Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

NTSC a PAL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Re: NTSC a PAL

Zamieszczone przez TureQ
    Mam do was pytanie bo na PSOne mam już od bardzo dawne GT2 ale nie wiem dokładnie jaka to wersja.

Mam tak ze pieniądze wygrywam w milionach, opisy części podczas tuningowania są po japońsku i nazwy w głównym menu także ale w szczegółowym (czyli podczas kupowania) są już po Angielsku, prędkość mam w kilometrach na godzinę a samochody w moim garażu jak i w salonach są opisane także po Japońsku, tak jak opisy szczegółowe samochodów.

Oraz ostatnio ściągnąłem gt2 z neta i jest tak ze Arcade jest NTSC ale Simulation jest PAL czyli, pieniądze w tysiącach, normalne nazwy wszędzie oraz opisy także po Angielsku ,ale za to prędkość jest w milach na godzinę, i jeszcze mam 3 samochód w special u Nissana a na PSOne mam tylko 2.

Z tego co czytałem to powinno być inaczej niż mam ja. wie ktoś może o co chodzi??
    Nie wiem dokładnie czemu tak jest ale jeśli arcade masz w NTSC a simulation w PALu to na pewno nie są to płyty od pary. Obie płyty jeśli są w parze muszą mieć ten sam standard kodowania koloru (SECAM,PAL lub NTSC) z tym że secam jest już nie używany. Felernie pościągałeś te płyty.

A co do pierwszej części wypowiedzi to może masz jakąś japońską wersje.

Komentarz

Zamieszczone przez Dreadlock89
      Właśnie bardziej chciałbym aby ktoś mi wytłumaczył ten początek.

Nie wiem dokładnie czemu tak jest ale jeśli arcade masz w NTSC a simulation w PALu to na pewno nie są to płyty od pary. Obie płyty jeśli są w parze muszą mieć ten sam standard kodowania koloru (SECAM,PAL lub NTSC) z tym że secam jest już nie używany. Felernie pościągałeś te płyty.
      To że powinny być tak samo kodowane to wiem. Ściągałem to jako jedyny torrent który był jeszcze aktywny, ten kto go wstawił nie pisał szczegółowo jaka to wersja. W komentarzach ktoś napisał ze jest to NTSC, tak więc byłem ucieszony bo o to mi właśnie chodziło, lecz sie okazało właśnie ze koleś połączył 2 wersje. To jest dość mało istotne bardziej mnie interesuje dlaczego skoro to jest PAL są prędkości w milach na godzinę skoro jest to na Europe (z tego co wiem) i raczej powinno być w kilometrach?

Komentarz

Zamieszczone przez TureQ

To że powinny być tak samo kodowane to wiem. Ściągałem to jako jedyny torrent który był jeszcze aktywny, ten kto go wstawił nie pisał szczegółowo jaka to wersja. W komentarzach ktoś napisał ze jest to NTSC, tak więc byłem ucieszony bo o to mi właśnie chodziło, lecz sie okazało właśnie ze koleś połączył 2 wersje. To jest dość mało istotne bardziej mnie interesuje dlaczego skoro to jest PAL są prędkości w milach na godzinę skoro jest to na Europe (z tego co wiem) i raczej powinno być w kilometrach?
        Teraz już nie pamiętam jak było w GT2 bo to było kilka lat temu a w GT4 można sobie zmienić więc poszukaj w opcjach czy nie można zmienić. Bo faktycznie dość dziwne by było żeby w wersji PAL było w milach. Hmm no jeśli masz prawie wszystko po japońsku to jedyne co mi przychodzi do głowy to to że to jakaś japońska wersja. No nie wiem mam nadzieje że ktoś z ekspertów od GT2 Ci udzieli lepszej odpowiedzi bo ja grałem kilka lat temu a koledzy do tej pory śmigają w GT2 :wink:

Pozdro.

Komentarz

Zamieszczone przez TureQ
          Masz wersję NTSC-JAP. Taką jak ja.

Komentarz

Prawdopodobnie arcade masz NTSC - JAP a simulation NTSC - US 1.0 lub 1.1 lub 1.2/
            1+1=10

Komentarz

Zamieszczone przez Toyo
              Masz wersję NTSC-JAP. Taką jak ja.
              Zamieszczone przez ignac8
              Prawdopodobnie arcade masz NTSC - JAP a simulation NTSC - US 1.0 lub 1.1 lub 1.2/
              Ok Dzięki wielkie.
              Dreadlock89 Dzięki za chęci.

Teraz już nie pamiętam jak było w GT2 bo to było kilka lat temu a w GT4 można sobie zmienić więc poszukaj w opcjach czy nie można zmienić. Bo faktycznie dość dziwne by było żeby w wersji PAL było w milach. Hmm no jeśli masz prawie wszystko po japońsku to jedyne co mi przychodzi do głowy to to że to jakaś japońska wersja. No nie wiem mam nadzieje że ktoś z ekspertów od GT2 Ci udzieli lepszej odpowiedzi bo ja grałem kilka lat temu a koledzy do tej pory śmigają w GT2 :wink:

Pozdro.
              Sprawdzałem i niema w opcjach takiej zmiany, ani w NTCS ani w PAL'u. Prawdopodobnie masz w zależności od regionu przez regionalizacje ustawione albo w kilometrach albo w milach.

Komentarz

Twoje stare GT2 to jest wersja japońska NTSC i jest dokładnie tak jak napisałeś czyli kasa w milionach język japoński ale nie wszędzie a w special Nissana nie ma dodatkowego auta. To auto jest w wersji PAL (Euro) i to jest NISMO GTR LM. Jeśli jest także na twojej ściągniętej płytce i tam są mile na godz. to to jest płyta NTSC-U/C. Druga płyta (Arcade) jest płytą NTSC-JAP. Obie płyty muszą być w tym samym systemie gdyż są od siebie zależne. Chodzi tu o Time Trial, jeśli w arcade na Time Trial zrobisz jakiś dobry czas i zapiszesz to na memorce to po włożeniu płyty "simulation" ten czas pojawi się na tym torze jako best time. Ponieważ na forum nie można wstawiać linków to napiszę tylko żebyś poszukał na stronie ...torrenty.org. Myślę że za to nie dostanę bana ani ostrzeżenia, jeśli dostanę to to był ostatni raz.
                Mam wersję NTSC-JAP i PAL-EURO i wiem jakie są między nimi różnice jednak na żadnej nie mam prędkości w MPH. Podobno w wersji PAL licencje są łatwiejsze ale to może być tylko taka plotka, a wersja PAL jest za to dynamiczniejsza czyli więcej FPS. Intro jest lepsze w NTSC-JAP (lepiej złożone i bardziej dynamiczne niż w PAL) zresztą możesz porównać wchodząc na youtube. Jeśli kumasz anglika to polecam PAL, jeśli lubisz duże liczby na koncie to lepszy będzie dla ciebie NTSC-JAP (ja uzbierałem ponad 1.5 mld Cr.), wybór należy do ciebie.
                Gram w GT już 15 lat

Komentarz

Zamieszczone przez schumi
                  Twoje stare GT2 to jest wersja japońska NTSC i jest dokładnie tak jak napisałeś czyli kasa w milionach język japoński ale nie wszędzie a w special Nissana nie ma dodatkowego auta. To auto jest w wersji PAL (Euro) i to jest NISMO GTR LM. Jeśli jest także na twojej ściągniętej płytce i tam są mile na godz. to to jest płyta NTSC-U/C. Druga płyta (Arcade) jest płytą NTSC-JAP. Obie płyty muszą być w tym samym systemie gdyż są od siebie zależne. Chodzi tu o Time Trial, jeśli w arcade na Time Trial zrobisz jakiś dobry czas i zapiszesz to na memorce to po włożeniu płyty "simulation" ten czas pojawi się na tym torze jako best time. Ponieważ na forum nie można wstawiać linków to napiszę tylko żebyś poszukał na stronie ...torrenty.org. Myślę że za to nie dostanę bana ani ostrzeżenia, jeśli dostanę to to był ostatni raz.
                  Mam wersję NTSC-JAP i PAL-EURO i wiem jakie są między nimi różnice jednak na żadnej nie mam prędkości w MPH. Podobno w wersji PAL licencje są łatwiejsze ale to może być tylko taka plotka, a wersja PAL jest za to dynamiczniejsza czyli więcej FPS. Intro jest lepsze w NTSC-JAP (lepiej złożone i bardziej dynamiczne niż w PAL) zresztą możesz porównać wchodząc na youtube. Jeśli kumasz anglika to polecam PAL, jeśli lubisz duże liczby na koncie to lepszy będzie dla ciebie NTSC-JAP (ja uzbierałem ponad 1.5 mld Cr.), wybór należy do ciebie.
                  Te GT2 które opisywałem jako ściągnięte z torrentów to właśnie było z torrenty.org i to był jedyny torrent z gt2 jaki był jeszcze aktywny (tzn. był 1 seed i kilku peerów). Czy są połączone ze sobą to nie wiem gdyż tego nie sprawdzałem. To z mph także mnie bardzo dziwi. Co do licencji to nie wiem bo jakimś mega mistrzem nie jestem i robie all na srebro tak wiec mi to loto. A co do liczb to sie już przyzwyczaiłem do wersji JP i jak grałem w PAl'a to troszke ogłupłem bo mi się wydawało że mnie nie będzie na nic stać bo mam tak mało szmalu. I thx za info.

Komentarz

ja w tej chwili na PAL na jednym savie mam prawie 40mln a na drugim cos kolo 25mln... wiec nawet na zakupy w NTSC byloby mnie stac :mrgreen:

Komentarz

kto z Was gra jeszcze na PAL??

Komentarz

JA gram i grałem na pal (kiedyś u kuzyna na psx a teraz u siebie na epsxe). Najbardziej dopracowana wersja.
                        1+1=10

Komentarz

a żeby grać w kolorach wersje NTSC w europie to trzeba posiadać kabel z PSMulti do euro, czy może być z PSMulti do chich i dopiero do euro?

Komentarz

http://www.exerion.pl/szop_pictures/101 ... 510-01.jpg

Użyj po prostu takiego kabla. Ja jak podpiąłem pod chinche, to miałem wszystkie gry w wydaniu czarno-białym. Jak podpiąłem pod kabel EURO, to kolory były normalnie.

Komentarz

aha. ale i tak już ściągam GT2 PAL bo jest to ponoć najlepsza edycja

Komentarz

Rób jak uważasz. Ja osobiście mam NTSC-JAP i jestem zadowolony. Może poza bugiem 98% ukończenia gry.

Jeśli chodzi o różnice pomiędzy PAL a NTSC (Ty bodajże masz amerykańską, z tego co pamiętam) to jeszcze jedną różnicą jest mph zamiast kph.

Komentarz

Pracuję...
                                X