiem poza paliwem są też opony, po wyjeździe z pitu są zimne i słabiej trzymają, z czasem się nagrzewają i wtedy przyczepnosc wzrasta.
                            http://najalternatywniej.blogspot.com/
                            keep calm & carry on
                            digart - lastfm
                            ---
                            REGULAMIN FORUM ]

Komentarz

Gdyby dało się w Dragach ustawiać ilość paliwa w baku, można by było prowizorycznie wyciągnąć średnią z przejazdów z pełnym bakiem i z prawie pustym. Niestety takiej opcji nie ma, więc zbadanie tego jest praktycznie nie możliwe :wink:

Komentarz

PracujÄ™...
                              X