Re: Pierwsze gry,w jakie graliÂście (i na co byÂły)
Dig-dog czyli kopia Pac-mana na ZX Spectrum i gra pod tytułem Cat o... kocie Rany, miałem wtedy z 8 lat, a legendarne ZX Spectrum znajdowało się w miejscu pracy mojego taty, czyli dziale informatyki na kopalni, gdzie zabierał mnie z bratem od święta
A w '98 zakupiłem swoją pierwszą konsolę czyli PSX-a. A co było pierwszą grą kupioną w zestawie? Oczywiście Gran Turismo, które okazało się orgią miodności A potem to już poleciało
Też z tym walczyłem tyle że na Commodore 64. Jajca się zaczynały jak się chciało zagrać w daną grę a nie wiadomo dokładnie w której części kasety a licznik na czytniku był źle ustawiony. Albo trzeba było śrubokrętem głowice regulować.
A później latające paski na ekranie
W Atari żeby znaleźć grę na kasecie to trzeba było przewinąć ja do początku, wyzerować licznik i potem można było próbować wgrać :mrgreen:
Miałem kiedyś grę która zajmowała całą stronę A i pół strony B kasety. O ile dobrze pamiętam tytuł to chyba Gauntlet i można było grac nawet na 4 Playerów
Ja jak wspomniałem swoją inicjację z "grami komputerowymi" przechodziłem za pomocą ZX Spectrum, Commodore C64 było potem. A propos wiedzieliście że:
- Za pomocą zwykłego telewizora oraz komputera ZX Spectrum astronom Jan Hanasz dokonał akcji sabotażowej polegającej na zakłócaniu emisji programu telewizji polskiej przez podziemną „Solidarność” w regionie toruńskim w PRL w 1985 roku. Akcję tę nazywaną potocznie "Telewizją Solidarność" amerykański pisarz Buck Bloombecker zaliczył do jednej z bardziej spektakularnych aktów hakerskich świata.
- Komputer ZX Spectrum został wykorzystany w filmie "Seksmisja". Użyto go przy montażu efektów specjalnych.
- Andrzej Kurek wymyślił i zaprojektował logo popularnego programu popularnonaukowego "Sonda" właśnie na komputerze ZX Spectrum.
(za Wikipedią)
To były czasy...
Komentarz